גילויי הומופוביה בבית הספר, היעדר שיעורים על מגדר ונטייה מינית, האלימות בגן מאיר ואמירה הומופובית של המורה הובילו את ס' וג' תלמידי תיכון באריאל ואופקים להקים יחד את ארגון מנאי"ג: "מועצת נוער ארצית ייחודית גאה". מדובר בארגון הנוער הגאה הראשון שהוקם ומנוהל על ידי בני נוער ופועל בשיתוף פעולה מלא עם מועצת הנוער הארצית וחברים בו כיום ארבעים ושלושה בני נוער להט"בים - רובם בארון.

צעירים גאים (צילום: istockphoto)
לצעירים גאים יש כתובת חדשה (אילוסטרציה) | צילום: istockphoto


לארגון הגיעו מאז הקמתו לא פחות מעשרה מקרים חמורים של הומופוביה, בהם למשל, מורה לספורט שכינה תלמיד 'יא-קוקסינל', מורה לספורט שחילק את תלמידי הכיתה לשתי קבוצות כדורגל להוציא תלמיד אחד וכאשר התלמיד שאל אותו במבוכה מדוע הוא לא חלק מהקבוצה המורה אמר לו "כי אתה הומו !”. במקרה אחר יועצת צרחה על תלמיד כיתה ז' שבא אליה לשיחה ושיתף אותה בכך שהוא דו מיני, ואמרה לו שהוא חייב לבחור אם הוא הומו או סטרייט. יועצת אחרת דיברה על הקהילה באחת הכיתות וטענה כי נטייה זו מחלה מולדת "אך יש לקבלה".

בגלל שס' מתגורר באריאל הוא נחשף למקרים של הומופוביה בעיר. באחד השיעורים בחטיבת הביניים  המורה לספורט דיבר על כך שהומואים זה דבר לא טבעי ושעל פי התנ"ך היה צריך להרוג אותם. כמו כן, מורה לתנ"ך בחטיבת הביניים בעיר אמרה בדיון על אהבת דוד ויונתן כי "בכל פעם שהומואים רוצים לחוקק לעצמם חוק בכנסת הם מזכירים את הסיפור השגוי הזה".

נבחר למועדת הנוער, למרות שיודעים שהוא הומו מחוץ לארון

ס', תלמיד כיתה י"ב בתיכון באריאל, נציג מועצת תלמידים בבית הספר, חבר במועצת הנוער העירונית ונציג במועצת הנוער של מחוז מרכז, יצא מהארון כשבוע לפני סוף שנת הלימודים בשנה שעברה.

בבית ספרו לא הייתה כל פעילות או חשיפה שקשורה ללהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים). הדבר היחיד שיש כיום בבית הספר זה מדבקות של איגי וחוש"ן בחדר של היועצת.

דני סלייפר (צילום: תומר ושחר צלמים)
דני סלייפר | צילום: תומר ושחר צלמים

עם זאת, הוא מדגיש כי יש היועצת מנסה מזה תקופה ארוכה להביא פעילות של חוש"ן ומסיבות שונות זה לא הגיע לידי מימוש. "לא נתקלתי בעוינות בבית הספר או מחוץ לבית הספר ואפילו נבחרתי ברוב קולות בבחירות למועצת הנוער המחוזית וליו"ר ועדה במועצת הנוער העירונית כשאני מחוץ לארון וכשידוע שחלק מהאג'נדה שלי היא קידום זכויות של להט"בים", הוא אומר.

ובכל זאת, נתקל בהומופוביה ובזלזול מצד המורה למתמטיקה שאמרה בשיעור: “אני באופן אישי לא סובלת הומואים". ס' דיבר עם המורה באופן אישי לאחר השיעור וגרם לכך שהמורה הבטיחה להתנצל בשיעור הבא וחזרה בה. בסופו של דבר לאחר התערבות של מנהל בית הספר המורה ביקשה ממנו סליחה והוא הועבר ללמוד אצל מורה אחרת.

