בכירים אמריקאים טוענים כי חיל האוויר הרוסי הגביר את הפעילות שלו באוקראינה, לטענתם העלה את מספר הגיחות היומיות מ-200 בממוצע ליותר מ-300, המתמקדות בין היתר בקייב, חרקוב ודונבאס.

מדובר בתקיפות נגד מוקדים אזרחיים וצבאיים כאחד. עוד נראה כי הטייסים הרוסים מתמקדים גם בסוללות הנ"מ הכבדות, שיחד עם טילי הכתף – גובות מהם מחיר כבד.

בימים האחרונים פורסם תיעוד רב, ממנו עולה כי הרוסים השמידו לפחות שתי סוללות של טילי S-300 אוקראיניות, כמו גם מערכות נ"מ (נגד מטוסים) אחרות. במהלך יותר מחודש של לחימה חיל האוויר הרוסי לא הצליח להשיג עליונות אווירית בשמי אוקראינה, בעיקר בגלל טילי הנ"מ.

בשל כך, הם לא הצליחו להגן באופן יעיל על כוחות היבשה ולסייע להם במקרה הצורך, מה שהורגש היטב בתוצאות הקרבות על הקרקע. כעת נראה שהרוסים מנסים לשפר את המצב שלהם בתחום האווירי.

S-300 שהושמדה תועדה

אם ישמידו את סוללות הנ"מ הכבדות, מטוסי הקרב הרוסים יוכלו לטוס גבוה יותר וכך יצאו מטווח טילי הכתף כמו "סטינגר", שגרמו לאבדות רבות בקרב טייסי חיל האוויר הרוסי.

למרות זאת, ראוי לציין כי תקיפה מגובה רב פחות מדויקת והרוסים לא הוכיחו יכולות של ממש בתחום החימוש המדויק, גם לא בניהול של מבצעים אוויריים גדולים. לכן לא ברור מה יהיו תוצאות המהלך שלהם, גם אם יצליחו לפגוע במערך ההגנה האווירית האוקראיני.

על כך יש להוסיף את הדיווחים שמדינות המערב מסייעות לאוקראינה גם במשלוח של מערכות נ"מ. גם הרוסים עצמם "עזרו" לאוקראינים לא מעט, כשחיילים רוסים נטשו מערכות נ"מ שנפגעו או נתקעו באוקראינה, והצבא האוקראיני הצליח לטענתו להשמיש כמה מהן ולנצלן נגד כלי הטיס של חיל האוויר הרוסי.

שרידי המטוס (צילום: SERGEY BOBOK/AFP/GettyImages)
שרידי מטוס קרב רוסי סוחוי SU-25 שהתרסק באוקראינה, מרץ 2022 | צילום: SERGEY BOBOK/AFP/GettyImages