>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

כבר משנת 93' הנטייה המינית של החיילים איננה מהווה שום מכשול או גורם מפריע בשירות הצבאי. על פי המדיניות הצבאית, הומואים ולסביות יכולים לשרת בכל התפקידים האפשריים ובכל הדרגות האפשריות.

אנלי קרטיס (צילום: תומר ושחר צלמים)
זוכה ליחס חיובי. אנלי קרטיס | צילום: תומר ושחר צלמים

אבל מה קורה בפועל בשטח? איך זה באמת להיות חיילת לסבית? האם חיילת לסבית נתקלת בקשיים על אף המדיניות הברורה בצבא ומה היא יכולה לעשות אם היא נתקלת בהומופוביה?  

יש לסביות בתפקידים הכי טובים וביחידות הכי מובחרות

איתמר שירי, ששירת כמדריך נוער במחוז מרכז מטעם הצבא הדריך בני נוער להט"ביים לפני גיוס כחלק מהפעילות של איגי אומר כי על סמך ההתנסות שלו עם המערכת הצבאית ועם חיילים וחיילות הוא יכול להגיד כי נטייה מינית לא פוסלת את החיילת משום דבר ולא פוגעת בה מהבחינה של הקריירה. "במקומות הכי טובים וביחידות הכי מובחרות יש להט"בים מחוץ לארון", הוא אומר.

"המגמה הנוכחית בצבא היא קבלה מלאה של להט"בים וגם אם מפקד מסוים איננו נוהג על פי מדיניות זו הצבא דואג מהר מאוד לכך שהוא ישנה את ההתנהגות שלו ושהחיילת תקבל יחס שווה". שירי אומר שהוא באופן אישי לא נתקל בחיילת שסבלה בגלל הנטייה המינית שלה למרות שהוא בטוח שיש מקרים מהסוג הזה אם כי לא במספרים נמוכים.

>> ארבע חתונות וגאווה אחת: איך לסביות מתחתנות?

"אף פעם לא קיבלתי יחס שלילי בגלל הנטייה המינית שלי"

אנלי קרטיס, בת 21, שרתה כמש”קית קישור וגיוס בחייל חינוך בתל השומר ואף סיימה קורס קצינים. קרטיס אומרת שלאורך כל שירותה הצבאי היא הייתה מחוץ לארון ואף פעם לא סבלה מהומופוביה או תגובות שליליות בגלל נטייתה המינית. גם כשרמ"ח אכ"א, חובש כיפה, שמע ממנה על הנטייה המינית שלה בשיחה הוא הגיב באופן חיובי והתעניין האם היא סבלה מקשיים במערכת הצבאית עקב כך. "הוא נתן לי את התחושה שזה מקובל ואין עם זה כל בעיה", היא מספרת.

קרטיס אומרת שהיא למדה במהלך שירותה הצבאי שככל שהיא מתייחסת לזה בטבעיות ולא עושה מזה עניין גדול כך גם הסביבה מקבלת אותה. “לא צריך לעשות מזה עניין גדול, פשוט אם שואלים אותי אם יש לי חבר אני אומרת שיש לי חברה וזה בדרך כלל גורר התעניינות ולא תגובות שליליות". קרטיס ממליצה שכל חיילת תעשה מה שנכון לה בסיטואציה, אבל מהניסיון שלה היציאה מהארון לא גורמת לנזק.

אין תמונה
אנלי קרטיס

"בכל מהלך השירות הצבאי שלי הייתי מחוץ לארון"

שירן, בת 21, התגייסה לפני שנתיים וחצי ומשרתת בקבע כקצינת שלישות חטיבתית בפיקוד צפון. במסגרת תפקידה היא חתומה לעוד חצי שנה ומתכננת לחתום קבע לשנתיים נוספות. "אני אפילו לא שוללת את אפשרות להישאר בצבא לתקופת זמן ארוכה יותר", היא מספרת בגאווה. שירן עשתה קורס בבה"ד 1 של חיל שלישות, הייתה מש"קית באיו"ש ולאחר מכן נשלחה לקורס קצינים בבה"ד 1 ועכשיו משרתת כקצינה בפיקוד צפון.

