לצד הייחודיות שמבדילה מערכות יחסים גאות, נראה כי חלק מהקשיים נפוצים כמעט בכל מערכת זוגית המושפעת מתרבות ה"כאן ועכשיו", ומהצורך לסמן וי ברשימת הציפיות שהצבנו לעצמנו. "הרבה אנשים ממהרים להיכנס למערכות יחסים ממקום של חוסר ביטחון עצמי, מחפשים מישהו להישען עליו כדי ליצור יציבות במקום שהם ייצרו אותה לעצמם", מסביר כפיר קלברס מניסיונו כמאמן לפיתוח ביטחון עצמי ויועץ זוגי ללהט"בים, "אני נתקל בהרבה מאומנים שמרגישים שהם לא מספיק טובים, ומחקירה מאוד מעמיקה שעשיתי בקהילה ראיתי שהכול מתנקז לנושא של דימוי, ערך וביטחון עצמי. אלו שלושה דברים שקשורים אחד לשני ומשם צומח הקושי בזוגיות, בעבודה ובחיים אישיים".

>> "לא סיפרתי לה בדייט הראשון שאני הומו"

>> צפו: "זה מה שנועדתי להיות? מושא לפטיש?"

"אדם שמרגיש שהוא לא מספיק טוב, עושה דברים שמקורם בתת מודע כדי להרוס את הזוגיות שלו", טוען קלברס. ויכוח עם בן הזוג על דברים קטנים, היסחפות לריב סוער שראשיתו בהערה קטנה, הן דוגמאות בודדות לתרחישים אפשריים במערכת יחסים. חוויה של ערך עצמי נמוך בהחלט יכולה להוביל למקרה המדובר והמוכר. במובן מסוים, אנו מקדמים את הריב כדי להוביל לפרידה וויתור של בן או בת הזוג, וכך מצדיקים את המחשבה שלא מגיעה לנו זוגיות בריאה או זוגיות בכלל.

כפיר קלברס (צילום: שי קדם, צילום ביתי)
"לא ראיתי באמת את האדם שעומד מולי, אלא את מי שרציתי שהוא יהיה" | צילום: שי קדם, צילום ביתי
"המוח האנושי לא יכול לסבול סתירות", קלברס חורץ ומונה מצבים אפשריים, "אם אני בא בתחושה שאני לא מספיק טוב, אני עשוי לצאת עם גברים שלא מתאימים לי, וכשהקשר נגמר לומר לעצמי - הנה הוכחה, לא מגיע לי קשר. במצב אחר אעדיף לדחות אנשים מאשר שהם ידחו אותי. במידה ואקבל אהבה וחיבה, אמהר לחשוב שרוצים ממני משהו, שלא יכול להיות שאוהבים אותי באמת".

מה באמת גורם לנו להישאר בזוגיות הרסנית?

שירי אהבה מתנגנים ברדיו במהלך הנסיעה בכבישים, פרסומות ברשת מתנפלות עלינו ללא אפשרות לדלג, ודורשות מאתנו לקנות מתנה או לפחות לצאת לדייט ביום האהבה. יחד עם ציפיות המדיה, מתחדדת התחושה שמקננת ברובנו - הפחד להישאר לבד. "מטופל אמר לי שאם הוא יחיה בידיעה שלא תהיה לו זוגיות הוא מעדיף לא לחיות", מספר קלברס מחווייתו כמטפל, "אני רואה המון גייז שחושבים שהאושר שלהם נובע מעצם היותם בזוגיות, זה כל כך לא נכון".

נראה כי כניסה למערכת יחסים מתוך פחד, עלולה להוביל למעגל שקשה לצאת ממנו: "ברגע שאתה מגיע ממקום של חוסר ביטחון, שנאה או ביקורת עצמית אתה בדרך כלל נמשך לאנשים שמתעללים בך, נותנים לך להרגיש לא בסדר או מאשימים אותך בפגמים במערכת היחסים. במצב קשה יהיה קשה להיפרד מהם, שכן האשמה של בן הזוג יחד עם זו שלי, עונים על הצורך הנפשי שלי להרגיש לא בסדר ולבקר את עצמי".

