ארגון מחדש של מערך הכטב"מ – כלי הטיס הבלתי מאוישים, המגן ללא הפסקה על גבולות המדינה ומבצע כ-70 אחוז מכלל שעות הטיסה המבצעיות של חיל האוויר.

במסגרת השינוי טייסת 166 הנחיתה ביום רביעי האחרון את מטוס ה"זיק" בפעם האחרונה ומטייסת שהפעילה שתי פלטפורמות היא תעבור להתמקד אך ורק במטוס ה"כוכב" (הרמס 900). טייסת 161 היא שקלטה ולמעשה הכפילה את מטוסי הזיק שברשותה כשמעתה, תהיה המפעילה היחידה שלהם.

סא"ל ע', מפקד טייסת 161, אמר לאתר חיל האוויר כי מהות השינוי היא ארגון מחדש של טייסות הבסיס ושיטות ההפעלה שלהן. "כך ניתן יהיה לעמוד בצורה מלאה ואיכותית יותר במשימות אותן אנו מבצעים כיום, תוך התפתחות והתאמה לאתגרי המחר".

עוד ציין מפקד הטייסת כי: "ה'זיק' הוא המטוס הוותיק ביותר שנמצא בשימוש כיום במערך הכטמ"ם, והוא עדיין פועל מצוין. למטוס נוספות מערכות טכנולוגיות חדשות, שמאפשרות לו להכפיל את כוחו ולהביא לתפוקה מבצעית טובה יותר".

הדמיה של הנציג הישראלי במונדיאלך (צילום: אלביט מערכות)
כטב"מ הרמס 900, ארכיון | צילום: אלביט מערכות

הרמס 900 "כוכב" הנו הכטב"מ החדש ביותר של חיל האוויר באופן רשמי ונקלט בשורות החיל בשנת 2017. למטוס מטען ייעודי אלקטרואופטי לצילום יום ולילה הוא נושא ציין לייזר וגם מכ"ם SAR וסנסורים למשימות מודיעין. על פי פרסומים זרים הוא יכול להיות חמוש.

חוץ מהכוכב והזיק, יש לישראל באופן רשמי גם טייסת של כטב"מ גדול מסוג איתן תוצרת תעשייה אווירית, המסוגל לשהות באוויר יממה שלמה יותר. כטב"מ נוסף הינו מסוג "הרון 1" המכונה בחיל האוויר 'שובל' ומופעל על ידי טייסת 200.

בנוסף לשינויים בטייסות הוקם הקמת גף מערך קרקעי בטייסת תחזוקה. במסגרת התכנית אמורות להיפתח בחיל האוויר טייסות כטב"מ נוספות וישנה כוונה להעביר את בית הספר להכשרות כטב"מים מבסיס פלמחים לבסיס חצרים שבדרום.

בהרצאה של תא"ל יואב עמירם, מפקד בסיס פלמחים, בכנס UVID 2019, הוא אמר בין השאר כי: "חלה התפתחות חשובה במעמדם של אנשי המערך (הכטב"מ) במערכת הביטחון. אנשי המערך תופסים היום עמדות מפתח. במערכת הביטחון ובצה"ל מבינים היום את הפוטנציאל הטמון במערך ובאנשיו".