למוסד החינוכי הוותיק "כדורי" בגליל התחתון היסטוריה מפוארת. בין בוגריו נמצאים בין היתר יצחק רבין וחיים גורי זכרם לברכה. כל פיסת קרקע בו בעלת ערך סנטימנטלי, אך לזמן כידוע יש גם השפעות לא רצויות.

במשך השנים תזוזות בקרקע יצרו סדקים בקירות אחד ממבני בית הספר, עד כדי סכנה לשוהים בו ובמבנים הסמוכים. במועצה האזורית גליל תחתון בוצעה חשיבה, בסיומה הוחלט כי כלכלית אין טעם להשקיע בשיפוץ ועדיף להרוס ולבנות מחדש. ראש המועצה ניצן פלג, קצין הנדסה בעברו, החליט להרים את הכפפה ולפנות לחטיבת החילוץ של צה"ל.

"אתם תמיד מחפשים מקומות שניתן להתאמן בהם הכי קרוב למציאות", אמר ראש המועצה לאנשי פיקוד העורף, "אז יש לי מבנה כזה שאני יכול לתת לכמה חודשים". בצבא כמובן השיבו בחיוב.

כך יצאו לדרך הכנות שנמשכו חודשים. תרגיל כזה לא קורה יותר מדי פעמים, לאור העובדה שמדובר בפעילות צבאית בשטח אזרחי וגם בגלל הבירוקרטיה. אבל בכל הזדמנות שיש מבנה שניזוק, בחטיבה מתחברים לרשות הרלוונטית ומנצלים זאת לצרכי אימון.

"גם להרוס צריך לדעת", מסביר אל"מ איציק בר, ראש מחוז צפון בפיקוד העורף. "מדובר במבנה בתוך מתחם וצריך לדעת להקריס אותו בלי לפגוע במבנה הצמוד. לאחר מכן בונים תיק תרגיל כדי להתאמן ובסיום, אנחנו כותשים את האתר והרשות מפנה את ההריסות".

התרגיל שיצרו בחטיבה כלל הקפצה של הלוחמים והלוחמות כבר במוצאי שבת. "התרכזנו בבסיס, ובראשון בבוקר כבר קפצנו לתרגילים בדרום", סיפר המ"פ סרן טירן מולה. אותם לוחמים שתופסים קו באיו"ש ומבצעים מעצרים של מבוקשים, הם גם הפתרון למבנים שיקרסו בשטח אויב.

אחרי סדרה של תרגילי חילוץ שונים בדרום, הם קיבלו קריאה לאירוע רב נפגעים בצפון, כתוצאה מנפילת טיל בבית ספר כדורי. "בשני בבוקר כבר הוקפצנו לצפון לאירוע של קריסת בית הספר", סיפר סרן מולה על התרגיל האינטנסיבי.

אל"מ בר, בקרוב ראש מטה פיקוד העורף, מסביר שהרס המבנה נעשה באופן הזהה לפגיעה של טיל או רעידת אדמה: "עשינו פעולות הכנה להריסה וגידרנו את האזור, ממש כמו כניסה לשטח אש. לקחנו את בית הספר ובנינו סביבו סיפור שלם של מודיעין, כולל כמה תלמידים היו שם. עשינו בימוי שמדמה כיתה שלמה שנלכדה בתוך מקלט".

חטיבת החילוץ בהריסות בית ספר (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
הלוחמים מתרגלים בהריסות המבנה | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

בתרגיל הם חברו גם לכוחות מקומיים, משטרה, כיבוי אש ומד"א. "כדי להגיע לבית הספר אתה צריך לארגן את המרחב. אם אתה לא עושה את זה נכון, אתה נתקע בפקק. בסוף תרגיל כזה מדמה מצב אמת וסביבך יש מבנים אזרחיים שמתפקדים". סרן מולה הוסיף: "אנחנו מגיעים וחוברים לרשויות ולמשטרה, שסביר להניח יגיעו לפנינו. מקבלים תמונת מצב ומשם מתחילה חלוקת סמכויות ומתן מענה".

טיל שפוגע בבית ספר מלא בילדים הוא בלי ספק תרחיש האימים של מדינת ישראל בכלל, וחטיבת החילוץ של צה"ל בפרט. אחת מהבעיות היא ההתמודדות עם המראות הקשים. להיכנס למבנה אזרחי שקרס, לראות שם אזרחים וילדים שנפגעו או חלילה נהרגו, זה סיפור לא פשוט גם עבור מחלצים ותיקים. אנשי פיקוד העורף מגיעים לכל אירוע שכזה בישראל, וכמובן שגם בעולם.

"מדובר בכוח לוחם לכל דבר שיודע לפעול בסביבה מאוימת", מסביר אל"מ בר. "העולם הזה של החילוץ נע בין המרחב של מדינת ישראל, למשל רעידת אדמה או טיל שפגע בבניין, ועד למרחב לחימה". בנוסף פעלו לוחמי החילוץ וההצלה עם יחידת עוקץ, שהכלבים שלהם יודעים לאתר לכודים בין ההריסות ולכוון את המחלצים.

"התרגיל הזה דימה לנו מציאות של ממש, אתה רואה את הכיתות, כיסאות התלמידים, הספרים, וממש נכנס לזה", סיכמו בחטיבת החילוץ. "בראש שלך אתה באמת נמצא במצב של חילוץ ילד בן 12 ונותן את כל כולך. אתה תעשה את המקסימום לחלץ אותם וחשוב שידעו שיש מי שישמור עליהם בשגרה ובחרום".