"הייתי במערכת יחסים שנתנה ביטוי לשנאה העצמית שלי", משתף קלברס מחייו האישיים, "נכנסתי לזוגיות עם גבר שבגד בי והתנהג אליי בצורה מבישה. אני לא אגיד שלא הייתה רומנטיקה ודברים טובים, אבל התאהבתי באשליה. לא ראיתי באמת את האדם שעומד מולי, אלא את מי שרציתי שהוא יהיה. אחרי שנפרדנו, אני זה שרצה לחזור אליו, גם אחרי ששיקר לי, בגד בי וקרא לי בשמות גנאי. לא הבנתי למה אני לא משתחרר מזה".

זוג לסביות במיטה (צילום: Image Source, GettyImages IL)
"אחת מבנות הזוג רוצה משפחה ילדים והשנייה עוד מחפשת את עצמה" | צילום: Image Source, GettyImages IL
"עם הזמן, שמתי לב שאני נמשך לאנשים מאוד שתלטניים, כוחניים, ולכן בדקתי מה הסיבה שבגללה אני נמשך לאנשים האלו", הוא משחזר, "נמשכתי לאדם כוחני כי הרגשתי שדרכו אני יכול ליצור עבורי יציבות, להישען עליו. במובן מסוים ממש לקחתי את הערך העצמי ונתתי לו אותו - כי בלעדיו אני כלום. בדיעבד גיליתי שלא קיבלתי מספיק יחס בתור ילד. ניסיתי להיכנס לשליטה, להצטיין בלימודים, חיפשתי דרכים כדי לקבל את היחס שאני צריך. לא יצרתי עבורי יציבות, היא תמיד הייתה תלויה במשהו".

מתחילות בסערה - ונגמרות בסערה

נראה כי לעיתים אנו סוגדים לאהבה ולא מדברים על כל השאר. חודשים ראשונים של קשר מלא באהבה וניצוצות נחתמים לעיתים בוויכוחים, אי הבנות והחלטות אימפולסיביות שמקורם בפערי ערכים וציפיות. "אצל נשים להט"ביות ראיתי המון מקרים בהם כל אחת נמצאת במקום אחר בחייה", מעיד קלברס, "נתקלתי במקרים בהם אחת מבנות הזוג רוצה משפחה ילדים והשנייה עוד מחפשת את עצמה, רוצה לראות עולם ולחקור את עצמה".

לעיתים הבעיות צפות סביב פערים ערכיים בין בני זוג אשר באים ממקומות שונים לחלוטין. "ברגע שכל אחד רוצה משהו אחר, יש תחושה שזוגות מגיעים לטיפול כשהם מונעים מתפיסה לפיה לא שווה מספיק לעבוד על זוגיות, כי אפשר למצוא משהו טוב יותר. יש פחות נכונות להילחם בגלל היצע. מצד אחד אנחנו מיעוט, אך מצד שני בגלל שכולם מכירים את כולם, אני יכול להכיר בקלות מישהו אחר, גם אם לא למשהו מחייב".

זוג גייז  (צילום: ShutterStock)
"להבין מה הערכים שלי כדי שאוכל לזהות אותם אצל בן הזוג" | צילום: ShutterStock
"אני לא יכול להיות עם בן הזוג שלי אם אני צריך אותו", מצהיר קלברס, "יש הבדל בין צריך לרוצה". לפעמים נוכחות של בן או בת זוג פוטנציאליים בחיינו יכולה להיות נחמדה ונעימה, אך גם כשברור לנו שזה לא זה, התחושה שיש מי שממלא את החלל הזוגי תורמת לתחושת השקט, גם אם לתקופה קצרה. "זה משהו סיסטמתי שאני רואה אצל מטופלים שלי", הוא מוסיף, "הצורך שלנו להיות אהובים ושייכים הוא ביולוגי, אף אחד לא רוצה לקום בשבת בבוקר ולהרגיש לבד. עם זאת, צריך להיכנס לשם ממקום נכון, להיות בזוגיות קודם כל עם עצמך ולקבל את היתרונות והחסרונות שבך".

