בחודש אפריל 2019 החריף משבר חמור בין ארה"ב לטורקיה, שפרץ לאחר שאנקרה החליטה לרכוש מערכות הגנה אווירית S-400 מתוצרת רוסיה. האמריקאים בתגובה הודיעו שלא יאפשרו לטורקים לקבל את ששת מטוסי הקרב F-35 חמקן שיוצרו עבורם בארה"ב ואף ישלחו הביתה את טייסי חיל האוויר הטורקי שעברו הכשרה על המטוסים בארה"ב.

ארה"ב לא הסכימה לקבל מצב שבו טורקיה תוכל להחזיק גם במטוס המתקדם של ארה"ב וגם במערכת המתקדמת של הרוסים, בנימוק שבכך תוכל לקבל ולהעביר לרוסים מידע מסווג על המטוס, שדגם שלו נמצא כידוע גם בשירות חיל האוויר הישראלי, מטוסי ה"אדיר". האמריקאים הסבירו שזה יהיה כמו לחבר את המחשב שלך למחשב של האויב.

מאז טורקיה ממש לא נבהלה מארה"ב ורכשה את המערכת הרוסית, ארה"ב בתגובה פוצצה את עסקת החמקנים ושלחה את הטייסים הטורקים הביתה. טורקיה אף הגדילה לעשות ותיעדה תרגול של מטוסי F-16 אמריקאים מחיל האוויר הטורקי מול המערכת הרוסית שסופקה להם. חלק מהתרחיש שלא מקובל על האמריקאים.

הסוללות מול המטוסים (צילום: thewarzonewire@Twitter)
תמונה שהרתיחה את ארה"ב. S-400 מול F-16 בטורקיה | צילום: thewarzonewire@Twitter

כעת, עלתה בארה"ב הצעה מפתיעה לפתרון יצירתי של המשבר, שזוכה לסיקור תקשורתי נרחב גם בטורקיה וברוסיה. הסנטור הרפובליקני ג'ון ת'ון הגיש בשבוע שעבר הצעה לפיה האמריקאים ירכשו בעצמם מטורקיה את המערכות שרוסיה מכרה להם, דבר כמעט בלתי נתפס לאור הרקע שצוין כאן.

אתר ה-navytimes האמריקאי הגדיר את ההצעה של הסנטור כ"אחת המשמעותיות ליציאה מהמבוי הסתום בין וושינגטון לאנקרה סביב מטוסי ה-35-F". עוד צוין כי על פי ההצעה המימון יגיע מקציב הרכש של צבא ארה"ב לשנת 2021 ושטורקיה רכשה את המערכות ב-2.5 מיליארד דולר.

בארה"ב ציטטו גורם לשעבר בפנטגון שאמר שהוא רואה אפשרות לעסקה כזו: "אנחנו רק רוצים את המערכת מחוץ לטורקיה ואם זה אומר שהיא תשוב לקחת חלק בתוכנית ה-35-F זה בסדר גמור". בטורקיה יוצרו חלקי המטוס לפני פרוץ המשבר ועל פי פרסומים החלק שלה תוכנן לעבור לבולגריה.

הסנטור הרפובליקני ג'ון ת'ון (צילום:  Samuel Corum, GettyImages)
בעל השפעה אבל הלך קצת רחוק. הסנטור ג'ון ת'ון | צילום: Samuel Corum, GettyImages

בארה"ב הוסיפו והעריכו כי מדובר אמנם בהצעה של סנטור בעל השפעה, אבל הטילו ספק ביכולת של ההצעה לצלוח את כל המכשולים שבדרך. יש לציין שהאמריקאים עושים מאמצים להשיג נשק רוסי בדרכים יצירתיות כדי לאמן את הצבא שלהם לעימות אפשרי בין הצדדים ובעבר הופץ תיעוד מסתורי של דגם כזה שארה"ב ככל הנראה הצליחה לשים את ידה עליו.

סביר להניח שאם תעלה על הפרק עסקה שבה המערכת הרוסית תועבר ישירות לארה"ב, רוסיה תעשה כל שביכולתה כדי למנוע אותה. בכל אופן, גם אם עסקה שכזו לא תתממש, עצם העלאת אופציה של רכישת מערכת נשק רוסית ע"י ארה"ב היא חריגה.

לסיכום ציינו האמריקאים גם כי בשלב זה לחיל האוויר האמריקאי שמורות כל הזכויות על ששת מטוסי החמקן 35-F מדגם A שיוצרו על ידי חברת "לוקהיד מרטין" עבור טורקיה - אך מעולם לא הועברו אליה. על פי הדיווחים בטורקיה היא עצמה הציבה חלק מהמערכות שרכשה מהרוסים בגבול עם סוריה.