היום (ראשון) צה"ל התיר לפרסום שבידי חמאס היו צוללות אוטונומיות המסוגלת לשאת מטען נפץ במשקל עשרות ק"ג. כחלק מהמאמץ לניצול מבצע "שומר החומות" לשלילת נכסים של חמאס, צה"ל פגע מהאוויר והים בכוח הימי של חמאס, שכלל חוץ מאותן צוללות אוטונומיות גם יחידת צוללנים, סירות נפץ מהירות ועוד.

על פי הודעת דובר צה"ל, לחמאס כוח צוללות אוטונומיות מוכוונות GPS המסוגלות לשאת מטען נפץ. זאת במטרה לבצע פיגוע כנגד ספינות חיל הים, אסדת הגז ובשטח מדינת ישראל. חשוב לציין שלא כל הצוללות הושמדו על ידי צה"ל. הערכה במערכת הביטחון היא שנשארו להן עוד מספר צוללות מהסוג הזה.

"כבר לא מעט שנים חמאס מנסה להעצים את התחום הימי, אחרי ששללנו מהם את נשק המנהרות באופן מוחלט", אומר גורם צבאי בכיר שהיה מעורב בסיכול. "אפשר להגיד שהם פעלו בכמה מישורים. הראשון סיוע איראני בעיקר בידע והברחת חלקי ציוד. המישור השני זה באמצעות פיתוח וייצור מקומי. כמו שאפשר להבין, הדבר היה על הכוונת שלנו ולא מהיום".

לדבריו של הבכיר, הדבר הותר לפרסום כעת אך מערכת הביטחון פועלת בנושא זמן רב. "אזרחי ישראל לא ידעו, אבל מערכת הביטחון, הצבא, חיל הים, לא מופתעים. ידענו הרבה מאוד זמן על כלי השיט התת ימיים של חמאס, מספיק כדי לעקוב אחרי כל הפרויקט הזה ולפגוע בו באופן קשה. הכי חשוב, מספיק כדי למנוע ממנו לממש את הייעוד שלו".

הוא מדגיש כי מוגזם יהיה לקרוא לכלי השיט "צוללות", אך מבהיר כי אין לזלזל בהן. "נכון שלא מדובר בצוללות הדולפין של חיל הים. זה יותר כמו גוף קטן עם חתך וחתימה ימית נמוכה שניתן לשלוט בו מרחוק, אך צריך להדגיש שזאת גם הסכנה שלו. כלי כזה יכול להתקרב בחשאי לספינות של חיל הים מול עזה או כל דבר כזה. מטרה שחמאס הכריז עליה יותר מפעם אחת ולא רק הם".

בשאלה איך הצליח חמאס לייצר כלי כזה אומר הבכיר כי כפי שפורסם בעבר, בין הארגונים בעזה לבין משמרות המהפכה באיראן ישנו קשר הדוק. "איראן משקיעה הרבה מאוד משאבים בהברחות של ציוד לרצועת עזה. בגלל שחלק לא קטן מההברחות האלה מסוכל, הם פועלים בעיקר בהעברת הידע וציוד הייצור".

הקומנדו הימי של איראן (צילום: sayyed shahab-o- din vajedi, Wikipedia Commons)
הקומנדו הימי של איראן | צילום: sayyed shahab-o- din vajedi, Wikipedia Commons

"לא תמיד מדובר בהברחות ממשיות", הדגיש, "לפעמים כל מה שצריך זה להעלות את המידע לרשת, כמו סוג של מתכון 'עשה ואל תעשה', כשכל מי שמחובר לרשת כולל בעזה רואה ולומד".

גורמים בישראל אינם מאשרים רשמית, אך על פי פרסומים זרים חמאס וגא"פ שלחו שליחים להתאמן באיראן ומדינות נוספות, לרכוש ידע והכשרה. ההערכה היא שכמה מתושבי עזה בילו לא מעט ימים בבסיסים של הזרוע הימית במשמרות המהפכה.

הסירות המהירות גרסת עזה

על פי ההודעה שצה"ל התיר לפרסם, הכוח הימי של חמאס צבר בשנים האחרונות הרבה מאוד נכסים ויכולות ימיות. מלבד כלי השיט התת ימיים גם ציוד צלילה צבאי, אופנועי ים וסירות מהירות. "ממש כמו מה שאנחנו מכירים מאיראן, הם הפכו את הסירות המהירות לכלי שיט תוקף וגם כלי שיט מתאבד", מסביר גורם בחיל הים.

לדבריו, "מדובר בסירות מהירות שהם שיפרו את המנועים שלהם והתקינו מטעני חבלה גדולים כשכל המטרה היא להגיע לספינות של חיל הים ולפגוע בהן". ככל הנראה אותן סירות מהירות נועדו לפגוע גם באסדת הגז באזור.

הקומנדו הימי של חמאס (צילום: יוטיוב )
הקומנדו הימי של חמאס | צילום: יוטיוב

"חשוב לומר שיש למדינת ישראל וחיל הים יכולות הגנה גבוהות", אמר הבכיר מחיל הים. "גם בהקשר הזה לא הסתפקנו רק בתקיפה ומן הסתם שיפרנו גם את יכולות ההגנה שלנו, אולם גם כשיש לך יכולות הגנה גבוהות הכלים האלה הם פלטפורמות שמדאיגות אותך".

מבריחים ולא רק אמל"ח

נזכיר שגם בדצמבר 2016 כוח הצוללות של חמאס עלה לכותרות. זה קרה אחרי שמוחמד א-זווארי, מהנדס התעופה של חמאס, חוסל בתוניס. כמה ימים אחרי החיסול טען אחיו של המחוסל, שהוא עבד על פיתוח צוללת לא מאוישת שניתנת לשליטה מרחוק. ישראל יש לציין לא לקחה מעולם אחריות על החיסול הזה, בזמנו שמרה על שתיקה גם לגבי הכוח הימי של חמאס.

חיל הים, אגף המודיעין ושב"כ עקבו מקרוב אחרי הכוח הימי של חמאס. ראו את ההשקעה האדירה וההתעצמות הימית בעזה לאורך השנים.

"נוח'בה אל בח'אריה" (הקומנדו הימי של חמאס), נחשבת ליחידה החשאית ביותר בזרוע הצבאית של חמאס. ראשי הארגון בהם מוחמד דף בנו על הקלף הזה מול ישראל. הכוח הימי של חמאס מורכב מעשרות לוחמים שעברו הכשרת קומנדו ימי על בסיס ידע שהוברח מאיראן, חלק מהם הם קיבלו את ההכשרה במדינות זרות.

צוללן פלסטיני חמוש (צילום: SAID KHATIB/AFP, GettyImages)
צוללן פלסטיני חמוש | צילום: SAID KHATIB/AFP, GettyImages

גורמים צבאיים מסבירים כי פעולה כנגד הכוח הימי לא בוצעה עד היום משיקולים מדיניים, עד עכשיו. בשנתיים האחרונות דווח לא מעט על תקיפות של "הכוח הימי" של חמאס בעזה. אולם נראה שלמרות התקיפות הם הצליחו להתעצם.

בצה"ל טוענים שכעת הכוח הימי הזה ספג מכה קשה וכמעט הושמד, עם תקיפת יותר מ- 15 מחסנים ומוצבים, עשרות כלי שייט וכלי שיט תת ימיים שכבר היו מוכנים לבצע פיגועים. "פעילי הקומנדו הימי של חמאס נמצאים בסיר לחץ בגלל מה שעשינו להם", אמר הגורם צבאי. "ייתכן שהם ינסו אותנו אבל אנחנו מוכנים".