לחלקכם אולי נדמה היה בעבר שפגשתם את האחד/ת, התרשמתם מהחוכמה, היציבות, החיבור ולכאורה נראה שכל שנותר הוא לסגור אולם ולשריין תאריך, אך נראה כי ישנם רעשי רקע שמסרבים להיעלם. "קרה שהייתי עם גבר שפוי, רציני ויציב אבל לא נמשכתי אליו", הוא משתף, "ניסיתי להבין למה, שהרי זה לא הגיוני, היה בו כל מה שחיפשתי בגבר. הבנתי שזה בגלל שהיה בי פצע שעוד לא החלים ממערכת יחסים קודמת. הבחור הנוכחי, 'הטוב', לא רואה אותו. לעומתו, הבחור שלא עושה לי טוב רואה את הפצע. לפעמים הוא מכאיב לו ולפעמים הוא שם עליו פלסטר ומכסה, אבל לעומת הבחור הנוכחי - הוא רואה אותו. הבנתי שעד שהפצע לא יחלים, לא אוכל להמשיך הלאה".

הדרך לזוגיות בריאה ומאושרת

ניסיונות עבר לצד מערכות יחסים שכשלו סביבנו עלולים להציף לא מעט חששות ולפגוע ביכולת לנהל קשרים אינטימיים לטווח ארוך. רגע לפני שהפחד משתלט, חשוב להבין את המחיר שהחשש גובה מאתנו. "פחד הוא פרשנות שלנו, יש לו כוונה חיובית והוא מנגנון טבעי שבא להגן עלינו מפגיעה מסוימת", מסביר קלברס, "כשאני נכנס לקשר מפחד, אני מתנהג בצורה מסוימת כדי לרצות מישהו. כתוצאה מכך אני מפסיד, מכיוון שאני לא אותנטי, ומה שאני מרוויח זו הזוגיות, אבל לא ממקום נכון. לכן חשוב לראות את הרווח וההפסד מהפחד להיות לבד. בנוסף, אם אני בא לקשר ממקום של פחד אני נוטה לקטר ולדאוג, דבר ש'מוריד' גם את הצד השני למקומות האלה". 

כפיר קלברס (צילום: שי קדם, צילום ביתי)
"המטופל אמר שאם לא תהיה לו זוגיות, הוא מעדיף לא לחיות" | צילום: שי קדם, צילום ביתי
"אנשים רוצים לראות פתרונות מיידים, אבל חשוב להבין שזה תהליך ארוך". תרבות האינסטנט המאופיינת בנגישות, מהירות והיצע אין סופי יוצרת קושי בדחיית סיפוקים, חיסרון שלא פוסח גם על התחום הזוגי. כניסה למערכת יחסים לא טובה, חוסר העמקה, צורך להגדיר קשרים במהירות, כל אלו הם דוגמאות למצבים בעייתיים שאנו עשויים להיקלע אליהם עוד לפני ששאלנו את עצמנו מה אנחנו מחפשים. "חשוב להיכנס למערכת יחסים עם ביטחון עצמי, קבלה והערכה עצמית כדי ליצור זוגיות בריאה", מבהיר קלברס, "להבין מה הערכים שלי כדי שאוכל לזהות אותם אצל בן או בת הזוג".

לצד התהליך העצמי, נראה כי פעילויות ויוזמות בעלות אופי להט"בי הן דרך נוספת וטובה להכיר מחוץ לעולם הווירטואלי. השתלבות לצורכי היכרויות היא לא מילה גסה, והשתתפות בקבוצות ספורט גאות, מפגשים חברתיים, דיונים והרצאות יכולות להסתמן כפרקטיות. "זו דרך נהדרת להכיר", מסכם קלברס, "לפני כן, חשוב להיות בזוגיות קודם כל עם עצמך. התובנות שנגלה שווים הכול, והן הדרך שלנו להיות מאושרים בכל תחום בחיים".

>> גאים בפריפריה: "הכי קל לוותר ולברוח לתל אביב"

>> "כל לילה בתל ברוך יכול להיות הלילה האחרון בחיים שלך"