בעוד עיניי העולם עדיין נשואות למתרחש באוקראינה, הגזרה הקוריאנית מתחממת. על רקע שורה של ניסויי טילים ואיומים מצד צפון קוריאה, חיל האוויר של דרום קוריאה פתח ביום שני השבוע בתרגיל אווירי נרחב, בהשתתפות עשרות מטוסי קרב. המטרה: "להתמודד עם פרובוקציות של האויב", כולל פלישת פתע.

לראשונה משנת 2017 מפרסמת דרום קוריאה פרטים על האימון השנתי. התרגיל, שנקרא ה"נשר הדואה", יימשך חמישה ימים. חיל האוויר של דרום קוריאה עורך את אימוניו פעמיים בשנה מאז שנת 2008, בניסיון להכין טייסים למשימות חירום שונות ולחימה בהיקף מלא מול צפון קוריאה.

התרגיל החל בתרחיש "פלישה מפתיעה בקנה מידה גדול של כוחות האוויר של האויב", מסר דובר חיל האוויר הדרום קוריאני בהודעה רשמית. "השימוש בטקטיקות של האויב מאפשרות לטייסים לשלוט במיומנות הלחימה ולהגיב ביעילות ומהירות לאיומים אוויריים". לצד בלימת מתקפה אווירית מצד צפון קוריאה, חיל האוויר של הדרום תרגל תקיפת בסיסי טילים של הצפון, מתחמי שיגור רקטות וארטילריה ופגיעה בלוגיסטיקה של כוחות מסוג זה בצפון.

הטיל (צילום: JUNG YEON-JE/AFP, GettyImages)
תשובה אווירית לאיום מצפון. טיל של צפון קוריאה | צילום: JUNG YEON-JE/AFP, GettyImages

"מטרות האימון לשפר את היכולת שלנו להגיב במהירות לכל פרובוקציה של האויב ולשפר את המוכנות המבצעית שלנו, כמו גם היכולת לפגוע במטרות באיום גבוה", אמר מפקד כנף הקרב הטקטית ה-29 של דרום קוריאה. באימון השתתפו למעלה מ-70 כלי טיס. חיל האוויר של דרום קוריאה ציין כי הם בוחנים גם שיטות לחימה חדשות, "המשלבות בין מטוסי הדור הרביעי והחמישי".

איזה חיל אוויר חזק יותר: דרום או צפון קוריאה

חיל האוויר הדרום קוריאני מפעיל כ-550 מטוסי קרב, למעלה ממחציתם נחשבים למתקדמים בהם מטוסי ה-F-15K, ה-KF-16 (דגם מותאם וחדיש של ה-F-16) ובנוסף כ-40 חמקני F-34A. לצי המטוסים יש להוסיף עוד עשרות מסוקי אפאצ'י וקוברה. מול החיל המשוכלל הזה יש לצפון קוריאה כ-550 מטוסי קרב, אולם כמעט כולם מטוסי מיג מיושנים בני יותר מארבעים שנים.

חיל האוויר של צפון קוריאה לא מהווה איום עבור חיל האוויר הדרומי. הסכנה הגדולה היא מפני מערך ארטילרי אדיר ממדים, שבחלקו מאיים גם על סאול הבירה. מדובר באלפים רבים של תותחים ומשגרי רקטות, כ-10,000 מרגמות מקטרים שונים וכמובן - נשק גרעיני. אתגר לא פשוט עבור חיל האוויר הדרום קוריאני והצבא שם בכלל.

המתיחות באזור הזה עולה ויורדת לאורך השנים ולאחרונה דווח כי מלבד ניסוי טילים, בצפון מתכוננים בימים אלה לניסוי גרעיני. מדי פעם גם פורצות תקריות אש בין הצבאות היריבים. החשש הוא שאיבוד שליטה מאירוע שיתחיל כ"שולי" יהפוך מאוד מהר למלחמה בהיקף מלא. מה שישפיע על העולם כולו.

המטוס החדש של דרום קוריאה (צילום: defenseworld@Twitter)
מטוס החמקן של דרום קוריאה, ארכיון | צילום: defenseworld@Twitter