באופן מסורתי יוון וטורקיה נמצאות במצב מתיחות. רק שבחודש האחרון נראה שהמאבק ביניהן על טריטוריה ומאגרי גז גדולים מחריף. שני הצדדים מנהלים מאבקים קרים באוויר הכוללים יירוטים הדדיים אותם דואגים ליחצ"ן וגם בים יש ספינות מלחמה ש"משחקות בחתול ועכבר".

כמו ברוב המקרים האלה המאבק המקומי הופך לגלובלי ומי שהחליטו להתערב לטובת היוונים, הם הצרפתים שמנצלים את המצב לחוזי ייצוא ביטחוני שמנים.

לשני הצדדים יש צבאות גדולים וחזקים, בטח ביחס לשאר מדינות נאט"ו. אולם עיקר העימות בשלב זה נמצא באוויר ובים. על פי הדיווחים מיוון, בימים אלה נסגרות עסקאות למכירת מטוסי קרב צרפתים, ספינות מלחמה ועוד.

מטוס חיל האוויר הטורקי (צילום: Matt Cardy/Getty Images)
F-16 של חיל האוויר הטורקי. ליוון יש גם אבל היא רוצה יותר | צילום: Matt Cardy/Getty Images

נכון להיום, בדומה לטורקיה, הזרוע הקרבית של חיל האוויר היווני מתבססת על 150 מטוסי F-16C\D ועוד כמה עשרות מטוסי פנטום ותיקים, שאגב שודרגו על ידי ישראל. לאחרונה דווח שארה"ב תשדרג את מטוסי ה- F-16 היוונים לדגם V המתקדם ביותר שיש כיום. בנוסף, יש לחיל האוויר היווני עוד טייסת של מיראז' 2000.

במסגרת העסקה המתגבשת בין הצדדים, צרפת תמכור ליוון 18 מטוסי קרב מתקדמים מסוג ראפאל. מהסך הזה 8 ימסרו להם במתנה. מדובר בשמונה מטוסי ראפאל של חיל האוויר הצרפתי שנשלחו לבצע משימות בלוב ובמקום לחזור לצרפת הם יימסרו ליוונים.

כולם עשו יד אחת נגד ארדואן

כדי שגם שאר הרכש יגיע באופן מידי לחיל האוויר היווני, תיסגר עסקה סיבובית עם המצרים שהזמינו 20 מטוסי רפאל לחיל האוויר שלהם. 10 מטוסים מסך ההזמנה המצרית יימסרו ליוון במקום למצרים, שתקבל את ה-10 הנוספים שלה בשלב מאוחר יותר פלוס פיצוי כספי, במימון איחוד האמירויות.

באופן הזה חיל האוויר היווני יקבל 18 ראפאלים, כלומר טייסת מלאה, באופן מידי ולא בעוד שנתיים-שלוש כפי שקורה בדרך כלל בעסקאות מהסוג הזה. בכוונת הצרפתים למכור ליוונים גם טילי אוויר-אוויר עבור מטוסי הראפאל במספר לא ידוע, חימוש חכם וככל הנראה שגם טילי שיוט אותם ניתן לשגר מהמטוס.

רפאל (צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL)
יקבלו עם המטוסים גם חימוש. ראפאל בפעולה | צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL

עסקת ענק נוספת בין הצדדים נועדה לחזק את הצי היווני שגם ככה נחשב לאחד המתקדמים באזור.

נכון להיום יש ליוונים 11 צוללות, כולן תוצרת גרמניה מדגם U-209 ו- U-214 עליהן מבוססות גם צוללות הדולפין הישראליות. בנוסף לזה יש לצי היווני 13 פריגטות גדולות ועוד 19 ספינות טילים מהירות.

הצרפתים מעוניינים למכור ליוונים 6 פריגטות חדשות אותן הן מייצרים בימים אלה שאמורות להיכנס לצי הצרפתי בשנת 2023.

