ו', ר', ו-ש' הם שלושה בוגרי קורס טיס בדרגת רס"ן במילואים, שבחרו בדרך לא שגרתית. לאחר מסלול אינטנסיבי בחיל האוויר, החליטו להמשיך למסלול אינטנסיבי לא פחות - לימודי רפואה.

רס"ן ר', בן 36 ונשוי פלוס שלוש, התגייס לקורס טיס מספר 149 למגמת נווטי קרב. לאחר הקורס הוצב בטייסת 105 ומשם לטייסת 107 בה הוא משרת עד היום. מילא גם מספר תפקידים במחלקת מבצעים, כמדריך בבית הספר לטיסה ובמרכז לניסויי טיסה.

הטייסים (צילום: דובר צה"ל)
"להקל על כאב של אנשים זה מתאים לי", ו' בסטאז' | צילום: דובר צה"ל

ר' היה בין מסיימי הקורס האחרון אותו סיימו צוותי האוויר ללא תואר ראשון, השתחרר בגיל 30 והתחיל ללמוד רפואה. הוא התקבל לאוניברסיטת תל אביב למסלול שאורכו 6 שנים.

רס"ן ו', בן 34, סיים את קורס טיס מספר 153 כטייס קרב. עם סיום הקורס עשה קורס אימון מבצעי מתקדם בטייסת 102 ולאחר מכן, החל את שירותו הסדיר כטייס בטייסת 69. לאחר מכן מילא מספר תפקידי פיקוד בבית הספר לטיסה ושימש כקצין הדרכה בחצור.

בקורס הטיס עשה ו' תואר במתמטיקה ומדעי המחשב. הוא התקבל למסלול ה-4 שנתי של לימודי רפואה בתל אביב שם למד.

רס"ן ש', בן 43, נשוי פלוס שלוש, סיים קורס טיס מספר 137 בהצטיינות והוצב בטייסת 120 שם שירת שנתיים כסדיר בטייסת ולאחר מכן הוסמך בגיל צעיר להיות מנהל התדלוק האווירי. לאחר מכן שימש שנה כמדריך בבית הספר לטיסה וחזר לטייסת 120 כמפקד גף.

ש' למד רפואה בטכניון, שם סיים כמצטיין תוך כדי מילואים. עשה סטאז' באיכילוב ואחר כך התמחות ברפואת עיניים בביה"ח תל השומר. בסוף ההתמחות יצא לשנתיים של התמחות נוספת בארה"ב, בתחום כירורגיה פלסטית של אזור העיניים. 

הטייסים (צילום: דובר צה"ל)
"בצבא הבנתי שזה הדבר שהכי מעניין אותי", רס"ן ר' | צילום: דובר צה"ל

ו'- ו-ר' סיימו את שנות הלימוד וכעת נמצאים בסטאז'. לאחר מכן שניהם יקבלו תואר ורישיון ויצטרכו לבחור כיוון להתמחות בו.

לעומתם, ש' כבר סיים לימודים, סטאז' והתמחות וכעת עובד בבי"ח כרופא מנתח ובמקביל בעל מרפאה פרטית משלו. בימים אלו ש' גם עושה תואר שני במנהל מערכות בריאות.

למה רפואה?

"רפואה זה כיוון שלא תכננתי", מספר רס"ן ר׳. "שקלתי אותו פעם ואמרתי שזה לא רלוונטי, כי חשבתי שעד שאשתחרר אהיה מבוגר מדי. כשהגעתי לתפקיד האחרון שלי ישבתי וחשבתי מה אני רוצה לעשות, במה אני טוב ומה המטרות שלי. האופציה של רפואה צצה והחלטתי להסיר את המגבלה של הגיל ונתתי לזה צ'אנס, התחלתי בלי שום רקע או ידע".

"המשיכה לעבודה עם אנשים הייתה תמיד", ממשיך ר', "פשוט לא ידעתי בדיוק מה. היו הרבה שנים של חיפוש ובמהלך הצבא הבנתי שרפואה זה כנראה הדבר הכי מעניין שאוכל ללמוד. אני שמח על כך שבחרתי בלימודי רפואה והטיפול באנשים מספק אותי כל יום מחדש".

