מטוסי חיל האוויר מרבים לטוס בשמי לבנון, אבל אתמול (שני) התעורר עניין רב ברשתות החברתיות שם וגם כאן בארץ, לאחר שבאופן חריג תועדו מטוסי "האדיר" של חיל האוויר מסוג 35-F חמקן. תיעוד כזה לא זכור לגורמים בישראל שעוקבים מקרוב אחרי סיקור הפעילות הזו.

הכל החל בעקבות ציוץ של עלי שועייב, המוכר כפעיל חיזבאללה וכתב רשת "אל מנאר" המזוהה עם ארגונו של חסן נסראללה. האחרון נוהג להעלות לא מעט צילומים וסרטונים של טיסות חיל האוויר בשמי לבנון וגם הפעם העלה לרשת הטוויטר ציוץ בו כתב כי: "6 מטוסי F-15 ישראלים מפרים את המרחב האווירי של לבנון".

במערכת mako פז"ם בחנו את התמונות ובניגוד למה שצייץ הכתב הלבנוני, לא מדובר במטוסי 15-F אלא כאמור במטוסי חמקן. לאחר העניין שעוררו הדברים בישראל והתגובות, תיקן שועייב את הציוץ שלו וכתב: "מטוסי 35-F של האויב בשמי לבנון".

הציוץ (צילום: מסך, Twitter)
הציוץ המקורי: "מטוסי 15-F ישראלים" | צילום: מסך, Twitter

מטוסי חיל האוויר מרבים לטוס בשמי לבנון, גם לאור יום, פעילות שישראל מתעקשת עליה כחלק מהמעקב ואיסוף המודיעין על חיזבאללה ומה שקורה מעבר לגבול הצפוני. בפרסומים זרים גם נטען שחלק מהתקיפות המיוחסות לישראל בסוריה מתבצעות מהמרחב האווירי של לבנון.

לאורך השנים הלבנונים הפיצו תמונות של מטוסי F-15, F-16 וכלי טיס בלתי מאוישים (טב"מים) של חיל האוויר בשמי המדינה, לא פעם מעל ביירות הבירה, אבל לא של מטוסי 35-F. העובדה שמטוסי החמקן טסו באופן גלוי באור יום עד כדי כך שניתן היה לצלם אותם, זהו מהלך שניתן להניח כי נעשה באופן מכוון.

הציוץ (צילום: מסך, Twitter)
הציוץ המתוקן: "מטוס 35-F של האויב" | צילום: מסך, Twitter

פרט מעניין נוסף שניתן לראות בתמונות, למרות שהן מטושטשות, הוא שהמטוסים לא טסו בתצורה חמקנית. באחת מהתמונות רואים מה שעשוי להיות נקודת תלייה של טילים על כנף המטוס, אולם לא ניתן להבחין אם יש עליהן גם טילים או אמצעי אחר.

זאת ככל הנראה הפעם הראשונה שמטוסי החמקן הישראלים מתועדים בפעילות מהסוג הזה בשמי לבנון, אולם נזכיר שהייתה גם תמונה שצה"ל עצמו הפיץ לפני כשנתיים, של מטוס אדיר טס במרחב האווירי של ביירות.

ישראל היא המדינה הראשונה שהפכה את מטוסי ה- F-35 שלה למבצעיים. בכירי חיל האוויר ואפילו ראש הממשלה ציינו שמטוסי החמקן יכולים לפעול בכל נקודה במזרח התיכון. החיל עדיין נמצא בתהליך של התעצמות ובניית כוח החמקנים שלו, כאשר עד שנת 2024 יהיו ברשותו 50 מטוסים מסוג זה.