למעשה הם מתכוונים להכניס את היוונים כשותפים לתוכנית המודרניזציה של הצי שלהם, כולל בייצור, כך שיקבלו את הציוד המתקדם ביותר. זה כולל טילים ארוכי טווח לספינות, טילי שיוט ומגוון רחב של מערכות ימיות שיופעלו מהספינות החדשות.

הצרפתים כמו שזה נראה לא מתכוונים להסתפק בעסקאות נשק. בנוסף לכל זה הם מגבירים את האימונים המשותפים עם יוון, כאשר מטוסי ראפאל של חיל האוויר הצרפתי השתתפו לאחרונה באימון ביוון.

לוחמי הקומנדו (צילום: משרד ההגנה היווני, העמוד הרשמי)
יחמשו גם את חיל הים. סירות של הקומנדו היווני | צילום: משרד ההגנה היווני, העמוד הרשמי

בנוסף הם שולחים ליוון את נושאת המטוסים של הצי הצרפתי, שארל דה גול שעל סיפונה כ-30 מטוסי ראפאל מהדגם הימי ומטוסי בקרה אווירית מסוג הוקאיי. הצרפתים מראים תמיכה חד משמעית ביוונים, כולל אימונים ימיים משותפים דווקא בשטח בו מתבצעת ההתגרות הטורקית.

באופן די טבעי הטורקים מביעים מצדם מחאה חריפה ואף מאיימים בפעולות תגמול קשות נגד היוונים. אנקרה הגבירה את הגיחות של מטוסי הקרב שלה באזור, מה שהביא לעוד יירוטים מסוכנים כאשר שני הצדדים מפרסמים כל הזמן סרטונים בהם ניתן לראות את מטוסי הקרב שלהם "נועלים" על היריב.

המסר הוא שאם היו רוצים, אז גם אפשר לשגר ולהפיל. זה בנוסף להתגרויות בים בהן ספינות משני הצדדים מבצעות תמרונים מסוכנים כאשר גם פה מספיקה טעות אחת בשיקול הדעת, כדי לגרום להתנגשות או ירי שיוביל לעימות צבאי נרחב.

לא רק מקרון גוזר קופון

כחלק מהסיפור נראה שהטורקים, חברים בנאט"ו שעדיין חמושים בעיקר בנשק מערבי, מתקרבים לרוסים, שממש לא מהססים לנצל את המצב כדי לסגור עסקאות נשק מהצד שלהם.

מערכת S400 בטורקיה (צילום: משרד ההגנה הרוסי)
מה שיעמוד מול כל מטוס אויב. S-400 נוחתת בטורקיה | צילום: משרד ההגנה הרוסי

אחרי שרכשו סוללות S-400 - מה שהביא להדחתה מפרויקט החמקן - טורקיה מתכוונת לרכוש עוד סוללות מהסוג הזה וככל הנראה גם מדגמים נוספים. עוד על הפרק רכש של מטוסי קרב רוסים כולל הסוחוי SU-57 החמקן הרוסי.

יוון זוכה גם לתמיכה חד משמעית מצד ישראל. "ישראל עוקבת מקרוב אחר המתיחות ומביעה תמיכה מלאה וסולידריות עם יוון ששומרת על האינטרסים שלה במזרח הים התיכון", פרסם משרד החוץ הישראלי באופן רשמי לאחרונה.

בעבר טורקיה הייתה בעלת ברית קרובה של ישראל כאשר חיל האוויר הישראלי אף התאמן בטורקיה על בסיס קבוע. עליית ארדואן לשלטון שינתה את המצב וישראל התקרבה ליוון. מאז חיל האוויר הישראלי מתאמן ביוון אחת לכמה חודשים, כאשר גם בים וביבשה מנהלים שלל אימונים משותפים. יתכן מאוד שהאימונים הבאים כבר יכללו מטוסי ראפאל וכלי שיט צרפתים לצד חילות צה"ל השונים.

מטוס F-16, ארכיון (צילום: אתר חיל האוויר היווני)
שיתוף פעולה נרחב. חיל האוויר הישראלי ביוון | צילום: אתר חיל האוויר היווני