הטייסים (צילום: דובר צה"ל)
רס"ן ר' על המדים אותם לובש כשהוא לא במילואים | צילום: דובר צה"ל

"העניין למקצוע ליווה אותי מגיל קטן", אומר רס"ן ו', "יש לי דוד רופא שדרכו נחשפתי לעולם הזה. זה מקצוע עם הרבה משמעות שאתה חווה באופן יומיומי. אתה מתוגמל לא בדרך חומרית אלא בדרך רגשית. עוזר לאנשים, מקל על הכאב שלהם, זה משהו שלי מאוד מתאים".

רס"ן ו' חושף ש"מה שהרתיע אותי זה התובענות והמחיר האישי שרופא משלם עבור העיסוק שלו, מחיר שמתבטא בזמן, סטרס, מחיר משפחתי ועוד. כל החסרונות הללו מהווים שיקול, אבל למדתי על עצמי לאורך השנים שהדבר שהכי מניע אותי, מגן עליי משחיקה ועוזר לי לקום בבוקר ולעבוד על הצד הטוב ביותר, זה משמעות ועניין. ברגע ששני המשתנים האלו חזקים אני מסוגל להתמודד עם כל החסרונות".

איך המילואים משתלבים?

"כשבחרתי ללכת ללמוד רפואה, אחד הדברים ששאלתי את עצמי זה - מה יקרה ביום שזה כבר לא יעבוד? שלא אוכל לשלב הכל?". משתף ר'. "אני נמצא בפתח של קריירה חדשה שדורשת המון משאבים, אך עם זאת, השאיפה שלי היא שכל עוד זה משתלב ולא פוגע ברמה המקצועית שלי בשתי העבודות, אני רוצה להמשיך לשרת במילואים תוך כדי החיים האזרחיים".

"מאוד עזרה לי העובדה שידעתי שאוכל לשרת במילואים בצורה פעילה כטייס קרב כשהתחלתי ללמוד". מציין ו'. "להגיע יום בשבוע למילואים, להשתתף בפעילויות מבצעיות ולתרום את חלקי בקבוצה הייחודית הזאת נתן לי הרגשה שאני יכול לאכול את כל העוגה. ויתרתי על המשך שירות אבל אני עדיין חלק משמעותי מהצבא".  

ו' מוסיף: "להגיע לטייסת זו איזושהי שבירת שגרה ומשהו שעוזר לך להתמודד עם השחיקה שיכולה להיגרם בעולם הרפואה. פתאום יום אחד לעשות משהו אחר עם האנשים שאתה אוהב, ממלא אותך במשמעות".

הטייסים (צילום: דובר צה"ל)
"פעם בשבוע-שבועיים עושה הפסקה למילואים". רס"ן ש' בכובע השני | צילום: דובר צה"ל

ש' מדבר על התרומה של המילואים לחייו האישיים: "הילדים יודעים שאני טס בטייסת ומכירים את המטוסים, באופן כללי הטייסת מאוד מגובשת חברתית ויש הרבה מאוד אירועים. היכולת הזאת לעשות הפסקה פעם בשבוע או שבועיים ולבוא למילואים, לפגוש את החברים, לטוס ולהדריך זו מתנה אדירה ובעיני זה זכות שעדיין נותנים לנו לעשות דבר כזה היום".

מה לקחתי מהצבא לרפואה?

רס"ן ו' אומר ש"גיליתי עם הזמן שכלים שרכשתי בתפקידי בחיל האוויר תורמים לי רבות בעולם הרפואה. היכולת להשקיע לאורך זמן, אחריות, אמינות. עמידה בלחץ בסיטואציות מורכבות, התמודדות עם אזורי אי נוחות וחששות. מבחינתי אחד החשובים - היכולת לעשות זום אאוט ולראות את התמונה הרחבה, את הסיבה למה שאתה עושה, את המשמעות ולהשתמש בהם כמנוע".

רס"ן ש' מרגיש שהיסודות שלמד בבית הספר לטיסה, למשל בתחום התחקור העצמי, שירתו אותו אחר כך גם בתחום הרפואה.

הטייסים (צילום: דובר צה"ל)
לקח מחיל האוויר את מיומנות התחקור. רס"ן ש' | צילום: דובר צה"ל

"ברמה הפשטנית",מסכם רס"ן ר', "קורס טיס ומסלול רפואה הם שני מסלולים ארוכים שמתאימים לאנשים שאוהבים מסלולים. 12 שנים בצבא, 15 שנים ברפואה. אני תמיד צוחק שאחרי זה אתחיל ללמוד ראיית חשבון".