"ירידה במספר התיקים", המשטרה הצבאית (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

לאחרונה עוגנה בכנסת הצעת החוק לפיה חיילים שהשלימו שירות סדיר יוכלו לבקש למחוק תיקים פליליים שנפתחו טרם גיוסם. מדובר בתהליך שמתרחש כבר עשרות שנים בצה"ל, ויש לו חשיבות רבה. "צה"ל, שרואה את עצמו כצבא העם, מגייס את כל בני ה-18 שכשירים לשרת, וביניהם גם בני נוער בעלי עבר פלילי", מסבירה רס"ן רותי שוקרון, רמ"ד השתלבות חברתית, "הצבא עושה זאת מתוך רצון לעזור להם בשיקום, לתת להם הזדמנות שנייה ולאפשר להם לחזור למקום טוב יותר באזרחות".

מתוקף כך, חיילים שהשלימו שירות תקין, יכולים, על סמך דעת מפקדים, להגיש טופס בקשה למחיקת רישום פלילי. במידה שיעמדו בתנאים שצה"ל הציב, הם יופנו לוועדה למחיקת עבר פלילי, בראשות קצין חינוך ראשי. 

התנאים הדרושים כדי לגשת לוועדה:

- העבירה בוצעה טרם הגיוס הצבאי

- שירות מלא בצה"ל

- להגיש את הבקשה לפחות שנה לפני השחרור ולכל היותר חצי שנה אחריו

- אין תיקים שממתינים לבירור דין - תיקים שלא נסגרו

- החייל לא הורשע בבית דין צבאי

- 10 הרשעות משמעתיות לכל היותר, מתוכן 3 לכל היותר בשנת השירות האחרונה

- לא יותר מ-21 ימי נפקדות לאורך כל השירות

- במהלך השירות נידון לתקופת מחבוש של 35 ימים לכל היותר, מתוכם עד 7 בשנת השירות האחרונה

- יש המלצה מהמפקד למחיקת עבר פלילי

"בוועדה מקשיבים לכל חייל, שומעים גם על הרקע האזרחי שגרם לעבירה וגם על השירות הצבאי שלו, ובוחנים את כלל הנתונים עליו, ביניהם מידת הסיכון באזרחות", מתארת רס"ן שוקרון את התהליך שבו גם היא לוקחת חלק. "בסופה, אנחנו מחליטים האם לאשר את הבקשה. אם ההחלטה חיובית, שולחים המלצה למחיקת התיקים למשרד הנשיא".


"גיל הטיפש-עשרה"

"לוועדה יש אחריות גדולה מאוד, הן עבור הפרט והן עבור החברה", היא קובעת. "אנחנו רוצים להאמין שאנשים יכולים לטעות פעם אחת, שיש טעויות שאפשר לתקן ולהתחיל דרך חדשה. הרבה אומרים שהעבר הפלילי הוא כמו כתם בחיים שלהם. אנחנו עוזרים להם לנקות אותו. זוהי זכות גדולה לשמוע איך למרות הכל הצליח החייל לשים את העבר מאחור, להשתלב בצבא ולעשות שינוי בחיים שלו", היא מסכמת בסיפוק. "לשמוע את החלום שלו - בין אם להיות מאבטח או ללמוד רפואה, ולדעת שהדרך היחידה להגשמתו היא הוועדה. זו גאווה גדולה".

לוועדה האחרונה הגיעו שבעה חיילים, אחד מהם הוא א', בן ה-22, שזה עתה השתחרר מצה"ל, אחרי שירות מלא בגדס"ר צנחנים. "יש לי כמה תיקים פליליים על אלימות", הוא משתף, "עוד מגיל 16… גיל הטיפש-עשרה".

מעשי האלימות, טוען א', היו תוצאה של השפעה חיצונית שלילית: "הגיל השפיע וגם החברים שהסתובבתי איתם. קרו דברים שלא הייתי שלם איתם במאה אחוז".

בגלל התיקים הפליליים במשטרה, היה א' פטור משירות, אך החליט להתגייס בכל זאת. "רציתי לתרום ולתת מעצמי כמו שכולם נותנים", הוא חולק, "אמרתי שאני לא אהיה מיוחד, שזוכה לשבת בבית עם הפטור שלו. היה לי חשוב להיות לוחם ולא לוותר לעצמי, גם כשקשה".

ההתמודדות עם הקשיים במהלך השירות, הוא אומר, תרמה לו מאוד: "למדתי להסתדר עם אנשים שונים, לחשוב פעמיים לפני שאני עושה משהו ולכוון למטרות שאני רוצה. התבגרתי מאוד והכרתי חברים שהם כמו משפחה בשבילי. כשהודיעו לי שעברתי את הוועדה שמחתי כל כך", הוא משחזר בהתרגשות, "לדעת שבחרו להסתכל על הדברים הטובים שעשיתי ולא על הרעים, ושאוכל לפתוח דף חדש וללכת לכל מקום שארצה - זה מדהים. אני מחכה בקוצר רוח לתשובה מהנשיא".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל