הגל הראשון של מגפת הקורונה במדינת ישראל העלה לא מעט את נושא יחסי המין ושימוש בסמים בקהילה הגאה, בעיקר כי רב היה (ועודנו) הנסתר על הגלוי. כחלק מהמאמצים להפחתת הדבקות במחלות מין שונות והעלאת מודעות לסכנות במהלך הגל הראשון, יצאה האגודה למען הלהט"ב בקמפיין שהצליח לעורר סערה, לאור שימוש במושגים שנראו לחלק לא לגיטימיים כמו "אקטיבי רק בספונג'ה" או "טוחן רק סדרות". בתור רופא שמתעסק ומעורב בקהילה אני דווקא חשבתי שהקמפיין שירת את המטרה, בעיקר כי עורר שיח ושגרם לאנשים לא להתעלם מהנושא.

מכיוון שלא היתה דרך אמיתית להבין מה קורה בשטח, ויותר מידע היה נחוץ על השימוש בסמים וקיום יחסי מין בזמן הקורונה, ערכו ד"ר גיא שילה ופרופ' זהר מור במהלך הסגר הראשון מחקר שבדק את ההתנהגות המינית של גברים גאים. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Sexual Medicine

"כשהחלה המגפה, רוב המדינות התמודדו איתה בעזרת ריחוק חברתי וסגרים. אז החלו להופיע דיווחים על מסיבות ומפגשי סקס של גברים גאים", מספר ד"ר שילה מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב. "הייתה כתבה גדולה בניו יורק על ההתנהגות חסרת האחריות של הקהילה הגאה, בכל הנוגע לשמירה על הריחוק החברתי. גם ברשתות החברתיות בארץ עלו עדויות לכך שלמרות ההוראות המפורשות יש מי שממשיך לקיים מין מזדמן, ואף צצו עדויות על קיום מפגשים מיניים קבוצתיים. רצינו לבדוק את השינויים בדפוסי ההתנהגות המינית של גברים שמקיימים מין עם גברים בישראל, בין התקופה שלפני פרוץ המגפה, לבין זו בה הוטלו בישראל סגרים".

לצורך כך, הפיצו החוקרים שאלון ברשתות החברתיות עליו ענו 2,562 גברים. "המדגם אמנם לא מייצג, אבל כמות המשיבים גדולה ומגוונת", מסביר פרופ' מור, שעובד במשרד הבריאות ועומד בראש החוג לבריאות הציבור במכללת אשקלון. "רוב המשיבים הזדהו כהומואים, 20 אחוזים כביסקסואלים ו-2 אחוזים כהטרוסקסואלים, אבל העידו שהם מקיימים יחסי מין גם עם גברים. כרבע מהמשיבים העידו שהם נמצאים במערכת יחסים מחייבת וקבועה, ומתוכם קרוב ל-60 אחוזים דיווחו שהם נוהגים לקיים יחסי מין גם מחוץ לזוגיות". 

בניגוד לדיווחים, הממצאים הצביעו על כך שרוב המשיבים (אלו שבזוגיות ואלו שלא בזוגיות) - 60 אחוזים, לא קיימו יחסי מין מזדמנים במהלך הסגר הראשון (המחקר עצמו נערך בין אמצע מרץ לסוף מאי 2020). מבין אלו שפגשו שותפים מיניים מזדמנים גם במהלך תקופת הריחוק החברתי, רובם פגשו 1-3 שותפים מיניים מזדמנים.

"מצאנו שהדבר שאפיין את הגברים שהמשיכו לקיים מין מזדמן במהלך תקופת המגפה, תוך הסתכנות בחשיפה לנגיף הקורונה, הוא שהם לא היו בזוגיות, ועם רמות גבוהות של מצוקה נפשית", מספר ד"ר שילה. "אנחנו מעריכים שהבדידות שאפיינה את התקופה הראשונה לפרוץ המגפה, שהייתה מלווה גם בחוסר וודאות ודיווחים על מספרים גבוהים של חולים ומתים בכל רחבי העולם, היו אלו שהובילו את הגברים שבכל זאת נפגשו למין מזדמן לעשות זאת". 

