מי שעוקב אחרי המשדרים המרכזיים של "האח הגדול", אולי פספס, אבל הצופים בשידורים הישירים בערוץ 26 התקשו להתעלם ממה שהתרחש שם בשבת. במהלך שיחה על דימוי גוף, שנגעה בין השאר גם בשינוי המגדרי של הדייר הטרנסג'נדר מייקל אלרוי, אמר שי חי שהוא חושב שטרנסג'נדרים מודרים בצדק מעבודה שדורשת אינטראקציה ישירה עם לקוחות: "טרנסג'נדר לא מתאים לו לעבוד במשרד עורכי דין או חנות יוקרה". הוא הוסיף שהוא מבין בעלי עסקים שנמנעים מלהעסיק טרנסג'נדרים, מחשש שיזוהו עם הקהילה הלהט"בית. התגובות בבית לא אחרו לבוא, ואור, דודו וגילי גינו את הדייר מעורר המחלוקת, אבל זה לא נעצר שם. בימים האחרונים, זכה צילום של הקטע למאות שיתופים בפייסבוק ולאינספור תגובות, שדנו בחי, בהתבטאות ובאופן הטיפול המומלץ בו.

בל אגם, פעילה טרנסג'נדרית באיגי- ארגון הנוער הגאה, ומי שיודעת דבר או שניים על להתנהג בהתאם בריאליטי אמרה: "מצד אחד, חבל שלא ישבתי מול שי חי על הספה באח הגדול בזמן שהוא דיבר שטויות והחשיך עלינו את המסך כולו. מצד שאני, מזל שלא ישבתי שם, כי ההפקה הייתה מגלגלת אותי מהמדרגות אחרי הסטירה המצלצלת שהייתי נותנת לו. שנת 2016 בפתח, ועדיין כל פעם נראה שכל העבודה והפעילות החברתית שאני עושה למען הקהילה שלי לא שווה כלום כי בשניה אפשר להחזיר אותנו לאחור.

הקהילה הטרנסית מתמודדת בימים אלה עם משבר תעסוקתי גדול שעומד לפנינו. עשרות נערות שמחפשות עבודה וחיים נורמטיביים בחברה הישראלית לא מצליחות למצוא דלת פתוחה ומיד נדחקות לשולי החברה רק כי בחרו באמת שלהן ובזהות הנכונה להן.

אז מי אתה, שי חי, שתשלול פרנסה מבנות מיני? מי אתה שתחליש חברה שלמה סתם כי לא נוח לך לראות אותה? איך יכול להיות שמי שמעיד על עצמו שבא ממקום מוחלש, מי שהודה שקשרו אותו לעץ, ניצלנו את החולשה שלו והיכו אותו, מי שיודע כמה נורא זה להיות במקום הזה - מעז להחליש עכשיו אחרים? זה בעצם לקשור אוכלוסיה שלמה לעץ ולהכות אותה".

טרנסג'דנריות: הטרנס החם של מסיבות רווקות (צילום: בל אגם)
מי אתה שתחליש אותי בגלל שלא נוח לך? - בל אגם | צילום: בל אגם

אגם מתייחסת לסיפורו האישי של חי, שסבל מגילויי בריונות כילד, ששיאם היה בקשירתו לעץ. ואכן, היינו מצפים ממי שהושפל והוכה בעבר בגלל מראהו או מעמדו החברתי שיגלה מעט יותר רגישות כלפי קבוצות שסובלות מהשפלה וסוגים שונים של אלימות על בסיס יום-יומי. אבל אם יורשה לנו, נשמח לנצל את ההתבטאות המצערת של חי, ולהדגיש אלימות אחת מסוימת, שלא זוכה בהכרח לחשיפה הראויה בתקשורת: אלימות כלכלית.

כבר לפני שנה וחצי פסק בית הדין לעבודה שיש לפרש את האיסור להפלות אדם בשל מינו, במסגרת החוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, כמתייחס לא רק למינו הביולוגי של האדם, אלא גם לזהותו המגדרית ולחריגות מהדפוס המקובל של התאמה בין מין ביולוגי לזהות מגדרית. במילים פשוטות, אפליית טרנסג'דנרים במקומות תעסוקה היא פשוט בלתי חוקית. למרות זאת, בסקר מ-2014 נחשף שכמעט שליש מהטרנסג'נדרים בישראל אינם מועסקים, ובין המועסקים – למעלה מ-80% משתכרים מתחת להכנסה הממוצעת במדינה. טרנסג'נדרים רבים חווים אפליה בקבלה למקומות תעסוקה, ומגילויי טרנספוביה בסביבת העבודה.

האמירה של שי חי, אם כך, חשובה לא רק משום שהיא מוכיחה שטרנספוביה היא תופעה רווחת, ושאנשים "נורמטיביים" אינם מתביישים בה, אלא כי היא שופכת אור על אחד הקשיים הכי נפוצים, טריוויאליים כמעט, שבני ובנות הקהילה חווים.

אם נתקלתם בקושי במציאת עבודה בשל המגדר שאתם חיים בו, תוכלו לפנות לפרויקט גילה להעצמה טרנסית, לארגון מעברים, או לאיגי - ארגון הנוער הגאה.