על רקע ההסלמה בקרבות עם כוחות צבא טורקיה הודיע אמש (שבת) צבא סוריה כי בכוונתו ליירט על איום אווירי מעל שמי המדינה. במילים אחרות, כל מטוס של צבאות זרים שיחדור למרחב האווירי של סוריה נמצא על כוונת מערך ההגנה האווירית שלהם, כשכידוע גם לחיל האוויר הישראלי מיוחסות לא פעם תקיפות בסוריה על פי פרסומים זרים.

בהודעה שפורסמה בסוכנות הידיעות הסורית SANA ויוחסה לגנרל בכיר בצבא נכתב בין היתר כי: "הפיקוד והדרג הצבאי מאשרים שכל חדירה לשמי סוריה תיענה באגרסיביות על ידי הצבא, בתגובה עוצמתית וחסרת פשרות. הפקודות כבר ניתנו למפקדי מערך ההגנה האווירית ונאמר להם לעשות כל מה שצריך כדי למלא אותן".

לסוריה יש מערך הגנה אווירית נרחב מאוד הכולל עשרות רבות של סוללות טילי נ"מ. חלק גדול מהן ותיקות מסוג SA-3 וגם SA-6 שהסורים מפעילים עוד מימי מלחמת יום כיפור, כמו כן יש לסורים גם עשרות משגרי נ"מ חדשים מסוג S-300 ובנוסף עוד עשרות משגרי פאנציר S-1, SA-11 ואחרות, כולן מתוצרת רוסיה.

נשק רוסי בסוריה (צילום: EmbassyofRussia@Twitter)
נשק רוסי בסוריה | צילום: EmbassyofRussia@Twitter

למרות האיום הסורי מערך ההגנה האווירית של המשטר בדמשק לא מצליח להתמודד עם כמות החדירות שהם סופגים על בסיס יומי, שמלבד אותם פרסומים זרים המייחסים לישראל פעילות, כולל גם את טורקיה שכבר הפילה להם לפחות מסוק אחד ותקפה עמדות של הצבא. גם לא מעט מטוסים של ארה"ב ומדינות נוספות תוקפים את שרידי דאע"ש במדינה ומסייעים למורדים הכורדים.

בכל תקיפה שכזו מערך ההגנה האווירית של סוריה יורה כמות של טילים ולרוב לא מצליח להפיל את התוקפים. במקרה אחד הם פגעו בטעות במטוס ביון רוסי, מה שהביא להגבלות רציניות על הפעלת המערך הסורי. בתקשורת הזרה מסבירים את העובדה שמערך ההגנה הסורית לא מספק תוצאות בעיקר בכך שרמת הביצוע של החיילים והמפקדים במערך אינה מספקת.

מהצד השני גם הטורקים מבקשים לעצמם הגנה מפני חיל האוויר הסורי ובעיקר הרוסי. באופן אבסורדי משהו, אחרי שרכשה מערכות הגנה S-400 מרוסיה ובתגובה הוטלו עליה סנקציות מארה"ב, בימים האחרונים דווח שטורקיה מבקשת מאותה ארה"ב לפרוס סוללות טילי פטריוט לאורך הגבול הטורקי עם סוריה, כדי להגן על חייליה מפני חיל האוויר הרוסי.

על פי הפרסומים בשעות האחרונות (ראשון) ארה"ב דחתה את בקשת טורקיה לסיוע צבאי בחזית הסורית והודיעה שאין לה שום כוונה לעשות זאת.