חיל האוויר האמריקאי פרסם כי חתם עם חברת "לוקהיד מרטין" על הסכם לפיתוח מערכות לשיגור טילים ממטוסי תובלה, מבלי שיהיה צורך לעשות שינויי מבנה רציניים במטוסים.

שווי ההסכם על פי ההודעה 25 מיליון דולר, כאשר לוקהיד מרטין תפתח "משטחים נטענים" מהם ישגרו טילים מסוג AGM-158 לטווחים של מאות ק"מ. משטחים שיהפכו את מטוס התובלה למשאית שיגור טילים מעופפת.

באופן כללי המטרה היא לפתח מערכת אותה ניתן יהיה להטעין על מטוסי תובלה מסוג C-17, להם טווח טיסה של יותר מ-10,000 ק"מ, ו-C-130 הרקולס.

טיל AGM (צילום: לוקהיד מרטין,  יח"צ)
טיל AGM-158 הנחשב מדויק במיוחד | צילום: לוקהיד מרטין, יח"צ

המערכת היא משטח משגר טילים מדגם JASSM שאחרי שהוא מוטל ממטוס התובלה, בעודו באוויר, הטילים משוגרים לכיוון מטרתם. אופן הפעלת הטיל מאפשר למטוס התוקף לשמור על חשאיות שמקשה על הגילוי שלו.

כל מטוס תובלה יוכל לשאת כ-30 משטחי משגר כאלה ולשגר עשרות רבות של טילים. מטוס אחד יהיה שווה לטייסת שלמה של מטוסי קרב, שכל אחד מהם מסוגל לשאת רק זוג טילי JASSM.

הטיל מדגם JASSM-ER יכול להגיע עד לאלף ק"מ ומשקלו כמעט טון. זהו טיל הנחשב מדויק במיוחד, המצויד בין היתר ב- GPS, מערכת ניווט אינרציאלית, וזיהוי מטרה אוטומטי.

יש לציין שחימוש מטוסי תובלה אינו חדש. חלק מפצצות הענק שנמצאות בחיל האוויר האמריקאי מוטלות ממטוסי תובלה, שהם היחידים שיכולים לשאת אותן. למשל פצצת GBU-57 של בואינג. מכסחת הבונקרים הזאת שוקלת 13.5 טון כשהיא מסוגלת לחדור לבונקרים בעומק של עד 60 מטרים.

מטוס הרקולס C-130 (צילום: Fiona Goodall, gettyimages)
גם אליהם המערכת אמורה להיות מותאמת. הרקולס C-130 | צילום: Fiona Goodall, gettyimages

לאחרונה פורסם שכחלק מהפיצוי למכירת חמקנים לאמירויות, ישראל תקבל את הפצצה הזאת. במידה וזה אכן יקרה - מטוסי ההרקולס של חיל האוויר הישראלי יהיו היחידים שיכולים לשאת אותה.

לא ידוע על מטוסי תובלה כבדה חמושים בחיל האוויר הישראלי, אולם במלחמת לבנון הראשונה ניהגו ממטוסי הרקולס טילים חכמים, ששוגרו לעבר סוללות נ"מ סוריות.

על פי ההודעה הנוכחית של חיל האוויר האמריקאי ובמסגרת החוזה שנחתם, הדגמה של המערכת החדשה אמורה להיות כבר במהלך שנת 2021. אם התכנית תצליח, אז בעלות כספית די נמוכה היא תהפוך מטוסי תובלה סטנדרטיים למערכת ענק לשיגור טילים.