התפשטות נגיף הקורונה משפיעה על כל תחומי החיים כמעט. כשהמשק כולו עובר למתכונת עבודה מצומצמת, הפגיעה מורגשת כמעט בכל מקום ואצל כל אחד ואחת. אוכלוסיות שנקודת המוצא שלהן הייתה מורכבת במיוחד עוד בטרם ימי הקורונה, מוצאות את עצמן נאבקות עכשיו עוד יותר. אחת מהאוכלוסיות הללו היא הזוגות הלהט"בים שהחליטו להביא ילד בהליך פונדקאות בחו"ל. זוגות שהשקיעו את כל כספם בכדי להביא ילד לעולם, ומאחר שהמדינה לא מאפשרת להם לעשות כן בארץ, עליהם לבצע את ההליך המורכב והיקר מחוץ למדינה. והקורונה, היא פגעה גם בהם וההליך שהוא גם כך מורכב מאוד הפך לעוד יותר כזה בימים אלה.

אז מה עושים עכשיו, כשהשמיים סגורים וכשבתי המשפט עובדים במתכונת חירום? עו"ד איריס שינפלד עושה סדר ועונה לשאלות נפוצות בנושא (הדברים לא מהווים תחליף לייעוץ משפטי).

בן זוגי ואני נמצאים בהליך של פונדקאות בארה"ב. הפונדקאית צפויה ללדת בעוד כחודש. האם נוכל לטוס ללידה, והאם ישנן הכנות מיוחדות שעלינו לעשות בשל המצב?
נוכח המצב וחוסר הוודאות בכל הנוגע לטיסות עתידיות, זוגות רבים הקדימו את טיסתם כך שלא יפספסו את הלידה. צריך לוודא שהגשתם תביעת אבהות הכוללת בקשה למתן צו לבדיקת רקמות וזאת בטרם טיסתכם.

נולד לנו ילד בהליך פונדקאות בחו"ל. אנחנו נמצאים שם איתו ורוצים לחזור לארץ, אך בשל המצב קשה לנו להמציא את המסמכים הדרושים לכניסה לישראל. מה עלינו לעשות?
יש הבדל אם אתם נמצאים במדינה שמנפיקה במצב הנוכחי דרכונים או לא. במידה וכן, תצטרכו להצטייד באישור ממשרד החוץ, לפיו יוכל ילדיכם להיכנס ארצה עם הדרכון אותו קיבל. במידה ולא יונפק לילדכם דרכון, אתם תצטרכו לקבל אישור מהרשויות להנפיק תעודת מעבר לילדכם.

לפני פרוץ המשבר הגענו לארץ עם התינוק שנולד לנו בהליך פונדקאות ואנו רוצים לסיים את הליך ההכרה באבהות ואזרוח הילד, אולם בתי המשפט לא עובדים כרגיל. האם נצטרך לחכות עד לסיום המשבר כדי לבצע זאת?
על פי התקנות לשעת חירום, תביעות אבהות נכנסות לגדר העניינים הדחופים בהם מטפלים בתי המשפט בתקופת המשבר כך שניתן יהיה לקדם את ההליך. יחד עם זאת, יש עיכוב בביצוע בדיקת הרקמות.

בן זוגי ואני חסכנו שנים ארוכות כדי להגשים את החלום ולהפוך להורים ואנו בראשיתו של התהליך. בשל משבר הקורונה, בן זוגי פוטר מעבודתו והמצב הכלכלי גורם לנו לחשוש מהצעד הזה. האם אנחנו יכולים לעצור את התהליך עד שהמצב יתבהר?
הדבר תלוי בהסכם עליו חתמתם עם סוכנות הפונדקאות. ייתכן ובשל המצב יוחרגו מקרים מסוימים.

חזרנו לאחרונה מחו"ל עם תינוק שנולד בפונדקאות ואנחנו רוצים להסדיר את מעמדו. האם נוכל לעשות זאת בימים אלו, ואם לא, כיצד חוסר המעמד ישפיע?
במידה והספקתם לקבל פסק דין לאבהות ולרשום את ההורות במשרד הפנים, יקבל הילד אזרחות. אם לא סיימתם את השלב הזה, הילד יהיה במעמד של תייר בלבד. המשמעות הפרקטית, בין היתר, היא שלילד לא תהיה אזרחות ישראלית, יצטרך ביטוח בריאות פרטי ותהיה בעיה לרשום אותו למסגרות שונות.

נולד לנו ילד בפונדקאות בקנדה. איך נוכל להיכנס לארץ?
בקנדה במקרים מסוימים מנפיקים דרכונים. תצטרכו לפנות באמצעות עורך הדין הקנדי שמלווה אתכם בבקשה להנפיק דרכון בנסיבות פונדקאות. ככל שדרכון יונפק, רצוי לקבל  אישור מהרשויות בישראל להטסת ילדיכם לישראל על אף שאין לו אזרחות ישראלית.

עו"ד איריס שינפלד (צילום: אילן ספירא,  יח"צ)
עו"ד איריס שינפלד. "זוגות רבים הקדימו את טיסתם כך שלא יפספסו את הלידה" | צילום: אילן ספירא, יח"צ