מומחים ממכון המחקר ראנד, שמייעץ לממשלות וגופים בינלאומיים וחלק ניכר מהמחקרים שלהם ממומנים על די הפנטגון והממשל האמריקאי, טוענים שבכל תרחישי הלחימה שעשו נגד סין, הטילים שלהם השמידו את הכוחות האמריקאים תוך דקות וכל בעלות הברית של ארה"ב באסיה "נדרסו" על ידי הצבא הסיני.

איך זה הגיוני כאשר מדובר בצבא השולט על תקציב העולה על 700 מיליארד דולר בשנה, צבא שיש לו כוח גרעיני אדיר, חמקנים או את הצי הגדול בעולם? לטענת מומחי המכון לנשק העל אמריקאי, יש עקב אכילס משמעותי שפגיעה נכונה בו תביא לנטרול העוצמה הצבאית.

"בכל מקרה שאני מכיר", אמר רוברט וורק לשעבר סגן מזכיר ההגנה ומומחה עולמי לניתוח משחקי מלחמה, "מטוסי ה- F-35 שולטים וישלטו בשמיים. אבל הם יחוסלו על הקרקע במספרים גדולים".

גם מטוס הקרב הטוב בעולם צריך לנחות איפשהו. הבעיה היא שבסיסים גדולים ביבשה או נושאות מטוסים אדירות בים הם גם מטרות גדולות עבור טילים מדויקים ארוכי טווח. ובשנים האחרונות סין (וגם רוסיה, על פי המכון) מפתחות מלאי גדול מאוד של טילים, מערכות תקשורת ומערכות פיקוד לכוון אותם ליעדים.

"לכן דברים כמו מסלולי טיסה, מכלי דלק ועוד יספגו מכה קשה", מסביר דיוויד אוכמנק, אנליסט בכיר בראנד. "גם כל הדברים שצפים על פני המים יספגו מכה קשה". עוד מציינים שגם צבא היבשה לא נמצא במצב טוב יותר, הוא תלוי מאוד בבסיסי אספקה גדולי ממדים. וגם אלה יספגו מטחים של טילים שישביתו אותם תוך דקות כפי שעלה מהסימולציות של המכון.

תהלוכה צבא סין (צילום: Pool, GettyImages IL)
תהלוכת צבא סין | צילום: Pool, GettyImages IL

"אם נצא למשל למלחמה באירופה, יש לנו סוללת פטריוט אחת שתלך לבסיס רמשטיין (בגרמניה), וזהו. יש לנו 58 צוותי קרב חטיבתיים. אבל אין לנו שום דבר להגן על הבסיסים שלנו. אז מה זה משנה כל העוצמה הזו?".

הם מציינים בנוסף שהגרוע מכל זה לא המתקפות של הטילים שישביתו את הבסיסים. המפקדות, הרשתות האלחוטיות, לוויינים ומערכות הבקרה יספגו מתקפות סייבר שישביתו אותם. כמעט בכל משחקי מלחמת סייבר של ארה"ב ולוחמה אלקטרונית, האויב מצליח להשבית את אותן מערכות פיקוד עד כדי כך ששום דבר לא עובד.

"בכל פעם שיש לנו תרגיל, והכוח האדום מצליח להרוס את מערכות הפיקוד והשליטה שלנו, אנחנו פשוט מפסיקים את התרגיל", אמר וורק סגן שר ההגנה לשעבר, כזכור. לדבריו בסין מודעים לדבר ואף מכנים זאת "לוחמה להרס מערכות". לדבריו "הם מתכוונים לתקוף את המפקדות ומערכות השליטה בכל הרמות ומתאמנים על זה כל הזמן".

אז איך לתקן את הבעיה? על פי החישוב של ראנד, כל מה שצריך זה 24 מיליארד דולר לשנה שיכסו את כל בעיות הפנטגון. "דבר ראשון צריך את הכסף הזה לרכש של עוד הרבה טילים, הרבה מאוד טילים" לטווח ארוך ומדויקים. "תחשבו כמה נשק חכם ירו במלחמות שניהלו בלוב או בסוריה, ועכשיו תחשוב כמה כאלה צריך למלחמה מול סין או רוסיה". כמו כן, "במיוחד צריך עוד הרבה מאוד טילים להגנה אווירית", כשהכוונה לטילים נגד טילים וגם טילים להגנה מפני שלל מערכות של האויב, לצד זה גם מערכות אלקטרוניות לשיבוש טילים ואמצעי לחימה של האויב.

טראמפ מחזיק נשק (צילום: Richard Ellis, GettyImages)
ילך להתחמשות נוספת? טראמפ | צילום: Richard Ellis, GettyImages

הם מדגישים שלסין אין אפשרות לפלוש לארה"ב או "לכבוש את קולורדו". אולם לאבד את טיוואן ומדינות ברית אחרות באזור לסין, מה שיביא לקריסת השליטה האמריקאית ואף ביטול הסדר העולמי שארה"ב מובילה מאז ימי מלחמת העולם השנייה. לצד כל זה, כאוס כלכלי שישפיע על כל מדינות העולם.

דבר שני, צריך את ההשקעה הזו להגן על המפקדות, רשתות התקשורת והלוויינים. לדברי המכון ההשקעה כיום זניחה מדי על גבול החובבנית. "מקצצים פינות דווקא בתחום הזה, חוסכים מיליון דולר. מה שווה ספינה שעלתה מיליארדים אם היא מתה בגלל שחסכו בהשקעה של מיליון דולר", אמר אוכמנק.

24 מיליארד דולר אולי נשמעים הרבה. ברור שגם צריך לקצץ. אבל במושגים אמריקאים זה לא סוף העולם. רק 3.3 אחוז מתקציב ה-750 מיליארד דולר שטראמפ רוצה להעביר בשנת 2020 לסעיף הביטחון.

וזו אולי השורה התחתונה. יש פה תרחיש אימים רציני והאדרה של האויב. אז אולי בסוף זה הכל משחקים של כסף וניסיון להגדיל את תקציב הביטחון. את המשחקים האלה אנחנו מכירים, גם מהשכונה שלנו.