שובו בנים יום רביעי לוחמי הנח"ל בשכם (צילום: דובר צה"ל)
מבצע שמשלב יכולות אנושיות עם טכנולוגיה מתקדמת | צילום: דובר צה"ל

מבצע שובו אחים נמצא עמוק בשבוע השני שלו ונראה שצה"ל לא חוסך באמצעים ומכניס לשטח את מיטב הלוחמים והטכנולוגיה. על פי דובר צה"ל, מסוף השבוע האחרון פועלות בשטח כ-10 חטיבות ויחידות. אלו פועלות בשלל אמצעים מיוחדים שפותחו בדיוק למשימות שאליהן הם נשלחו. כל מה שאפשר לספר על האמצעים המיוחדים של המבצע.

ציוד אישי ללוחמים

בעבר כל התחום של הציוד האישי לחייל, בסדיר לפחות, היה תלוי בעיקר בלוחם עצמו – מה הוא הצליח לסדר לעצמו ומה הוא ירש מהוותיקים כשהם השתחררו. על פי החומרים שהופצו לתקשורת, עושה רושם שתמו הימים האלו, כי רב הציוד האישי שהלוחמים מצולמים איתו נראה חדש ומדוגם. בתוך כך אפשר למנות אפודים מדוגמים, קסדות חדשות וכן אמצעים מתקדמים יותר לראיית לילה. כמו תמיד, אלו שנהנים מהציוד הטוב יותר הם אנשי היחידות המיוחדות. על ראשיהם ניתן לראות קסדות FAST שאומצו מהיחידות המיוחדות של צבא ארה"ב. בנוסף, אלו לובשים סרבלי לחימה ומדים ייעודיים שונים ממדי הב' הסטנדרטיים.

בתחום האמצעים לראיית לילה, קיים היום בידי כמעט כל לוחם מתאם שמחבר את האמצעי לקסדה, כך שהם לא צריכים לאחוז בו בידיים, מה שיכול לבוא על חשבון יכולת התגובה עם הנשק האישי. האמר"ל שחלק גדול מהלוחמים קיבלו הוא מגביר אור כוכבים, דו-עיני F5050 (עדי) עם מארז סוללות שמחובר באחורי הקסדה. בנוסף לאלו, אפשר למנות אמצעים גדולים יותר כמו הערמון – אמצעי ראיית לילה תרמי למרחקים גדולים יותר. הערמון מככב בכמה מהתמונות של חיילי צה"ל שהתמקמו על נקודות שולטות בעיר, בעיקר גגות של בתים.

שובו אחים יום ראשון (צילום: דובר צה"ל)
קסדות חדשות, אפודים מדוגמים, התאמה לאמר"ל. לא מה שהיה פעם | צילום: דובר צה"ל

בהתאמה של הציוד האישי לחייל, בצה"ל החליטו לקחת בחשבון גם את ההשלכות של המבצע גם בימים שאחריו. לכן, חלק ניכר מהלוחמים, גם אלו שלא נמנים עם היחידות המיוחדות לוחמים עם כיסויי פנים שיקשו על הזיהוי שלהם. עוד מעניין לציין את מצלמות הקסדה שנכנסו גם הן לשימוש בצה"ל. נראה שבצה"ל החליטו לאמץ את המנהג האמריקאי של תיעוד חלק ניכר מהפעילות, לא רק של כוחות מיוחדים, ולכך מספר סיבות. זה מתחיל ביכולת לבצע תחקיר מסודר אחרי כל פעולה וכמובן לצורך הסברתי כאשר לא ברור מה קודם למה. בחלק מהתמונות ניתן לראות לוחמים עם מצלמות שעליהן התקינו עדשות ענק שלא יביישו את מיטב הצלמים בארץ.

במבצע מהסוג הזה שנע כל הזמן בין השטח האורבני לשטח הפתוח, יש צורך בנשקים קלים שיאפשרו ללוחמים גמישות תפקודית. לכן, מרבית הלוחמים צוידו ברובי M-16 משופרים ובמיקרו תבור. במקרה של היחידות המיוחדות, בעיקר הימ"מ, ניתן להניח שכלי הנשק עברו התאמות שונות בחלק האחורי או בקנה כולל הוספת ידיות ומשתיקים המשמשים למשימות הספציפיות. לאירועי התנגדות אזרחיים, נפרשו בשטח לוחמים המצוידים ברוגר 0.22, רובה קלעים היורה קליע מוחלש שפוצע.

הצלפים שפוזרו בשטח למטרות סיכול ממוקד וחיפוי על כוחות, צוידו ברמינגטון 870, מקמילן TAC-338 ‏ומקמילן TAC-50 ‏שניתן למצוא לרב ביחידות מיוחדות. בגזרת האקדחים, ניתן לראות שמרבית המשתמשים חמושים בגלוק המוכר והטוב אבל פה ושם, בעיקר אצל הימ"ס, ניתן לראות גם את אקדחי ה-SIG P228.

