הפרידה שחוותה שיר אסא (32) מזוגתה לפני כשלוש שנים הייתה כואבת במיוחד. עורכת הווידאו מתל אביב הייתה בטוחה כי הזוגיות הזו תחזיק מעמד לנצח, אבל היא הגיעה לסיומה בפתאומיות בין לילה והותירה אותה מרוסקת ומצולקת. 

"כשהייתי צעירה יותר וחוויתי פרידה, הייתי יוצאת לבר לסביות, מטביעה את יגוני באלכוהול זול ומסיימת את הלילה בריבאונד שיעביר לרגע את הכאב", היא נזכרת בשיחה עם mako. "השנים עברו, הברים של הלסביות נסגרו ואני התבגרתי. אני כבר לא רוצה אלכוהול זול ולא שיכוך כאב רגעי. אז התחלתי לשאול את עצמי 'איפה אמצא את הזוגיות הבאה?"

במשך מספר חודשים אחרי הפרידה הפתאומית, שיר עוד קיוותה איכשהו להחזיר את הזוגיות, אך לשווא. היא שקעה בדיכאון, מיעטה לצאת מהבית והייתה שבורה. "הייתי בשוק. בחיים לא חשבתי שהיא תעזוב אותי", סיפרה. "האמנתי שנקים משפחה ביחד. היא אפילו התחילה תהליכי פוריות. שאלתי את עצמי למה היא עזבה ככה, אבל לא הצלחתי לשים את האצבע על גורם ספציפי".

באותם ימים היא למדה קולנוע באוניברסיטת תל אביב וכדי להפיג את הזעם והתסכול היא החלה לצלם את עצמה. "הרגשתי שעולמי חרב עליי והמצלמה הייתה כמו הפסיכולוגית שלי", הסבירה. אחרי שסיימה את כל שלבי האבל והשלימה עם העובדה שהיא רווקה, היא כבר ידעה שלא תחזור לשוטט באפליקציות הדייטינג, להחליק ימינה ושמאלה ולפסול או לאשר נשים על סמך תמונה או שתיים. בעיקר, היא גם לא רצתה שיראו אותה עם פרופיל חדש וירגלו עליה. 

שיר אסא (צילום: פרטי)
"אני מאמינה שהיום לסביות נכנסות לפייסבוק יותר מאשר לטינד". שיר אסא | צילום: פרטי

"בלחיצת כפתור אחת את מייצרת התאמה בינך לבין מישהי שאת לא יודעת עליה דבר, מלבד תמונה עם יותר מדי פילטרים ומעט מדי אמת", היא אומרת. "אחר כך מגיעה התכתבות סתמית, שבמקרה הטוב תוביל למפגש ממשי והמקרה הנפוץ יותר - להיעלמות של אחד הצדדים. הבנתי שהאני מאמינה שהיום לסביות נכנסות לפייסבוק יותר מאשר לטינד

בעקבות התובנה הזו, אסא החליטה לרכב את הלסביסיות שמעוניינות בהיכרות אמיתית לקבוצת פייסבוק אחת. זה לא היה זר עבורה לשוטט ברשת החברתית בחיפוש אחר מערכת יחסים יציבה, שכן הרבה מערכות יחסים שלה התחילו שם. "מתחילות איתי שם או שאני מתחילה עם אחרות", היא מספרת. "אנחנו משוחחות וכל המידע שדרוש כדי להבין אם יש התאמה או לא, נגיש לנו".

הרעיון להקמת הקבוצה נתן לה כוחות לצאת מהמיטה ולהמשיך בחייה. "כשהבנתי שזה מה שאני הולכת לעשות, התחלתי לחפש בפייסבוק 'היכרויות ללסביות וביסיות' ולא מצאתי שום דבר", נזכרה. "החלטתי שזה יהיה השם של הקבוצה - שם נגיש וקל, שהרבה נשים יוכלו למצוא אם רק יחפשו".

"היו גברים שהצליחו להסתנן והטרידו חברות"

מאז שפתחה אסא את קבוצת הפייסבוק "היכרויות ללסביות וביסיות" לפני שנתיים וחצי, היא פשוט לא מפסיקה לצבור תאוצה. מאות נשים מתוך קרוב ל-5,000 חברות הקבוצה כבר הכירו בנות זוג, יזיזות וחברות אמיתיות לחיים. כקהילה משותפת, הן הצליחו להוכיח כי אפליקציות הדייטינג באמת לא מתאימות לכולנו, ושיש לא מעט נשים המעוניינות בהיכרות ארוכה ומבוססת, הרבה יותר על פני דפדוף בין תמונות. 

מה הופך את ההיכרות בפייסבוק למוצלחת יותר ביחס לטינדר?
"אני מאמינה שהיום לסביות נכנסות לפייסבוק יותר מאשר לטינדר. בפייסבוק אפשר לפרסם פוסט עם מידע רלוונטי ולראות את כל חברות הקבוצה באופן גלוי, בלי לסמן ימינה או שמאלה או לחכות להודעה מהצד השני. המידע הזה הוא היתרון המשמעותי. שיטוט בין פרופילים ברשת החברתית יעלה תמונה רחבה יותר על האישה שמאחורי המסך - מגוון של תמונות, עיר מגורים, מכרים משותפים, תחומי עניין ועוד הרבה, זאת בניגוד לטינדר". 

