משרד ההגנה בהולנד מדווח כי מטוסי F-35 של חיל האוויר ההולנדי הפכו למבצעיים – IOC בשפה המקצועית. הולנד היא המדינה ה-12 שהכריזה על יכולת מבצעית ראשונית. המשמעות היא שהם יכולים לפרוס חלק מצי החמקנים שלהם, בין 4 ל-6 מטוסים, לכל מקום בעולם ותוך זמן קצר.

הולנד הזמינה מיצרנית המטוסים "לוקהיד מרטין" 46 מטוסי F-35 מדגם A עליו מבוסס גם הדגם הישראלי ומהם היא קיבלה כבר 21 מטוסים. החמקנים של הולנד אמורים להחליף את צי מטוסי ה-F-16 המתיישן.

החמקן הראשון הגיע להולנד בשנת 2019 באירוע שזכה לכותרות לאחר שבמקום זרנוקי מים המטוס הראשון התקבל בגלוני קצף. ההכרזה על מטוסי החמקן כמבצעיים, הגיעה אחרי סדרה של ניסויים ואימונים מגוונים, כולל פריסה לבסיסים שונים במדינה ובסיסים מעבר במדינות אחרות.

המטוס על המסלול (צילום: חיל האוויר ההולנדי)
מטוס F-35 שכוסה בקצף | צילום: חיל האוויר ההולנדי

בחלק מהאימונים טייסת 322 שמפעילה את החמקנים פרסה לבסיס אחר בהתראה קצרה ומשם יצאה באופן מידי לגיחות אימון, שדימו קרבות אוויר ותקיפת מטרות קרקעיות.

הולנד אמורה לקבל את מטוס ה-F-35A האחרון שלה בשנת 2024 אולם כבר עכשיו הם ישתלבו במשימות נאט"ו, בעיקר מול האיום הרוסי. חיל האוויר של הולנד השתתף בעבר משימות קרביות רבות באפגניסטן, סוריה, עיראק ומדינות נוספות. הם שותפים גם לסבבים של משימות שיטור אווירי במדינות הבלטיות, בהן הצדדים מדווחים על "יירוטים" הדדיים.

מטוסי ה-F-35 של הולנד שמים אותה כמרכיב שוב במערך האווירי-קרבי של נאט"ו מול הרוסים. גם ברוסיה רואים בהולנד הקטנה כעוד איום צבאי עליהם, במסגרת אותו מאבק כולל. נזכיר כי ב-2019 נחשף שהמודיעין הרוסי הפעיל מבצע הטרדה נגד נשות טייסים הולנדים שפרסו למשימת שיטור אווירי במזרח אירופה.

על פי הדיווחים באותה שנה, סוכני מודיעין רוסי טלפנו לאותן נשים לאורך כל שעות היום וגם בלילות, בשיחות נאמר להן: "האם לא עדיף שהם (בני הזוג הטייסים) יעזבו?". מבצעים דומים נחשפו על ידי סוכנות המודיעין של הולנד.

יש לציין כי הולנד כבר הבהירה בעבר שאין בכוונתה להסתפק ב-46 חמקנים. הכוונה שלהם להגדיל את הסד"כ, מהלך אותו יבצעו ככל הנראה אחרי שיקבלו לידיהם את החמקן ה-46.