האלימות בגן מאיר הובילה להקמת המועצה

אבל מה שהניע את ס' להקים את ארגון מנאי"ג קשור בחשיפתו לאלימות אליה נחשף בגן מאיר. "אחרי שראיתי במו עיניי בגן מאיר נערים מכים את חבר שלי שחזר עם דגל גאווה מהמצעד מירושלים ושורפים את דגל הגאווה, החלטתי לקחת יוזמה", הוא אומר. בעצתו של דני סלייפר, יו"ר משותף של החוג הגאה במפלגת העבודה, הוא כינס דיון של בני נוער במטבחון של איגי בגן מאיר.

"לפגישה הגיעו כ-40-50 בני נוער ועוד ארבעה מדריכים", הוא מספר. "כולם יחד ניסו להעלות רעיונות כיצד להתמודד עם האלימות וההומופוביה בגן". בסופו של דבר בני הנוער החליטו לבקש מעיריית תל אביב לרשת את המקום במצלמות ולהגדיל את התאורה. הרעיון אכן עלה לעיריית תל אביב שהבטיחה לדאוג לעניין. הפעילות המשותפת של ס' עם בני הנוער האחרים הובילה אותו למסקנה כי יחד הם יכולים לחולל שינוי.

>> נער בן 14: "אלוהים, למה בראת אותי הומו?"

"להיות להט"ב באופקים לא יותר קשה מבתל אביב"

באותה תקופה שס' ניסה לטפל בבעיית ההומופוביה בגן מאיר, החליטה ג' תלמידת כיתה י' בתיכון באופקים גם היא לעשות מעשה. ג', פעילה חברתית וחברה במועצת תלמידים ומועצת הנוער המחוזית של מחוז דרום, מגדירה את עצמה כביסקסואלית והיא מחוץ לארון. "גם בבית הספר שלי לא נערכה כל פעילות מטעם חוש"ן או פעילות אחרת מטעם יועצת בית הספר", היא מספרת. "הדבר היחיד שנעשה בבית הספר על ידי היועצת הוא תליית פוסטרים של הבית הפתוח".  עם זאת, ג' מדגישה כי היא לא מרגישה שלהיות להט"ב באופקים הרבה יותר קשה מתל אביב וכי היא בסך הכול לא חשופה להומופוביה.

אבנר דפני מנכ"ל עמותת איגי (צילום: בן יגבס)
יו"ר ארגון הנוער הגאה, אבנר דפני | צילום: בן יגבס

יחד עם זאת, ג' החליטה כי כחברת מועצה היא יכולה לסייע לבני נוער שסובלים מהומופוביה ולטפל בתלונות שלהם. היוזמה שלה, בשיתוף עם עוד חמישה חברי מועצת הדרום להט"בים, התקבלה בברכה על ידי חברה המועצה האחרים ועל ידי המנחה של מועצת הנוער. בעקבות כך, פרסמה ג' בפורומים של איגי הודעה בה היא מבקשת מבני נוער שנתקלו בהומופוביה לפנות אליה והיא כחברה במועצת הנוער של מחוז דרום תסייע להם.

פרסום זה הוביל את ס' ליצירת קשר עם ג' והם החלו לפעול יחד להקמה של רשת ארצית שתקדם את המאבק להבנה וקבלה של בני נוער להט"בים.

מאז הוקם הארגון הצטרפו אליו כמעט חמישים בני נוער ועוד היד נטויה. ס' וג' מארגנים מפגש בחודש פברואר בו הם יגבשו את התקנון ואת המטרות האופרטיביות של הארגון. בין היתר הציבו לעצמם למטרה להכניס נושאים להט"בים לחלק מתכנית הליבה של מערכת החינוך, לקדם פעילויות של ארגון תהל"ה להורי התלמידים ולחייב שיעורי הכשרה בתחום למורים ולמחנכי הכיתות. "חשוב לי להודות לאבנר דפני ולדודו גוטליב מארגון הנוער הגאה- איגי, לשאול גנון מהברנוער מתל אביב ולדן סלייפר מהחוג הגאה בעבודה שסייעו לי מאוד במהלך הקמת הארגון", אומר ס'.

כל מי שרוצה להצטרף לפעילות או לעזור לקדם את  פעילויות הארגון מוזמן לכתוב ל: saaron56@walla.com

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

>> חמישים הגאים והגאות של 2011

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה