ג'ון הג'יהאדיסט וג'יימס פולי (ארכיון)
הסרטון שזעזע את העולם - עריפת ראשו של העיתונאי האמריקאי | צילום:

"לא נעצור! אנו יודעים הכל עליכם, על נשותיכם ועל ילדיכם", את הדברים כתבו בחודש ינואר האחרון האקרים המזוהים עם המדינה האסלאמית, דאע"ש, אחרי שהצליחו לפרוץ לחשבונות הטוויטר והיוטיוב של פיקוד המרכז בצבא ארה"ב. זמן מה לאחר מכן הם גם פרסמו רשימת שמות של אנשי צבא אמריקאים, כולל תמונה, שם מלא וכתובת מגורים, כאשר המסר ברור, "הנה הכופרים - חסלו אותם בביתם". נראה שה"סייבר ג'יהאד" מתפתח בקצב מדאיג ואף הפך לחלק אופרטיבי מהמערכה שאנשי המדינה האסלאמית מנהלים נגד האויבים שלהם.

השבוע פורסם במסגרת המכון למחקרי ביטחון לאומי מחקר שעוסק בנושא - "סייבר ג'יהאד בשרות המדינה האסלאמית (דאע"ש)". על המחקר חתומים יורם שוייצר ואדם הופמן, חוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי. בריאיון לאתר פז"ם מספר שוייצר כי אנשי המדינה האסלאמית הפכו את תחום הסייבר לחלק מרכזי במערכה שלהם, כזה שמשפיע באופן ישיר על שדה הקרב. הם מנצלים את הטכנולוגיה להבריח את האויב, לגייס לוחמים מכל העולם ועוד.

"המונח "סייבר ג'יהאד" מתייחס לשימוש בכלים הטכנולוגיים של המאה ה- 21 ולניצול המרחב המקוון (הסביבה שבה מתרחשת התקשורת בין רשתות מחשב) לצורך קידום הג'יהאד הצבאי האלים, נגד מי שמוגדרים בפי חסידיו כאויבי האסלאם", הם מסבירים במאמר שפורסם. שוייצר והופמן מציינים כי, "החידוש העיקרי שלו בפעילות הסייבר ג'יהאד, הוא בתרומתו להפיכת דאע"ש מעוד ארגון טרור אסלאמי פונדמנטליסטי, למותג גלובלי שלא ניתן להתעלם ממנו".

הכוחות המיוחדים של דאע"ש (צילום: מתוך הסרטון)
לפעמים התעמולה של דאע"ש גורמת לנו לצחוק | צילום: מתוך הסרטון

90,000 ציוצים בטוויטר מדי יום

הנתונים מפלצתיים למדי ואף מטרידים: " פעילי הארגון ותומכיו מייצרים עד 90,000 "ציוצים" מדי יום. במחקר מקיף על השימוש של הארגון בטוויטר, נמצא כי תומכי דאע"ש מפעילים לפחות 46,000 חשבונות עצמאיים ברשת זו, כאשר 500-200 מבין חשבונות אלה פעילים לאורך כל היום, ועוזרים בכך להפיץ באופן רציף את תוכני התעמולה של הארגון".

בנוסף, "הארגון אף פיתח אפליקציה בשם "שחר הבשורות הטובות", שהייתה זמינה להורדה בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל לתקופה מסוימת, ואפשרה לתומכי הארגון לעקוב בזמן אמת אחר פעילויותיו. הורדת האפליקציה אפשרה לדאע"ש להשתלט באופן זמני על חשבון הטוויטר של אותו משתמש ולפרסם הודעות בשמו, כחלק מאסטרטגיית המדיה החברתית של הארגון. כך הצליח דאע"ש לייצר נפח פעילות משמעותי בטוויטר ולנצל את חשבונות המשתמשים באפליקציה להעלאת הפרופיל המקוון של הארגון".

שוייצר מציין של"סייבר ג'יהאד" יש חלק אינטגרלי מההתקפות של הארגון, כמו עוד יחידה לוחמת, כאשר המטרה לייצר פחד בקרב האויב ולגרום לו לנטוש את שדה הקרב עוד לפני שנורה הכדור הראשון. "בוודאי שהם עושים בזה שימוש כחלק מהמערכה הצבאית. בעירק למשל, לפני שהם מגיעים למקום מסוים, הם מפיצים סרטים, אומרים בדיוק מה הם מתכוונים לעשות ומפיצים את התמונות. הם עושים שימוש אופרטיבי כדי להטיל אימה על האנשים. ההוצאות להורג, עריפות הראשים, מופצות לפני שהם מגיעים ביוטיוב וטוויטר ואנשים יודעים מה מחכה להם כשהם אומרים, אתם רואים מה עשינו, זה מה שמחכה לכם כשנגיע. זה חלק מהטרור עצמו".

דוגמאות רבות לדברים של שוייצר ראינו בעירק. מדובר בצבא מתחדש בעל ציוד מודרני וציוד אמריקאי, שבחלק ניכר מהקרבות, החיילים נמלטו עוד לפני שירו כדור אחד. הם ראו את ההוצאות ההמוניות להורג, את עריפת הראשים ונמלטו כשהם משאירים מאחור ציוד יקר, כולל טנקי M-1 מהמתקדמים בעולם, האמרים ממוגנים ועוד. הסרטון בו רואים את שריפתו למוות של טייס הקרב הירדני, נועד להרתיע את טייסי הקואליציה.

דאעש רוצחים את העיתונאי הירדני
הסרטון בו שרף דאע"ש את הטייס הירדני בכלוב | צילום:

חשוב לציין כי שוייצר עצמו מסייג מעט את הדברים ומוסיף שלבריחה של חיילי צבא עירק משדה הקרב יש סיבות נוספות, למשל הנאמנות שלהם למשטר בבגדד, "אבל בהחלט יש קשר ישיר בין הדברים".

כאמור, את פעילות הסייבר של ארגון הטרור הרצחני ניתן לחלק לכמה קטגוריות: לוחמה פסיכולוגית, גיוס לוחמים וגם שיבוש ופריצה לאתרים, כמו פרסום השמות של חיילים אמריקאים וטייסי קרב של הקואליציה. "עד כמה שאנחנו רואים אין להם מומחיות גדולה בפריצה לאתרים, כרגע לפחות. כל הסיפור של סייבר בכלל, כולל סייבר ג'יהאד, עוסק בעיקר בהשתלטות על אתרים, לשים שם דגלי דאע"ש או מסרים, זה לא טרור כפי שאנחנו מכירים ממקומות אחרים. יש בזה כמה מהמרכיבים של תפיסת הטרור, אבל זה שפורצים לאתרים, משבש את חיי היום יום, אולם לא כמו טרור במובן הקלאסי. עוד לא ראינו אותם תוקפים מדינות ברמה של האיום הפיזי שלהם". 

שוייצר מסביר שעיקר השימוש של דאע"ש בסייבר, הוא בגיוס תומכים והחדרת האידאולוגיה, "זה חלק ניכר באסטרטגית הפעולה שלהם", אמר. "חלק מזה מאורגן על ידי דאע"ש עצמו, וחלק גדול זה משתמשים מכל העולם שתומכים בארגון. חלק גדול מהאסטרטגיה של המדינה האסלאמית, זה לקבל את השבועה ולהגר לתחומי החליפות. כדי לפתות אנשים לעשות את הדבר הזה, הם משתמשים במדיה שנותנת את הכלים. חלק גדול מהיכולת שלהם לגייס ולהניע אנשים מקצבי תבל זה בזכות הפלטפורמה הזו".

את ההצלחה שנוגעת לדברים של שוייצר, אנחנו רואים בהמוני אזרחים מרחבי העולם שעוזבים הכל כדי להחזיק נשק לצד הארגון. אנחנו גם רואים את זה בשלל פיגועים על אדמת אירופה, פיגועים שמושפעים באופן ישיר מהסרטים של אנשי המדינה האסלאמית. מעשית הם כבר לא צריכים לשלוח חוליות טרור שיסתכנו בחציית גבולות, אלא פשוט לגרום לתומכים שלהם שנמצאים בכל מדינה, להרים נשק, להרכיב פצצה או לקחת סכין ולצאת לרצוח. זה למעשה הסיוט הגדול של כל ארגון ביון מערבי.

הבנות האוסטריות שהצטרפו לדאעש (צילום: יורופיקס)
המתבגרות האוסטריות שהצטרפו לארגון הטרור | צילום: יורופיקס

הזאבים הבודדים מסביב לעולם

במאמר מציינים החוקרים כי מערכת הסייבר ג'יהאד של דאע"ש, מעודדת את תופעת "הזאבים הבודדים", אנשים שמבצעים פיגועי טרור בהשראת הארגון וללא קשר רשמי אליו. "כך למשל בוצעו הפיגועים בסידני, בפריז ובקופנהגן על ידי יחידים שהושפעו מדאע"ש והשתמשו בדגלו, אך לא השתייכו אליו באופן רשמי. דאע"ש ראה בפיגועים אלה הצלחה וניכס אותם לעצמו. יתרה מכך, הארגון גם פרסם סרטוני וידאו המשבחים את עומאר אל־חוסיין, המחבל מקופנהגן, וקרא לביצוע פיגועים נוספים על ידי "זאבים בודדים". פיגועים מסוג זה, המתבצעים לרוב ללא התראה מוקדמת, מאפשרים לדאע"ש לפעול גם מחוץ למזרח התיכון על ידי תומכים ופעילים המזדהים עם רעיונותיו".

הרעיון הזה לא חדש, הוצאות להורג לעין המצלמה היו גם לפני. "גם חיזבאללה, חמאס או אל קאעידה השתמשו בכלים האלה. הם לא המציאו את הגלגל, אבל הם העצימו את זה לרמות גבוהות של תחכום, שימוש מאוד בוטה וכזה שתואם את היכולות שהמדיה הזו מאפשרת לו. עריפת ראשים, הוצאות המוניות להרוג או שריפת הטייס, משודרות באופן ישיר לצרכן בלי צנזורה. גם אל קאעידה עשו את זה בעבר, אבל הם היו תלויים בכלי תקשורת מסורתיים, הם היו צריכים לחכות לזמן השידור שלרוב צונזר ולמדינה האסלאמית אין את המגבלות האלה".

במאמר שפרסמו שוייצר והופמן הם מציינים בנוסף שלא ידוע מהו מספרם המדויק של הלוחמים הזרים שהצטרפו לדאע"ש, אולם על פי הערכות שונות מדובר ביותר מעשרים אלף איש, מהם כ-4,000 מתנדבים ממדינות המערב. "מספרים אלה עולים על כלל המצטרפים שהתנדבו להילחם נגד 'הצבא האדום' שפלש לאפגניסטן בעשור שבין שלהי שנות השבעים, לשלהי שנות השמונים של המאה ה- 20. עד לאחרונה נחשב עימות זה לעימות שמשך את המספר הגדול ביותר של לוחמים זרים במחצית השנייה של המאה ה-20. לפעילות של דאע"ש במדיה החברתית מיוחס תפקיד מרכזי במגמה זו".

המשטרה פרצה למקום (צילום: AP)
בני הערובה בפיגוע בסידני | צילום: AP

מדובר באתגר גדול למדינות המערב ולארגוני הביון שלהן, שכרגע לא מצליחים להתמודד עם הסייבר ג'יהאד בהצלחה גדולה. "אנחנו יודעים שארגוני ביון של מדינות רבות יושבים חזק מאוד על האתרים שלהם, גם נכנסים ופועלים בתוך אותם אתרים ומורידים אותם עד כמה שאפשר. אבל העניין הוא שעד שאתר אחד נעצר, רבים אחרים צצים במקומו. זה לוקח זמן להתארגן על זה ולא מעט שוברים את הראש מה לעשות ואיך להתמודד עם זה".

בעיה לא קטנה יצר אדוארד סנאודן, עובד ה NSA שהדליף כמות אדירה של מסמכים לוויקיליקס ונראה שפגע באופן מעשי ביכולת ההתמודדות עם האתגר. לדברי שוייצר, "בגללו, מה שהוא חשף, האנשים שמחזיקים במפתחות לאתרים האלה לא רוצים לשתף פעולה עם אותן ממשלות, בגלל שהם גילו ממסמכי סנואדן אילו דברים הן עשו. לכן, המאבק הזה הרבה יותר קשה, אבל בהחלט נאבקים בתופעה". במאמר שפרסמו הם מציינים, למשל, שמופעלת צנזורה כלפי תכנים אלימים, אולם זו מופעלת בדרך כלל אחרי שהתוכן עלה ורבים כבר נחשפו אליו.

שוייצר מסרב להתנבא איך יראה העתיד ועד כמה הם ישתפרו, "אבל אני מניח שככול שהטכנולוגיה תשתפר ותשתכלל בקבועי זמן הרבה יותר מואצים, זה ישרת גם את ארגוני הטרור למיניהם". 

>> התחרטו: 3 כלות הג'יהאד הבריטיות ברחו מדאע"ש