בימים האחרונים הפך פוסט שהעלה לפייסבוק הגולש דימטרי קגן וכולל כמעט 90 תמונות של חיילים מסוף שנות ה-80, שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000, לוויראלי במיוחד. עבור מאות וכנראה שגם אלפי ישראלים בוגרי חטיבת הצנחנים, מדובר בלא פחות מקריאה נוסטלגית מהעבר, קול קורא שהוא חלק מחוויית השירות של מי שנשלחו לאבטח את מה שנחשב לאחד המקומות המיוחדים בישראל, כפר האמנים שא-נור.

היישוב שא-נור נוסד בסוף שנות ה-70, בתחילה כגרעין דתי בשם דותן. בשנת 1984 הגיעו למקום אמנים רבים, רובם עולים מברית המועצות, והמקום הפך לכפר אמנים שאכלס אנשי רוח, ציירים, פסלים וצלם אחד מיוחד בשם ולדימיר ברייטמן. מי שהיו אחראים על האבטחה של הכפר הם לוחמים וטירונים מבסיס שא-נור הסמוך, אז בסיס ההכשרה של חטיבת הצנחנים. למעשה, לא היה צנחן אחד ששירת בבסיס במשך השנים ההן ולא יצא לו לעשות אבט"ש בכפר האמנים, במה שהפך למעין חוויית חובה של תחילת השירות.

הצלם ולדימיר ברייטמן נהג באותן שנים לצלם את החיילים שהגיעו לכפר, ואת התמונות הוא מכר להם בתמורה לסכום שנע בין חצי שקל לשקל עבור כל תמונה. לא פעם נתן לחיילים את התמונות במתנה. שמו היה מוכר היטב בקרב החיילים, כך שבשנות ה-90 הגיעו לכפר חיילים רק כדי להצטלם למזכרת, גם אם לא נשלחו למשימה בכפר. כשפרצה האינתיפאדה השנייה החלו האמנים לנטוש את הכפר ובשנת 2005 המקום פונה באופן סופי במסגרת תכנית ההתנתקות.


פה נכנס לתמונה קגן. "לפני כ-11 שנים, במהלך מילואים בשומרון, הוקפצתי ליישוב שא-נור שבעברו הרחוק היה כפר ידוע של אמנים. ב-2002 הישוב היה כבר ריק מתושביו מלבד כמה אנשים שלא היה להם כנראה לאן לעזוב. שם פגשתי צלם את ברייטמן. פעם הוא היה תושב המקום, ואחרי שעזב הוא נהג לחזור מדי שבוע בכדי להתפרנס קצת. הוא צילם חיילים שמוצבים בשא-נור עבור גרושים, ויצר תמונות יפהפיות בשחור לבן", אמר לנו.

ברייטמן סיפר לקגן שהוא מצלם את החיילים כבר שנים רבות, ולא תמיד הספיק לתת את התמונה לאדם שצילם, כי החיילים התחלפו מדי כמה ימים. כך הצטבר מאגר גדול של תמונות אבודות שברייטמן לא ידע מה לעשות איתן.

קגן הציע לצלם שהוא ייקח את התמונות, יפרסם אותן וינסה להעביר אותן לחיילים המצולמים, משימה לא פשוטה בימים שלפני פייסבוק. "קיימתי את הבטחתי רק חלקית: סרקתי כ-100 תמונות ובניתי אתר במסגרת הלימודים, אבל את האתר הזה ראו לצערי רק כמה עשרות אנשים". עכשיו הוא מנסה שוב לאתר את החיילים שבתמונות, הפעם ברשת החברתית. קגן פרסם פוסט בפייסבוק עם התמונות שסרק, והוא מבקש מהגולשים לשתף ולעזור לו למצוא את החיילים שבתמונות של ברייטמן.

נראה שגם קגן בעצמו הופתע מההפצה האדירה ומהשיתופים הרבים. "יש לי עוד תמונות שלא סרקתי, אבל עכשיו כשיש אנשים שזה באמת חשוב להם, אנסה למצוא אותן במחסן ולסרוק", אמר. ולמרות זאת, ולדימיר ברייטמן ז"ל כבר לא יזכה לפגוש את החיילים שצילם. הוא נפטר לפני שלוש שנים, משאיר אחריו אוצר של ממש.