זו לא משימה פשוטה לנהל קבוצה עם אלפי נשים, אבל אסא עושה זאת בצורה נהדרת, יחד עם אמילי רייכר, המנהלת הנוספת. יחד, הן שמות דגש על מרחב בטוח, מכבד ומכיל, נטול שיפוטיות. באופן טבעי, הנשים בקבוצה לא כולן מחפשות הכרות לטווח ארוך ויש כאלו שהיו שמחות לאחת שטחית וחפוזה. גם לזה, יש מקום בקבוצה. "אחת לחודש יש לנו 'פוסטוצים', עבור אלו שמחפשות אינטראקציה קלילה יותר לאלו שלא רוצות לפרסם בעצמן", אסא מודיעה. 

שיר אסא (צילום: פרטי)
"האפליקציות מרדדות את עולם הדייטינג - אנחנו משדרגות אותו". שיר אסא | צילום: פרטי

חשיפה פומבית בפייסבוק באמת לא מתאימה לכולן, בייחוד לא לביישניות או לאלו שלא רוצות לחשוף את הסטטוס הזוגי שלהן בפני אלפי נשים, אבל גם למלכוד הזה יש פתרון. "אנחנו מפרסמות פוסטים אנונימיים, אבל דורשות פירוט רב אודות מי שכתבה אותו. זה גם עוזר לנשים אשר מעדיפות התאמה על בסיס האישיות ולא על פי המראה". 

בסופו של דבר מדובר בקבוצת פייסבוק, לא קרה שגברים ניסו להסתנן לקבוצה ולהטריד את החברות?
"אנחנו בודקות כל פרופיל כדי לראות שלא מדובר בזיוף, אבל גם נותנות מקום לסטרייטיות שרוצות לחקור ולהתנסות. אמילי, שהיא טרנסג'נדרית, עוזרת לנשים שעוד לא נראות כמו נשים כי הן בתהליך ההתאמה המגדרית, וביחד אנחנו משתדלות לעשות את הסינון הכי טוב שרק אפשר. היו כמה מקרים שגברים הצליחו להסתנן והטרידו חלק מחברות הקבוצה, אבל אנחנו דואגות להסיר אותם ברגע שמתקבל הדיווח הראשון". 

הקבוצה שהקימה אסא עזרה לה להגשים את המשאלה שלה לזוגיות. למרות שהיא עצמה מתחזקת את האהבה החדשה יותר משנתיים, היא ממשיכה לנהל את הקבוצה בשאיפה להגשים לנשים אחרות את אותו החלום בדיוק. 

בסיבוב הנוכחי, אסא בוחרת להתנהל אחרת, למרות הזמן הארוך שהיא נמצאת במערכת היחסים. למשל, היא החליטה לא למהר לעבור לגור יחד, אף על פי שבמערכות יחסים קודמות היא עברה לגור עם בת הזוג תוך כמה חודשים. "אני גם לא מעלה תמונות איתה, לא כתבתי על זה בפייסבוק ובאופן כללי בוחרת לשמור את הקשר הזה לעצמי", היא אמרה והעידה כי הפרידה הקשה ההיא הצליחה לפגוע באמון שהיא נותנת לנשים, גם מבחינה חברתית. "היום אני נותנת הרבה פחות הזדמנויות לנשים להיכנס ללב שלי. אני שומרת על חברות שטחית יחסית עם אנשים חדשים שאני מכירה, אלא אם מדובר בחברות שאני מכירה המון זמן ויודעת שאני יכולה לסמוך עליהן".

ים בן דוד וזוגתה שחר (צילום: פרטי)
"לא מאמינות שהכרנו בקבוצה בפייסבוק". ים בן דוד וזוגתה שחר | צילום: פרטי

ולא רק אסא סידרה לעצמה זוגיות אוהבת דרך הקבוצה, אלא גם מאות נשים נוספות. אחת מהן היא ים בן דוד, שהכירה את זוגתה דרך הפעילות בקבוצה לפני קצת יותר משנה. "נסעתי לקיבוץ נירים לדייט עם מישהי שהכרתי בקבוצה," היא נזכרת. "ישבנו בחצר הבית שלה, דיברנו על עניינים ברומו של עולם, חייכנו, צחקנו והתאהבנו. מאז, אני שואלת את עצמי בכל יום אם זה חלום או מציאות". 

בדיוק כמו אסא, גם בן דוד חוותה פרידה קשה וחשבה שלא תצליח לאהוב אישה אחרת, אבל היום היא מאמינה כי "האהבה חזקה מהכל". "זו אולי קלישאה, אבל עובדה שיש ביני לבינה אהבה מטורפת וזה מרגש אותי כל פעם מחדש. לא להאמין שאשכרה הכרנו בקבוצת פייסבוק. למרות הזוגיות, אנחנו עדיין פעילות בקבוצה. יש הרבה דיונים מעניינים בקהילה הזאת ונשים תמיד רוצות להתייעץ, לפרוק ולשתף בחוויות אישיות".