חיל האוויר האמריקאי הודיע הלילה (שלישי) באופן רשמי שבחר במטוס ה- F-15X כמטוס התקיפה העתידי שלו. מדובר בעסקת ענק שנחתמה מול היצרנית חברת "בואינג" בהיקף של 23 מיליארד דולר. להודעה הדרמטית של חיל האוויר האמריקאי יש משמעות רבה גם עבור ישראל, בה עקבו בדריכות רבה אחרי התפתחות הפרויקט.

ההזמנה היום מהווה נקודת הכרעה חשובה גם עבור חיל האוויר הישראלי ששוקל רכש של 25 מטוסי קרב מהסוג הזה במסגרת תחרות מול מטוסי ה- F-35I "אדיר" החמקנים מתוצרת חברת "לוקהיד מרטין".

על פי ההודעה הרשמית של חיל האוויר האמריקאי בלילה שבין שני לשלישי (שעון ישראל), נחתמה עסקה ראשונה לרכש של 8 מטוסי F-15X בהיקף של 1.2 מיליארד דולר ובנוסף עוד 12 מטוסים על תקציב שנת 2021, כלומר חיל האוויר האמריקאי חתם באופן מיידי על עסקה להזמנת טייסת שלמה. בכוונת האמריקאים להשלים רכש של 144 מטוסי תקיפה מסוג זה בסך בכל בהיקף שמוערך כאמור בסכום כולל של 23 מיליארד דולר.

"מטוס ה- F-15X הוא המתקדם ביותר, וזמין באופן מידי להחליף את צי מטוסי ה- F-15C\D המתיישנים שלנו", אמר גנרל מייק הולמס מפקד פיקוד הקרב בחיל האוויר האמריקאי. "המטוס מוכן לצאת לקרב מיד כשהוא יורד מפס הייצור". אגב חיל האוויר האמריקאי חווה לאחרונה רצף תאונות שהאחרונה בהן, התרסקות מטוס F-16, קרתה אתמול.

המטוס שהוצע לחיל האוויר (צילום: בואינג, יח"צ)
דגם מטוס ה-F-15 שהוצע לישראל עבור חיל האוויר | צילום: בואינג, יח"צ

להחלטה משמעות גדולה אחריה עוקבים גם בישראל, כאשר חיל האוויר האמריקאי אומר עכשיו באופן רשמי שגם בעידן החמקנים הוא רוצה לשלב בצי שלו את מטוסי התקיפה האלה שנחשבים ל"משאית ענק של פצצות חכמות וטילים".

בין היכולות המיוחסות למטוס אפשרות לטייס לראות את המטרה שלו עד רמת חלון קטן של בית. הטייס אמור לשלוט במטוס דרך מערכת ממוחשבת המתקנת טעויות ושיקול נוסף לבחירה בו היא היכולת לשאת 13.4 טון חימוש מגוון לטווחים רחוקים.

חיל האוויר הישראלי נמצא כבר כמה שנים בתהליך בחירה של מטוס קרב חדש בין F-35 אדיר חמקן ובין F-15XI. הדגם של בואינג היה עד היום על הנייר ולכן התקשו לקבל את ההחלטה. עכשיו מדובר בעובדה מוגמרת, מטוס שעלה על פס הייצור.

מטוס הקרב (צילום: chasekohleraviation, מתוך instagram)
F-15 החדש שיוצר עבור חיל האוויר של קטאר. ישפיע על המחיר | צילום: chasekohleraviation, מתוך instagram

בנוסף כמות ההזמנות של חיל האוויר האמריקאי, יחד עם עוד עשרות יחידות שהוזמנו על ידי סעודיה וקטאר, ישפיעו ישירות על מחירו של המטוס, שצפוי לרדת למאה מיליון דולר ליחידה, נתון חשוב בתהליך הבחירה של ישראל.

בנוסף ההחלטה האסטרטגית של חיל האוויר האמריקאי לשלב את המטוס הזה עם צי החמקנים שלו, משתלבת היטב גם עם תמונת הקרב העתידית של חיל האוויר הישראלי. מה שמעלה באופן דרמטי את הסיכוי שלו לזכות בתחרות.