במוצאי שבת האחרונה רקדו כ-600 בני אדם לצלילי 'פה זה לא אירופה', אבל הפעם לשם שינוי זה לא קרה באחד המועדונים בתל אביב, אלא במועדון ה-GLOW  בעיר הו צ'י מין ב וייטנאם.

מי שאחראי להרים למאות הווייטנאמיים עם מוזיקת מועדונים ישראלית הם מוטי סעדיה ודניאל מריומה, שנבחרו על ידי משרד החוץ לייצג את ישראל ויצאו מיד לאחר חג הפסח לסבב הופעות ברחבי המזרח הרחוק. בשבועות האחרונים עוברים הדיג'ייז הישראלים בערים גדולות ברחבי אסיה ומרימים לאלפי אסייתיים שמגיעים למסיבות כדי ליהנות מהווייב הישראלי. הם כבר הספיקו לבקר ולנגן בהאנוי והו צ'י מין סיטי בווייטנאם, ובהמשך יופיעו גם בצ'נגדו – סין ובמומביי – הודו. 

מוטי סעדיה ודניאל מריומה במזרח הרחוק מטעם משרד החו (צילום: glow)
אחד המקומות בהם ניגנו סעדיה ומריומה | צילום: glow

מוטי סעדיה ודניאל מריומה אינם האמנים הגאים היחידים שנבחרו על ידי משרד החוץ להופיע במדינות שונות. באחרונה גייס משרד החוץ את הבמאי תומר היימן שטס ומציג את הסרטים שלו, עידו תדמור שמופיע בתחום המחול, ואוהד חיטמן שחזר זה עתה מהופעות במיאנמר, בניסיון להציג את ישראל הפלורליסטית.

"דניאל מריומה ומוטי סעדיה נבחרו במטה בשל המקצועיות שלהם והניסיון הבינ"ל", אומר יניב רווח, ראש דסק אסיה במשרד החוץ, "מעבר למקצועיות שלהם, הם מסמלים את העובדה שבחברה הישראלית יש פלורליזם ואדם יכול להיות מי שהוא בוחר להיות. חשוב לנו להראות את ישראל שהיא מעבר לסכסוך ולחזק את ההבנה בקרב תושבי המדינות הללו לגבי החברה הישראלית הפלורליסטית".

ההופעה הראשונה של סעדיה ומריומה התקיימה בהאנוי-וייטנאם, במסגרת פסטיבל מוזיקת עולם המתקיים כבר עשר שנים. מפיק הפסטיבל, ששמע שיש למוזיקה האלקטרונית הישראלית מה להציע, עשה את החיבור עם שגרירת ישראל, מירב אילון שחר, ויחד עם משרד החוץ הוחלט להביא את השניים לפסטיבל. לביקורם הוצמדו עוד מספר הופעות במסיבות בווייטנאם, סין והודו, וכך נולד מסע ההופעות.

ממצעדי הגאווה בת"א למסיבות ת"א בווייטנאם

ההופעה הראשונה הצליחה מעל ומעבר למצופה, כפי שמספרת שגרירת ישראל בווייטנאם, מירב אילון שחר, ל-mako גאווה: "במסיבת תל אביב שהתקיימה בהאנוי ניתן היה להאזין למוזיקה מהעולם, אבל אין ספק שהחלק המוצלח ביותר היה הופעתם של דניאל ומוטי, שהצליחו להרקיד את הווייטנאמיים בצורה מדהימה. הרעיון בנציגות עלה מתוך כוונה לשקף בווייטנאם את ישראל הצעירה, התוססת והיצירתית ולהביא את תל אביב להאנוי ולהו צ'י מין וזה מה שאנחנו עושים".

מוטי סעדיה ודניאל מריומה במזרח הרחוק מטעם משרד החו (צילום: glow)
דניאל מריומה | צילום: glow

עובדי שגרירות נוספים שנכחו במסיבה סיפרו כי לפני הצמד הישראלי הופיעו צרפתים וגרמנים, אך לטענתם רק הישראלים הצליחו להרקיד את מאות החוגגים. המסיבה השנייה התקיימה, כאמור, במוצאי שבת האחרונה בעיר הו צ' מין. בשל הסמיכות ליום העצמאות שחל ארבעה ימים אחר כך, החליטו המארגנים להפוך את המסיבה למסיבת עצמאות.

"המסיבה בהו צ'י מין שווקה כמסיבת עצמאות לישראל", אומר דולב סדן, ישראלי שחי בווייטנאם 8 שנים ומסייע לשגרירות בארגון המסיבה, "במסיבה הוצגו קטעי וידאו עם נופים של ישראל, חולקו עלונים על ישראל, וגם התקיימה הגרלה בין כל רוכשי הכרטיסים, כנהוג במסיבות באסיה, כאשר הפרס הראשון זכה בחופשה של שבוע בישראל כולל טיסות. ואפילו הנהגנו קוד לבוש-כחול לבן. כשהמטרה היא לעשות שמח, ואנחנו יודעים איך לעשות את זה".

סדן, שלקח על עצמו להפיק את המסיבה, עבד על הפקת האירוע קרוב לשבעה חודשים, ממציאת המועדונים ועד הבאת מובילי דעת קהל מקומיים. סדן, שעוסק בפרסום, הפך לשגריר לא רשמי של ישראל בקהילה המקומית ופעילותו בחיי הלילה בעיר.

"בעלי הפאבים מאוד התרגשו, לא כל יום מגיע לפה אמן בינלאומי, והופעה של דיג'יי בינלאומי במקום כזה היא סיפור גדול. הם מתרגשים במיוחד שמדובר בדיג'ייז ישראלים, כי הם מאוד אוהבים אותנו פה. לדעתי זו אחת המדינות היחידות בעולם שאין בה אנטישמיות או דעות קדומות לגבי יהודים וישראלים".

מוטי סעדיה ודניאל מריומה במזרח הרחוק מטעם משרד החו (צילום: glow)
מוטי סעדיה | צילום: glow

"הם שומעים על מה שקורה בת"א ועל כל המסיבות ועל דרך הבילוי של הישראלים. אנחנו תמיד מספרים לכולם על איך מבלים בישראל, שיוצאים מאוחר וחוזרים מאוחר, ושיש אפטר פארטי לכל מסיבה, ואלו דברים שאין להם פה, כי פה התרבות היא מאוד שונה, יוצאים בתשע, מסיימים באחת והולכים לישון. הזמנו את הקהל המקומי לבוא ולטעום את הווייב הישראלי ולהבין במה מדובר, והם נענו להזמנה. כל השולחנות במועדון הוזמנו 3 ימים לפני האירוע".

בעקבות ההצלחה של הסבב הנוכחי, במשרד החוץ כבר מתכננים סבב נוסף באוקטובר עם יעדים חדשים. "סבב ההופעות של צמד הדי ג'ייז שהתחיל מוצלח מאוד, וכבר יש דרישה גם מיפן, מהפיליפינים ומיאנמר להופעות נוספות", מסכם רווח.