צה"ל דוהר קדימה במלחמה בעישון: ל-TheMarker נודע כי בצבא נערכים לקראת המשך הטלת מגבלות על מכירת סיגריות בבסיסים, ואף הציבו יעד ברור להפסקה מוחלטת של מכירת סיגריות ומוצרי עישון בכל הבסיסים בתוך כשנתיים. בכוורות (חנויות השק"ם הצבאיות) לא נמכרות סיגריות אלקטרוניות כבר כיום.

המלחמה בעישון היתה קרובה ללבו של הרמטכ"ל הקודם, גבי איזנקוט, שנתן רוח גבית לצעדים ראשונים מסוגם למניעת עישון, כמו הוצאה הדרגתית של הסיגריות מהחנויות בצבא. לפני שנתיים הצהיר סגן קצין רפואה ראשי, אל"מ פרופ' איילון גלזברג, כי "הרמטכ"ל מדבר על צה"ל נקי מעישון - זו דרמה".

הרמטכ"ל הנוכחי, אביב כוכבי, עדיין לא התבטא פומבית בנושא, אך לאור המהלכים שננקטו עד כה והמחויבות הגדולה שמורגשת באגף כוח אדם בצה"ל, בחיל הרפואה ובקרב מפקדים בשטח - ניתן להניח כי הוא לא יעצור את גלגלי המהפכה.

נכון להיום חל איסור על מכירת סיגריות בכוורות רק בבסיסים פתוחים, לאחר שבנובמבר 2017 הפסיק צה"ל את מכירת הסיגריות ברשת כוורת ביותר מ-60 בסיסים פתוחים - ובהם צריפין, הקריה, ג'וליס, תל השומר ושדה דב. עד אז נמכרו סיגריות בכל הכוורות בצה"ל, כמוצר חובה במכרז. ההחלטה להתחיל את יישום איסור מכירת הסיגריות בבסיסים פתוחים נבעה ממגבלות משפטיות ורצון להגביל את חירות הפרט בהדרגה, שכן לחיילים בבסיסים הסגורים אין אפשרות לרכוש סיגריות במקום אחר.

עם זאת, בצה"ל לא הסתירו מהרגע הראשון את כוונתם העתידית להוציא את הסיגריות מכלל הבסיסים, כולל הבסיסים הסגורים, בעתיד. במקביל, נכנסה לתוקף פקודת מטכ"ל כך שהעישון אסור בכל שטחי הבסיסים, למעט במקומות אשר מיועדים לכך.

צעד הצהרתי

בצה"ל מזהים את תחילת השירות דווקא - תקופת הטירונות והקורסים - כתקופה הרגישה ביותר להתחלת עישון. רמ״ד (ראש מדור) קידום בריאות בצה״ל, רס״ן אילנה גנס, אומרת כי "מבדיקות שעשינו עולה כי מרבית החיילים שהתחילו לעשן בצבא עשו זאת בטירונות ובקורסים השונים. זוהי תקופה עם סיכון משמעותי להתחלת עישון, כי יש בה הרבה לחץ, בשילוב עם המבנה החברתי שעלול לדחוף את החיילים והחיילות לעשן. עד היום הטלנו איסור על מכירת סיגריות בבסיסים העורפיים הפתוחים - צעד שהוא יותר הצהרתי. המלצתנו היא להמשיך את הגבלת המכירה לבסיסי ההדרכה, שבהם יכולת ההשפעה היא הגדולה ביותר".

בינתיים, יש מפקדים שלא המתינו להוראה מגבוה אלא החליטו לעשות מעשה כבר עכשיו. אל"מ אבי מוטולה, מפקד קרית ההדרכה של צה"ל (עיר הבהד"ים) בדרום, החליט כבר בפברואר 2018 לאסור על מכירת סיגריות בשטח הבסיס. "לא חייבנו אותו, זו היתה יוזמה שלו", מספרת גנס. עם זאת, הצעד של מוטולה איפשר לצבא לעשות מעין פיילוט של הפסקת מכירת סיגריות בבסיס הדרכה סגור. "זה בסיס גדול עם תחלופה גדולה, ורצינו לראות איך זה משפיע על הרגלי צריכה", אומרת גנס. "בחרנו להתמקד בקורסים הארוכים של חודשיים ומעלה ולבדוק עד כמה זה משפיע על הרגלי עישון ועל התחלת עישון".

