קרקל (צילום: שי לוי)
צפויה לכם גם שינה מאתגרת במיוחד | צילום: שי לוי

בחודשים האחרונים קיבלנו למערכת פז"ם מספר פניות של חיילים שסבלו מתופעות שנובעות מהתנהגות לא נכונה בזמן שהייה בשטח. "אני כבר שבוע מסתובב עם שפשפת ולא מפסיק להתגרד", כתב אחד החיילים. חייל אחר ביקש לדעת אם מגיעים לו גימלים בגלל פטריה שהתפתחה על כפות רגליו, ואחר כתב מכתב קורע לב וביקש שנפרסם, כדי שחיילים אחרים ידעו איך להיזהר מנזקי השמש: "נשרפתי בשמש, ועכשיו אני לא מסוגל אפילו לשים את המשקפיים שלי. אני רוצה שחיילים ילמדו מהטעות שלי".

החלטנו לפנות לקציני הרפואה בצה"ל כדי לברר איך אנחנו, שרגילים למזגן ולמזרן אורתופדי, יכולים לשרוד פעילות בשטח. אז אם צפויה לכם שהייה של יותר מחמש דקות בשטח בזמן הקרוב, אנחנו ממליצים לכם לקרוא עד הסוף. 

כך תשרדו את השטח

"זה לא סוד שסביבתנו מלאה בווירוסים ובחיידקים שגורמים למחלות זיהומיות ומדבקות. בתנאי שטח, הסיכוי להידבק ולחלות עולה בצורה משמעותית", מספרת רס"ן ד"ר חלי אללוף, רמ"ד בריאות וסמל שקמה נחמן דיאטנית קלינית מיחידת הרפואה של פיקוד מרכז. "כיצד ניתן לצמצם את המגע עם הגורמים המזהמים ולהפחית העברתם מחייל אחד לשני? האמת, זה די פשוט: הקפדה על רחיצת ידיים אחרי עשיית צרכים ולפני הארוחות".

"כשמתאמנים מבוקר ועד ערב בשטח, לא ניתן להימנע באופן מוחלט מהחשיפה לשמש. אך בכל זאת יש מעט כללים שכדאי לקיים כדי להפחית את החשיפה לשמש ונזקיה. 'חכם בשמש' הוא חייל שדואג לכסות את גופו וראשו ומרכיב משקפי שמש כשניתן. אם בכל זאת התנאים לא מאפשרים הגנה מקסימלית מהשמש, יש למרוח מקדם הגנה שכל חייל רשאי לקבל ממפקדיו", מדגישה רס"ן ד"ר אללוף. עוד טיפ חשוב נתנה קצינת הרפואה של אגד 215, סרן מורן גוילי: "תצטיידו בערכת עזרה ראשונה קטנה שתכיל יוד, פדי גזה, פלסטרים, מספריים ופינצטה להוצאת גופים זרים".

"אתם בכוננות ארוכה? ממולץ לשים טלק או פונגימין בנעליים למניעת פטריות", אומר קצין הרפואה החטיבתי של חטיבת הנח"ל, סרן ד"ר פבל דר. "במידה ואתם מצוננים, תתעטשו לכיוון המפרק למניעת התפשטות חיידקים. ממולץ גם להימנע מניקוי תדיר של האוזניים עם מקלונים - זה יכול לפגוע בעור התוף", מדגיש הרופא.

הנה עוד 5 טיפים שיכולים לשפר משמעותית את השהייה שלכם בשטח: