טרמפ (צילום: יעל יקירביץ, במחנה)
תמונות של טרמפיאדות התגלו אצל חוליות המחבלים (אילוסטרציה) | צילום: יעל יקירביץ, במחנה

שלושה ימים חלפו מאז נחטפו שלושת בני הישיבה ונראה שכוחות הביטחון הצליחו לעלות על קצה חוט, כך לפחות ניתן להבין מהודעת ראש הממשלה, שחשף הבוקר שמי שביצע את החטיפה הם אנשי חמאס ושיהיו לכך השלכות חמורות. ככל שעוברים הימים עולים עוד ועוד נתונים, ונראה שהחטיפה הנוכחית הגיעה לאחר עשרות ניסיונות שנכשלו בתקופה האחרונה. ראש השב"כ לשעבר, יובל דיסקין, פרסם בסוף השבוע פוסט בעמוד הפייסבוק שלו ממנו עולה כי בשנתיים האחרונות הצליחו בשב"כ ובצה"ל לסכל לא פחות מ-44 ניסיונות חטיפה ש"מדברים בעד עצמם". רובם המוחלט של הניסיונות להן מתייחס דיסקין הבשילו לכדי כתבי אישום, מהם ניתן להסיק על רמת התחכום של אותן חוליות.

בניגוד למקרה של המפגע הבודד פה מדובר בחוליות המצוידות בלא מעט כסף, כאלה שאוספות מודיעין וממש מנהלות תיק מטרה. חוליות שמתכוננות חודשים ואף יותר לפעולה ומזה אנחנו יכולים ללמוד על האתגרים אתם מתמודדים בשב"כ ובצה"ל.

מודיעין לפני מבצע

חוליית מחבלים שיוצאת לחטיפה מתכוננת זמן רב לפעולה, זמן שמוקדש בחלקו הניכר לאיסוף מודיעין. תא אחד מאותה חוליה מסייר בנקודות הפעולה ובוחן בין השאר את האבטחה, מי מגיע לשם ובאיזה שעות. במהלך מעצרים שבוצעו בעבר על ידי השב"כ ויחידות מיוחדות של צה"ל, גילו הלוחמים תמונות של טרמפיאדות, תחנות אוטובוס וצמתים מרכזיות. עוד מצאו במהלך החיפושים תרשימים שביצעו חברי תא הטרור ושם יש פרוט על פי שעות של מה שראו, בדומה לדו"ח תצפית של חיילי צה"ל.

"הדברים מעוררים בחילה". דיסקין, ארכיון (צילום: חדשות 2)
"ניסיונות החטיפה מדברים בעד עצמם". יובל דיסקין | צילום: חדשות 2

כחלק ממשימות המודיעין משתמשים ארגוני הטרור באזרחים ישראלים בעלי תעודת זהות כחולה. לאלה קל יותר לנוע בתחומי הארץ מבלי לעורר חשד. חוליה שכזו נחשפה בתחילת 2013 אחרי שנעצרו על ידי כוח מיוחד של שב"כ בסיוע הימ"מ. החוליה כללה 12 פעילי טרור, בהם גם ערבים-ישראלים שאף היו אמורים להשתתף בחטיפה עצמה. מכתב האישום שהוגש נגדם עולה כי בחקירה הם הודו שתכננו לחטוף ישראלים במספר מוקדים, כולל תחנת רכבת באזור השרון, והתברר שהם נעצרו אחרי מספר ניסיונות כושלים.

חוליה נוספת נלכדה במאי השנה אחרי שניסו לחטוף חיילים או אזרחים במרחב שבין יצהר לשכם. גם מכתב האישום שהוגש נגדם עולה כי ביצעו עבודת מודיעין מסודרת שאף נתמכה על ידי מפקדת החמאס בחו"ל.

אמצעים, דרכי מילוט ודירות מסתור

בזמן שתא אחד עובד על הצד המודיעיני של החטיפה תא אחר דואג לכל הלוגיסטיקה. פעולת חטיפה נחשבת ליקרה ומורכבת. זה מתחיל במבצע לגניבת רכב (כולל תשלום לגנבים), קנייה של מדים ותחפושות, חומרי הרדמה ונשק. כל זה עולה כאמור לא מעט כסף וזה כך נראה מגיע לרוב מחו"ל. במקרה של החוליה שנחשפה בינואר 2013 מדובר היה בכסף שחמאס הצליח להבריח מסעודיה. דוגמה נוספת קבלנו בדצמבר 2009 אז נחשפה חוליה שניסתה להסתנן לישראל מאזור גבול מצרים ובין אמצעי הלחימה שניסו להבריח נתפסו גם 15,000 דולר מזויפים שעל פי השב"כ נועדו לממן מבצע לחטיפת חייל.

הצתת רכב החטיפה
האם החוטפים שרפו את הרכב כדי להקשות על החוקרים? | צילום:

אחרי שהצליחו להשיג את הכסף חברי התא דואגים לרכוש תחפושות, של חיילים או יהודים דתיים, ובנוסף הם מארגנים כלי נשק וחומרי הרדמה. אלה האחרונים נתפסו במרבית הסיכולים מה שאולי מסביר איך הצליחה חוליה אחת לחטוף שלושה אזרחים ולברוח. כמו כן החוליה דואגת לרכבי מילוט ולרוב יהיה מדובר ברכבים עם לוחית זיהוי ישראלית שנגנבה משטחי המדינה.

בנוסף דואגים חברי החוליה לארגן דירת מסתור, כזו שלא תעורר חשד, אליה יגיעו עם החטוף אולי אחרי שעברו במספר דירות אחרות. במרץ 2012 לכד השב"כ חולית חטיפה שניסתה לחטוף אם ובתה. במהלך חקירתם בשב"כ הודו חברי החוליה שהם הכינו דירת מסתור ברמאללה אליה תכננו להעביר את החטופות.

סביר להניח, כפי שראינו באירוע החטיפה של לוחם גולני נחשון וקסמן ז"ל, שכבר בשלב הזה דואגים חברי החוליה לארגן רצים, אנשים שידאגו להביא אוכל ומים לחוטפים ובהם ישתמשו גם להעביר את המסרים. המטרה להשתמש בכמה שפחות אמצעים טכנולוגים לאור היכולות של המודיעין הישראלי בתחום.

עוד סיפורים ועדכונים בפייסבוק של פז"ם

כך מתבצעת החטיפה

על סמך כל הדברים האלה, וכתבי האישום, ניתן להעריך בזהירות כיצד מתנהלת החטיפה עצמה וככל הנראה כיצד התבצעה חטיפת השלושה. אחרי שהמבצע מגיע ליום החטיפה יוצא תא החוטפים במכונית עם לוחית זיהוי ישראלית, גנובה, כאשר הם מחופשים. בזכות המודיעין שאספו הם יודעים בדיוק לאן להגיע ואף באיזה שעות. סביר להניח שאותו מודיעין שנאסף כולל גם את פעילות צה"ל והמשטרה כמו למשל שעות הסיורים ומיקומם בגזרה.

את החטופים הם מעלים לרכב בהונאה המתבססת על התחפושות והרכב ולאחר מכן הם מרדימים אותם בכדי למנוע מאבק ולהקל על העברתם לדירת המסתור. לאחר מכן הם מגיעים לנקדה שנקבעה מראש, שם הם נוטשים את הרכב איתו בוצעה החטיפה ועוברים לרכב מילוט אחר שהוכן מראש, כולל נהג שממתין להם. אם הרכב השרוף מאירוע החטיפה אכן רלוונטי אז הם שורפים את הרכב שאיתו בוצעה החטיפה בכדי להקשות על אנשי המז"פ.

עם הרכב השני הם מגיעים לדירת המסתור, שם הם קושרים ונועלים את החטופים. פה יש מספר תרחישים, כפי שעולה מאירוע החטיפה האחרון. יתכן שגם אחרי שהגיעו לדירת המסתור הם יתנו לזמן לעבור בכדי להקשות על השב"כ ואת קלטת הדרישה הם יעבירו בתהליך שימשך מספר ימים.

