רבים חוזרים אל השירות הצבאי שלהם בנקודות שונות בחיים, מתחבטים בסוגיות עליהן לא חשבו כחיילים ומשנים את תפיסת העיסוק הצבאי שלהם רק אחרי כמה שנים ללא מדים. רוני ריינהרץ, יוצרת קולנוע צעירה מהמכללה האקדמית ספיר, שכחיילת שירתה כמדריכת צלפים, לקחה את החוויות שלה מקורס מדריכות החי"ר כחיילת צעירה והעלתה אותם על המסך. בסרטה החדש "רעל", המוצג בפסטיבל "קולנוע דרום", יצרה ריינהרץ מעין דו שיח וירטואלי בין רוני של היום, שכבר הספיקה להסתכל על השירות הצבאי בזווית בוגרת ואזרחית, לבין גיבורת הסרט – חיילת תמימה שנתונה למניפולציות המערכת הצבאית.

גיבורת הסרט היא חן – חיילת צעירה ומבטיחה שמסיימת קורס מדריכות חי"ר ומתקבלת לתפקיד יוקרתי כמדריכת צלפים. גיבורת הסרט מוצאת את עצמה בין קצוות שונים שהצבא מציב בפניה – המסגרת הגברית הכוחנית לצד ההתבגרות המינית שלה כאישה, הגאווה בתפקיד היוקרתי לצד שאלות קשות על סוגיית ההרג ועוד. במהלך הסרט, מנהלת חן דיונים עם חברותיה לקורס על עתיד השירות – על העמידה כחיילות מול חיילים עתירי הורמונים, על הרצון להתגבר על המכשולים שעצם היותן נשים מוצבים בפניהן בשירות, על ההצלחה בתפקידים שבהן ישובצו ועל ההתבגרות המינית שהן חוות ביחד. בדיונים אלו, היוצרת משלבת למעשה בין הקולות שעלו בה אז כחיילת צעירה לבין המחשבות שהגיעו לאחר השחרור כאדם בוגר.

רעל
שיח בין הווה לעתיד. "רעל"

הקטע המובא בתחילת הכתבה בדוי מדמיונה של היוצרת, ששתלה אותו בסרט כבאה להציג את השיח שלטעמה חסר בהכשרת וחינוך חיילים בצבא. "הרעיון לסרט בא מהניסיון שלי. אני הייתי מדריכת צלפים בצבא לפני עשר שנים. זה משהו שהתעסקתי איתו הרבה כשהשתחררתי, אבל בהסתכלות אזרחית", מספרת רוני. "דיון כמו שהיה שם בצוות לא היה קיים כשאני הייתי בצבא".

"הולכים בצורה עיוורת למקום עם הרבה מאוד כוח"

רוני מסבירה שצה"ל "מייצר מסגרת מאוד נוחה וכיפית לתומכי לחימה ומאפשר ללכת בצורה מאוד עיוורת למקום שיש בו הרבה מאוד כוח". כוח, לדברי רוני, שהחיילים כלל אינם מודעים אליו. "בצבא היה בעיקר כיף", אומרת רוני. "לימדו אותי שהתפקיד הוא כבוד ושבצבא כיף. שום שאלה אתית לא עלתה – במי יורים ולמה". לדבריה, בתחקיר שעשתה לסרט, שוחחה עם חיילות שבשירות היום ולראייתה, לא חל הבדל באופי הדברים.

בסרט שמציג חוויית שירות צבעונית, שמחה ומהנה, היוצרת מותחת בסרט ביקורת על האופן שבו הצבא מחנך חיילים צעירים. הדברים מוצגים בניגוד לאופן שבו היא רואה את השירות הצבאי היום, עשר שנים לאחר מכן.

הסרט מוצג בפסטיבל "קולנוע דרום" של המכללה האקדמית "ספיר" שנערך בתאריכים 2-6 ביוני 2013 בסינמטק שדרות, אשר קשת שותפה לו זו השנה העשירית.

>> צפו: כך מתגייסים צעירים ברחבי העולם