"בכל מכלול התפקידים שביצעתי בצבא הייתי מחוץ לארון", היא אומרת. "כל המפקדים הישירים שלי היו מודעים לנטייה המינית שלי וזה אף פעם לא גרם לפגיעה מבחינה מקצועית או אחרת. אף פעם הנטייה המינית שלי לא השפיעה על הקידום שלי, בצה"ל בוחנים אותי אך ורק מבחינה מקצועית".

איתמר שירי (צילום: תומר ושחר צלמים)
"נטייה מינית לא פוסלת לשום תפקיד", איתמר שירי | צילום: תומר ושחר צלמים

גם בקרב החיילים שירן אומרת שהיא לא הרגישה שיש לה צורך להסתיר את הנטייה המינית שלה. "היה מיעוט של חיילים שלא קיבל את הנטייה המינית שלה בצורה הולמת. בסך הכול, הצבא הוא הראי של החברה וגם בחברה הכללית יש עדיין אנשים הומופובים”.

שירן מספרת כי כל החיילות הלסביות שהיא פגשה במהלך שירותה הצבאי אמרו לה שהן לא מרגישות מאוימות על ידי הסביבה החברתית שלהן. היא מדגישה כי היא משרתת בבסיסיים שיש שם חיילים מהפריפריה ומאזורים שנתפסים כפחות מקבלים להט"בים וגם שם היא חווה קבלה. “אני יכולה לדבר על חברה שלי כמו שחברה שלי מדברת על החבר שלה- זה מאוד טבעי לסביבה שאני נמצאת בה”.

אבל, מה עושים אם כן חווים הומופוביה?  

על אף שיש קבלה גבוהה בצבא והרוב המכריע של החיילות אינן חשופות להומופוביה, הרי שהיחס לחיילת תלוי מאוד במפקד הישיר שלה ויכול להיות ששתי חיילות יהיו באותה היחידה ובאותו התפקיד, אבל,כל אחת תזכה ליחס שונה מהמפקד הישיר שלה.

שירי מדגיש כי במקרים מהסוג הזה עומדות בפני כל חיילת שלוש האפשרויות הבאות. "האפשרות הראשונה היא פנייה לסמכות צבאית מדרג גבוה יותר. במידה והחיילת נחשפת להתנהגות הומופובית מצד המפקד הישיר היא תמיד יכולה לפנות לסמכות שמעל למפקד שלה ואם צריך אף ללכת לסמכות גבוהה יותר", הוא מסביר.

"האפשרות השנייה היא פניה לקב"ן. לפי החוק הצה"לי, הצבא מחויב לתת לחיילת לראות קב"ן 48 שעות מרגע הבקשה. החיילת איננה צריכה להסביר מהי הסיבה שהיא רוצה לראות קב"ן ותוכן הפנייה שלה נשארת חסויה. הגורמים היחידים בצבא שיוכלו לראות בהמשך כי היא ראתה קב"ן הם קב"נים או רופאי היחידה ולא המפקדים העתידיים שלה". שירי מדגיש כי לקב"ן סמכות להתערב בכמעט כל דבר, והקב"ן יכול לעזור לחיילת מתוך התאמה לרצון שלה. הוא יכול לעזור לה לעבור תפקיד או מקום ולסייע לה להתמקם בצורה טובה יותר בצבא.

_OBJ

"האפשרות השלישית היא להגיש קובלנה כנגד המפקד. צעד כזה יכול להוביל את החיילת לעימות חזיתי למול המפקד שלה וגם להוציא אותה מחוץ לארון ולכן כדי לראות בו רק כמוצא אחרון".

 התשובה היא כמובן חינוך והסברה

קרטיס אומרת כי המצב יהיה אפילו טוב יותר אם חיל חינוך יעביר מערכים על קבלת השונה באופן כללי ועל להט"ב בפרט. שירי אומר שחשוב מאוד שכל מפקד בצה"ל יעבור הרצאה או קורס רלוונטי במהלך ההכשרה שלו לפיקוד. כך,מפקדים שהיו בעלי עמדות פחות מקבלות ביחס ללהט"ב יוכלו לשנות את עמדותיהם. כמו כן, הכשרה כזו תכשיר את המפקד לזהות סימני מצוקה אצל חיילת להט"בית ולסייע לה במידת הצורך.

>> המדריך לזוגיות לסבית: איך תחיו באושר ובעושר?

>> המדריך לסטוציונרית המתחילה