באירוע החטיפה של וקסמן החוטפים שלחו את הקלטת לרצועת עזה וזה כדי לגרום לאנשי השב"כ לחשוב שהם מסתתרים ברצועה ולשלוח לשם את המחפשים. זה באמת עבד להם עד שראש השב"כ כיום, יורם כהן, וגדעון עזרא ז"ל אז בכיר בשרות, הביאו את הידיעה שהחטוף מוחזק בביר נבאללה.

צפו בסיפורים המעניינים של 29.11 לאורך השנים (צילום: חדשות)
החוטפים שלחו את הקלטת של נחשון וקסמן לרצועת עזה כדי להערים על השב"כ | צילום: חדשות

דרך פעולה נוספת, ממנה חוששים מאוד, כוללת את העברת החטוף למדינה שכנה, ירדן או מצרים, ואולי גם לרצועת עזה. משם יהיה להם קל יותר לנהל את המשא ומתן ואופציה כזו תקשה מאוד על פעולת חילוץ כפי שלמדנו מאירוע גלעד שליט. זו הסיבה שבגללה צה"ל פרס כוחות גדולים ומחסומים סביב רצועת עזה ובאזור הגבולות מיד אחרי שנודע להם על חטיפתם של הנערים. החשש העיקרי הוא שפעולה כזו תתבצע בעזרת אזרחים ישראלים נטולי עבר פלילי ובעלי תעודת זהות כחולה.

בכל מקרה בין אם בשטחים או מחוץ לישראל מרגע שהחוטפים מתמקמים בדירת המסתור ומרגישים בטוחים הם ישתמשו ברצים בכדי לפתוח את המשא ומתן ולהעביר מסרים וקלטות שנועדו ללחוץ על ממשלת ישראל. השאיפה שלהם תהיה להחזיק כמה שיותר זמן בכדי להתיש את הצד הישראלי ולהשיג מחיר גבוה בעבור מי שחטפו.

יתרון אך גם חיסרון

אין ספק כי פעילות כזו של חוליה מאורגנת ומצוידת מקשה מאוד על הפעילות של ארגוני המודיעין, שהם כרגע הכוח העיקרי שפועל לאיתור החטופים. העבודה שלהם נראית כמו איתור של מחט בערימה של שחת כאשר הם צריכים להתחיל ולמצוא את קצה החוט במה שמוגדר כ"חושך מודיעיני". כל חוליה בעבודה של תא הטרור שביצע את החטיפה מנותקת מהחוליה שאחריה. מדובר במידור מוחלט שלרוב כולל גם את בכירי הארגון המבצע.

ארכיון (צילום: פלאש 90)
ישנם הרבה נתיבים אחריהם אפשר לעקוב בדרך למציאת החטופים. חיילי צה"ל בסריקות | צילום: פלאש 90

מנגד, פה גם נמצא היתרון של המודיעין הישראלי. בניגוד למפגע הבודד מדובר בחוליה גדולה שכוללת לא מעט משתנים. למרות שהם לא משתמשים במכשירי קשר או טלפונים ומנסים להתרחק מכל שביל טכנולוגי, עדיין יש את נתיב הכסף ובנוסף יש לא מעט מעורבים שניתן ללכוד, זה כולל את זה שהעביר את הכסף ואת גנב הרכב, את מי ששכר את דירת המסתור ומי שאסף את המודיעין. זה כולל גם את הסייענים של החוליה כמו זה שהעביר את קלטת הדרישות או זה שמביא להם את האוכל.

כך הצליח השב"כ לאתר את דירת המסתור של נחשון וקסמן או לסכל את עשרות ניסיונות החטיפה של ארגוני הטרור. כפי שפתחנו הצהרתו של נתניהו על זהות הארגון מלמדת על קצה חוט שעלה במודיעין וכפי שהכריזו בכירי הצבא, "בסוף נגיע לחוטפים". אז יתחיל, כפי שפרסמנו ביום שישי, סרט נוסף ולא פחות מורכב – פעולת החילוץ.