כמעט על כלי הנשק מצוידים בציינים ואמצעים טלסקופים שונים המחוברים במתאמים שרובם נרכש בשנים האחרונות. חדי העין יכולים להבחין שעל הנשק האישי של הלוחמים מותקנים כמה וכמה אמצעים המאפשרים פעילות רצופה לאורך כל שעות היממה מבלי שצריך לפרק ולהרכיב דברים במהלך הלחימה.

אמצעי פריצה חמה וקרה

לפני שלושה ימים פשט כוח של הימ"מ על בית בחברון. עוד לפני שהלוחמים הספיקו לפשוט את המדים המיוזעים נפוצו שמועות על פשיטה במהלכה נורה טיל נ"ט לעבר הבית. טיל לא היה שם. מה שכח הימ"ם השתמש בו היה אמצעי לפריצת דלתות מסוג סיימון – אמצעי הדומה לררנ"ט (רומה רימונים נגד טנקים) אותו יורים מקנה הרובה ומתפוצץ במגע עם הדלת, מה שכמובן מעיף אותה. אמצעים נוספים כוללים כמובן, שוט גאן, לבנות חבלה ומסגרות פריצה שהוכיחו את עצמן עוד בימי חומת מגן, אולם, מרבית הפריצות נעשו בצורה "קרה" ובתמונות ניתן לראות שחלק מחיילי צה"ל נושאים את אותן הערכות הכבדות שפותחות דלתות כבדות במספר שניות.

שובו בנים יום רביעי לוחמי הנח"ל בשכם (צילום: דובר צה"ל)
אין דלת שאין איך לפתוח אותה | צילום: דובר צה"ל

השלב הבא שאחרי פריצת דלת, חשיפת בונקר או סליק הוא סריקה מקדימה שלו לפני שהכוחות נכנסים. לטובת השלב הזה משתמשים ב"EyeBall", כדור המכיל מצלמות היקפיות שסורקות השטח ומושלח לתוך מבנים כמו רימון וה-"EyeDrive", מעין מכונית על שלט שעורכת סריקה במבנה באמצעות מצלמות.

כמובן שאי אפשר לדבר על פריצות לבתים בלי להתייחס לחיל ההנדסה הקרבית. אלו מתמודדים במקומות המסתור שחמאס חברון יצר, בסליקים ובבוקנרים. בנוסף לאמצעים שקיימים בידי כוחות החי"ר, לוחמי יהל"ם מפעילים רובוטים מיוחדים לפריצה, עליהם מותקנים מצלמות, מיקרופונים, רמקולים וגם נשקים הנשלטים מרחוק. לוחמי סמו"ר של יהל"ם, אשר מוצאים את עצמם לא פעם בתוך הסליקים, המנהרות והמחבואים, מצוידים גם בערכות לנשימה מתחת לפני האדמה. כמובן שיש לא מעט אמצעים נוספים שלא ניתן לחשוף, אם כי אלו כבר תועדו על ידי צלמים פלסטינים.

eyeball (צילום: אתר צה"ל)
העין השלישית של הלוחם בשטח הבנוי | צילום: אתר צה"ל

הנציגות של התותחנים

למרות שעדיין לא הופעלה באיו"ש אש ארטילרית, גם לתותחנים יש תרומה נכבדת במבצע הזה. אנחנו שמים לרגע בצד את יחידת רוכב שמיים שנושאת בתפקיד חשוב במבצע ובסיוע לכוחות החי"ר ומתמקדים באמצעי אחר שסביר שנעשה בו שימוש על ידי הכוחות בשטח – "ערכת קצין תקיפה".

מדובר בערכה המשמשת לתצפית ולרכישת מטרות ביום ובלילה כמו גם ניהול מאגר גדול של מטרות ותמיכה בהכוונת יחידות האש. מערכת התצפית וההכוונה הזו נותנת מענה טוב יותר ממה שניתן למצוא בחטיבות החי"ר ומספקת למפקדים בשטח פתרון מבצעי מעולה. לצד זה, סביר להניח שהחיל הביא אתו גם את שלל אמצעי השליטה והבקרה המתקדמים שהם מפעילים, חלק מצי"ד (צבא יבשה דיגיטלי).

רוכבי שמיים (צילום: דובר צה"ל)
יחידת רוכב שמיים - לוקחת חלק עיקרי במאמצי החיפושים | צילום: דובר צה"ל

כפי שציינו בפתח הדברים, היתרון הגדול שהחיל מביא למבצע זו יחידת רוכב שמיים. לוחמי היחידה הוגדרו במבצע "העיניים של צה"ל" והצוותים הרבים של היחידה פרושים בשטחי יהודה ושומרון, ובמיוחד בחברון, שם הם מספקים חיזוי לכוחות הפועלים בשטח כמו גם מידע בזמן אמת על מה שנמצא בדרכם. את זה הם עושים בזכות מטוס זעיר ששוקל רק 7 ק"ג ועליו מצלמה שמספקת תמונה באיכות גבוהה. אחד כזה התרסק ביום ראשון על גג של בית והוחזר לצה"ל על ידי שוטרים פלסטינים.