הסקר בוצע בחצי השני של 2018 ונכללו בו כ–500 חניכי הכשרות ממושכות של יותר משישה שבועות. מהסקר עולה כי שיעור התחלות עישון במהלך השירות הצבאי היה 14% ושיעור המדווחים על עישון פסיבי היה 55%. אלה מספרים נמוכים ביחס לסקר קודם שערך הצבא ב-2017. אז היה נתון התחלות עישון על 27% ושיעור העישון הפסיבי היה 61%. אף שההשוואה אינה מלאה (הסקר מ-2017 מתייחס לחיילים בכל תקופת השירות והסקר מ-2018 מתייחס לחיילים בתחילת השירות), נראה כי היא מרמזת על מגמת ירידה בהתחלות העישון וחשיפה לעישון בעקבות איסור מכירת סיגריות בבסיס.

גנס מספרת כי בניגוד לחששות הראשוניים, הצעד של מוטולה עבר בשקט ואפילו התקבל בצורה חיובית: "לא קיבלנו אף תלונה של הורה בנוגע להגבלת המכירה", היא אומרת. "יש היום לגיטימציה ציבורית לצעד שמטרתו לקדם בריאות". לדבריה, עמדת חיל הרפואה היא שהיעד הסופי הוא איסור מוחלט על מכירת סיגריות בצה"ל, כאשר ההמלצה לאכ"א היא שהצעד הראשון יהיה איסור מכירת סיגריות בבסיסי טירונות והכשרות סגורים.

חממת עישון

הצעדים הנחושים יחסית שננקטים בצה"ל מאז 2017, נובעים מההבנה בצה"ל כי השירות הפך למעין "חממת עישון", כלומר תקופה שבה רבים מהחיילים מתחילים לעשן. דו"ח סגן שר הבריאות השנתי שפורסם באחרונה וסקר את המאבק בעישון ל-2018, כולל גם דו"ח שמתייחס לעישון בצה"ל. לפי הנתונים שפורסמו בו, שיעור המעשנים ב-2018 היה 28% בקרב מתגייסים ו-18% בקרב המתגייסות - ירידה מסוימת בהשוואה לממוצע הרב שנתי. ואולם השאלה הרלוונטית לא פחות מבחינת צה"ל היא מה קורה לחיילים - הן אלה שהתגייסו כממעשנים והן אלה שהתגייסו כלא מעשנים - בזמן השירות הצבאי.

מחקר ישראלי גדול שהתפרסם ב-2017 בכתב העת "Nicotine & Tobacco Research", חשף כי צעירים לא מעשנים המתגייסים לצה"ל נמצאים בסיכון גדול להשתחרר כשהם מעשנים, ומצב זה לא השתנה לאורך שנים ארוכות.

המחקר, שנערך על ידי ד"ר רוזן, ד"ר חגי לוין וד"ר סלמאן זרקא מבתי הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית-הדסה ואוניברסיטת חיפה, ובשיתוף חוקרים מחיל הרפואה של צה"ל, בדק את הרגלי העישון בקרב כ-30 אלף חיילים וחיילות בשירות חובה ב-1987-2011. 

המחקר מצא כי שכיחות העישון עלתה בכ-40% מיום הגיוס עד ליום השחרור משירות חובה; ומשיעור של 26.2% מעשנים ביום הגיוס ל-36.5% מעשנים ביום השחרור. שכיחות העישון בעת השחרור בקרב גברים היתה של ארבעה מעשנים לכל עשרה חיילים משוחררים, לעומת קצת יותר משלוש חיילות מעשנות לכל עשר משוחררות (32.4%).

ואולם קצב העלייה בעישון במהלך שירות החובה היה דומה בין גברים לנשים. 18% מהנבדקים שלא עישנו בזמן הגיוס, התחילו לעשן במהלך השירות הצבאי. הקבוצה בסיכון הגבוה ביותר היתה קבוצת המעשנים לשעבר, שהפסיקו לעשן לפני הגיוס. על פי תוצאות המחקר, יותר ממחציתם (56%) חזרו לעשן במהלך השירות.

מטבע הדברים, הצבא מושפע במידה רבה גם מהשנים שלפני הגיוס - שנות בית הספר התיכון. מבחינה זו, הוא תלוי בצעדים שהמדינה ומערכת החינוך נוקטות לצמצום העישון. לדברי גנס, "המניעה צריכה להיות ראשונית, לכן ניסינו לפתוח במיזם עם משרדי הבריאות והחינוך. הפתרון הוא לגדל מראש דור ללא עישון, כי ברגע שאדם מעשן - קשה מאוד לגמול אותו".