כשהשוו החוקרים את ההתנהגות המינית של הגברים שהמשיכו לקיים מין מזדמן, למרות הוראות הריחוק החברתי, לאלו שנמנעו מכך, מצאו שמדובר בגברים שגם לפני פרוץ המגפה הפגינו התנהגות מינית מסוכנת. "הגברים שהמשיכו לקיים מין מזדמן בתקופת הריחוק החברתי, הם גברים שגם ביום יום לפני המגפה קיימו יחסי מין לא מוגנים, עם או בלי פרפ, בשילוב אלכוהול וסמים", מתאר פרופ' מור. "הם גם צרכו מין בתשלום והיו להם מספר שותפים מיניים גדול, בהשוואה לרוב המדגם – שכאמור נמנע מקיום יחסי מין מזדמנים בתקופה זו". 

גבר במיטה עם הטלפון (צילום: Syda Productions , shutterstock)
בדידות בתקופות של סגר היא גבוהה והחיפוש אחר שותפים מיניים נועד להפיג אותה | צילום: Syda Productions , shutterstock

הממצא המעניין הוא, שלמרות שיש אחוז לא מבוטל (גם אם מיעוט) של גברים שלא שמרו על הריחוק החברתי – החוקרים כן מצאו ירידה בהתנהגויות מסוכנות. "היה מעניין לראות שלמרות שהגברים כנראה סבלו מבדידות והיו זקוקים לקשר עם גברים אחרים, הם המשיכו לקיים מפגשים מיניים מזדמנים, אבל דיווחו על פחות מגע פיזי ביניהם: פחות נשיקות, פחות שימוש בסמים ואלכוהול בסמוך לקיום יחסי המין, יותר מגע מיני ופיזי ללא חדירה ויותר שימוש בקונדום או PrEP" מתאר ד"ר שילה. 

בנוסף, הנתונים הצביעו על כך שאותם גברים ביקרו יותר באתרי היכרויות, בהשוואה לתקופה שלפני פרוץ המגפה, אך לאו דווקא לצורכי מפגשים מיניים, אלא על מנת לשוחח עם אחרים ולקיים קשר. "הנתונים האלה מחזקים את ההשערה שלנו, שהבדידות בתקופות של סגר היא גבוהה, בעיקר אצל גברים שלא נמצאים בזוגיות, והחיפוש אחר שותפים מיניים נועד להפיג את הלבד", מסיק ד"ר שילה. "אם יש השלכה חיובית לתקופת הסגרים ולבידוד החברתי, הוא שסביר שנראה בתקופה הקרובה ירידה בהידבקות במחלות הקשורות למגע מיני, כולל HIV". 

המשיבים גם יכלו לרשום חוויות מהסגר בצורה חופשית בסיום השאלון. "רבים מהמשיבים בחרו להתייחס לקושי בבדידות במהלך הסגר, לציין כי הריחוק החברתי פגע בתשוקה המינית וגם ביכולת ליצור קשרים חברתיים, זוגיים ומיניים", אומר פרופ' מור.

במחקר שנערך בבלגיה ופורסם החודש, החוקרים מצאו ממצאים דומים לאלו של המחקר הישראלי. גם באוכלוסיית הגברים המקיימים מין עם גברים בבלגיה, חלה ירידה משמעותית בשיעור הגברים המקיימים מין מזדמן בתקופת הסגר. בנוסף, החוקרים מצאו ירידה בהתנהגויות שמסכנות את הגברים בהידבקות במחלות המועברות במגע מיני.

מחקר נוסף שבדק התנהגות מינית מסוכנת בזמן הקורונה ונערך על ידי המרכז הרפואי שיבא, בשיתוף החברה לרפואת להט"ב בישראל, אמור להתפרסם בקרוב ויהיה מעניין לראות אם תוצאותיו יהיו דומות. בנוסף, יהיה מאוד מעניין לראות מה קרה במהלך הגל השני והאם ההתנהגות הסיכונית השתנתנה במהלך התקופה הזו, ביחס לגל הראשון.