תושבי עזה (רפיח, חאן יונס ומחנות הפליטים), שבני משפחותיהם נהרגו או נפצעו באורח קשה מאוד על ידי כוחות צה"ל - אם במהלך 'עופרת יצוקה', כתוצאה מתקיפה אווירית, או בעקבות כניסת כוחות רגליים לשכונות ברצועה - הגישו תביעות בעשרות מיליוני שקלים נגד משרד הביטחון בבתי משפט בישראל. חלק מהתביעות, שהוגשו באמצעות עורכי דין ישראליים, מתייחס לנזק שנגרם לבתיהם של התובעים כתוצאה מתקיפות צה"ל. עורכי הדין גם צירפו חוות דעת של רופאים מומחים וראיות התומכות בתביעות.

תקיפה בעזה, ארכיון (צילום: רויטרס)
מבקשים פיצויים אבל לא יכולים להיכנס לישראל כדי לממש את התביעה. עזה אחרי תקיפת חיל האוויר | צילום: רויטרס

כדי להחליט האם לפסוק פיצויים לתובעים או לדחות את התביעות, שופטי בתי המשפט צריכים להתרשם מהתובעים עצמם ומעדיהם – מה שמתברר כבעייתי ביותר במקרה של תושבי עזה. התובעים שביקשו להכנס לישראל נתקלו ברובם המכריע בסירוב מוחלט מצד מנהלת התיאום והקישור עזה (מת"ק עזה), בנימוק שמטעמי ביטחון הם אינם מורשים לקבל אישורי כניסה לארץ. הם לא קיבלו שום הסבר אחר, אלא רק את אותה תשובה כללית.

"מדינת ישראל עושה הכול כדי להתיש אותי"

"אני מעולם לא עסקתי בטרור, אני אזרח שנפגע מפעילות הצבא הישראלי והגשתי תביעה. זה לא אנושי ולא הגיוני לא לתת לי להעיד או להביא עדים לתמוך בתביעתי", קובל א', תושב עזה. "התחושה היא שמדינת ישראל עושה הכול כדי להתיש אותי ואת שאר התובעים כדי שנמחק את התביעות והיא לא תשלם לנו פיצויים".

כשגלעד שליט הוחזק בשבי החמאס, במשך חמש וחצי שנים נאסרה על כלל תושבי הרצועה להיכנס לישראל, למעט מיקרים הומאניים, כלומר כאלה שסבלו מבעיות רפואיות קשות ונזקקו לניתוח או טיפול בהול בישראל. גם אחרי חזרתו מהשבי של שליט מדיניות המת"ק לא השתנתה בהרבה, והתובעים כאמור לא הורשו להיכנס לארץ. בלית ברירה נאלצו 87 מתושבי הרצועה שתבעו את מדינת ישראל ולא הורשו להיכנס להגן על תביעותיהם, להגיש באחרונה עתירה לבג"צ כדי שיורה על שינוי במדיניות.

"לא כל תובע הוא מחבל"

"לא יתכן שגורמי הביטחון ובכלל מת"ק עזה יתייגו כל תובע כמחבל או שיש לו מעורבות בטרור", טוען עו"ד יונס תמים המייצג את העותרים. "יש כאן פגיעה בזכויות האזרח וכבוד האדם. מה שקורה בפועל זו מדיניות שמכוונת להתיש ולטרטר את התובעים עד שהם יזנחו את תביעותיהם, והמדינה תרוויח מכך שלא תשלם להם פיצויים המגיעים להם כחוק וזה חמור ביותר. זו ממש שערוריה. זו מדיניות מפלה". לדבריו, הוא פנה עשרות פעמים לגורמי הביטחון ולצה"ל אך לא זכה כלל למענה, או במקרה הטוב נאמר לו שבקשותיו נדחות על הסף מטעמי ביטחון.

"התוצאה היא שבגלל שהתובעים לא מורשים להכנס לארץ, בתי המשפט מקפיאים את תביעותיהם, מתלים את ההליכים המשפטיים בתיקים והיו גם שופטים שמחקו את התביעות בגלל שהתובעים לא הגיעו להעיד. המדיניות הזו צריכה להיפסק וכל מקרה של תובע צריך להבחן לגופו של עניין. מה שקורה כיום פוגע בזכויות תושבי הרצועה שניזוקו על ידי צה"ל לקבל פיצויים על הנזקים שנגרמו להם", אומר עו"ד תמים.

עוד מוסיף תמים, כי אם מדיניות צה"ל לא תשתנה בקרוב בכוונתו להגיש את התביעות נגד צה"ל בבית הדין הבינלאומי בהאג שבהולנד. "אני מקווה שלא נצטרך להגיע למצב הזה אבל אם לא תיהיה ברירה נעשה את הצעד החריג הזה, אולי זה יזרז את הכנסת התובעים לישראל".

מדוברות המת"ק נמסר בתגובה: "כניסת תושבי רצועת עזה מתאפשרת במקרים הומניטארים חריגים בלבד, כאשר כל מקרה נבחן באופן פרטני בידי הגורמים המוסמכים. ככלל, כניסה לצרכי הליכים משפטיים אינה לכשעצמה טעם הומניטארי אשר מצדיק כניסה לישראל. עם זאת, הרשויות ישקלו להענות לבקשות מסוג זה במקרים חריגים, בהם מוצג טעם הומניטארי המצדיק סטייה מהמדיניות הכללית האמורה, ובתנאי שאין מניעה ביטחונית או פלילית לכניסה לישראל ושמניעת הכניסה תביא לסיכול ההליך המשפטי".

>> מגורי החיילים בשיזפון סוף סוף מתחילים לקבל טיפול הולם