המודיעין והסיור של חיל האוויר

בשבועיים האחרונים, אמצעי התקשורת והפורומים הפלסטינאים ברשת הוצפו בתמונות מטוסי חיל האוויר מבצעים סריקות מעל לעיר חברון. לצד מסוקי הסער והקרב מפעיל חיל האוויר את טייסות הכטב"ם שלו ולצדן את טייסות הסיור והמודיעין.

מיד אחרי שצה"ל קיבל דיווח על החטיפה המריאו משדה דב הטייסים של טייסת 100 וטייסת מלכי האוויר. מטוסי החופית (בוננזה A36) של טייסת מלכי האוויר אף תועדו על ידי צלמים פלסטינים בזמן שסיירי האוויר שעל סיפונם סרקו את הקרקע באמצעות מערכות התצפית שלהם. לצד אלה פעלו באוויר גם מטוסי הצופית והקוקייה של הטייסת שחיפשו מהאוויר אחרי חולית החוטפים ובמהלך ימי המבצע סיפקו לכוחות שעל הקרקע מודיעין חזותי. טייסת 100 המריאה עם מטוסי הצופית שלה שגם על סיפונם יש מערכות תצפית מתקדמות שסייעו ומסייעים רבות לכוחות שעל הקרקע.

מטוס צופית (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
מטוס צופית בשדה דב. אחת ההקפצות הראשונות אחרי היוודע דבר החטיפה | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

בתמונות של הפלסטינים ניתן להבחין גם במל"טים של צה"ל כאשר היתרון הגדול שלהם, מלבד מערכות תצפית מתקדמות לכל מזג אוויר ושעות היממה, כולל גם יכולת שהייה ארוכה באוויר שנפרסת על פני ימים שלמים.

"טייסת המל"טים הראשונה" שלחה לחברון את מטוסי ההרון 1 שמסוגלים לשהות באוויר 45 שעות ברציפות (בחלק מהניסויים נרשמו גם טיסות של 52 שעות), ולספק תמונת מודיעין מדויקת בזכות חיישן אלקטרו-אופטי, מכ"ם SAR ומגוון אמצעים נוספים. כמו כן, יש להרון 1 גם מערכת לאיסוף מודיעין אותות, זו מסייעת רבות לאנשי המודיעין שפועלים באזור.

טייסת נוספת שלחה לאזור מל"ט המסוגל על פי פרסומים זרים לירות טילי אוויר-קרקע מסוג הלפייר, ויכול לשהות באוויר כ-20 שעות ברציפות. יתכן ולאזור נשלחו גם מל"טים מסוג איתן המסוגלים לשהות באוויר כ-36 שעות ולצלם מגובה רב.

אמצעי תצפית של האיסוף הקרבי

השבוע הסתיים קורס מפקדים של חיל האיסוף הקרבי ורבים מהבוגרים נשלחו הישר לפעילות של גדוד ניצן, שאחראי על הגזרה. לצד מערכות קלות וניידות כדוגמת המתן, לראיית יום ולילה בשילוב מערכת GPS ותיעוד, מפעילים לוחמי החיל גם את הבלון המוכר שעל פי אתר צה"ל "מסוגל לכסות גזרה של 300 ק"מ". בלון זה מצויד במערכות יום ולילה והלוחמים שמפעילים את המערכת מעבירים מידע מודיעיני עבור הלוחמים בשטח ופותחים עבורם תאי שטח חדשים להתקדמות.

לצד אלה פועלים בשטח צוותי הרקון, מערכת ניידת שפותחה על ידי רפאל, וכוללת בין השאר גם מכ"ם קרקעי שמסוגל להבחין בדמות אדם ממרחק של כ-10 ק"מ. בנוסף, הרקון כולל גם מצלמה ארוכת טווח לאיסוף מידע חזותי, כאשר כל זה מותקן על תורן מתקפל שמתנשא לגובה של כתשעה מטרים. על התורן יש אמצעים נוספים וחיישנים שמסייעים לכוחות, אולם על אלה אסור לנו לספר.

בנוסף, מפעיל החיל מערכות תצפית וצילום ארוכי טווח ואף מל"טים זעירים שמשוגרים לאוויר על בסיס משימות מדויקות המגיעות מהשטח. חיל האיסוף הקרבי פועל סביב השעון וסביר להניח שהם יישארו בגזרה גם אחרי שרוב הכוחות יעזבו את הגזרה, במידה ולא ימצאו את החטופים.

אלו שלא נשמע עליהם

רוב האמצעים זכו לפרסום בדרך כזו או אחרת, אך סביר להניח שצה"ל מפעיל עוד שלל אמצעים מסווגים ובדרך חשאית. בהתחשב בעובדה שהשלב הקרקעי של המבצע ממצא את עצמו ונקודת הכובד עוברת לצד המודיעיני, סביר להניח שמופעלות שם מגוון רחב שמערכות שעליהן לא נשמע לעולם וגם אם כן, זה יהיה עוד עשרות שנים.

>> 8 שנים לחטיפת שליט: ההבדל בהתנהלות צה"ל אז והיום