>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

שתי אמהות וילדיהן בגינה (צילום: digitalskillet, Istock)
טובת הילד, טובת האמהות וטובת החברה (אילוסטרציה) | צילום: digitalskillet, Istock
לפני מספר ימים הגישה חברת הכנסת מרב מיכאלי (העבודה) הצעת חוק שנועדה להקל על זוגות בני אותו המין להירשם כהורי הילד המשותף. מטרת ההצעה היא להשוות את מעמדם של זוגות חד-מיניים למצבם של זוגות הטרוסקסואלים, כדי לחסוך תהליך בירוקראטי של אימוץ ולהירשם כהורה הילד המשותף.

בתקופה האחרונה גדלה כמות הפניות לאימוץ תינוקות של אימהות לא ביולוגית בקרב זוגות לסביות. מאחר שפניות אלו לא נובעות מבעיות משפחתיות ולא נשקפת סכנה לתינוק, אין צורך בדחיפות התהליך ונוצר מצב שבו אימהות לסביות עומדות בתור ארוך ומייגע ונענות בעדיפות אחרונה. מצב זה, בדומה למצבים נוספים הקשורים למעמד הבעייתי ממילא של זוגות לסביות, יוצר תמונה משפחתית אמורפית שבה לילד יש בפועל שני הורים, אך מבחינה ממסדית (וחוקית) יש רק אימא אחת. ההפליה הזו, שטרם טופלה בצורה ניאותה, צופנת מלכודות הפוגעות במישור הכלכלי והרגשי אצל משפחות לסביות, ומגדילה את הפערים מול משפחות הטרוסקסואליות.

המישור כלכלי

כידוע, כיום לנישואים בין זוגות חד מיניים אין מעמד חוקי או ממסדי בארץ ועל כן, עד לתומו של תהליך האימוץ, למעשה אין רישום של הילד או הילדה בתעודת זהות של אם לא ביולוגית, והיא בעלת מעמד 'רווקה' ו- 'ללא ילדים'.

במעמד הזה, שיש לו תוקף רשמי בלבד ואינו משקף במיל את המציאות של אמא המגדלת עם זוגתה את ילדיהן, האם הלא ביולוגית אינה נהנית מהזכויות שמהן נהנים זוגות הטרוסקסואלים. לדוגמא, אם במשפחה סטרייטית שני ההורים נהנים מנקודות זכות בביטוח לאומי ובמס הכנסה, אם שאינה ביולוגית לא זכאית ליהנות מהזכויות הללו עד תום תהליך האימוץ, שבד"כ לוקח מספר שנים. הפסד של אמהות אלה יכול להסתכם באלפי שקלים בשנה, סכום לא מבוטל לזוג נשים, שהודות לתעסוקה אי שוויונית בין גברים ונשים בארץ, גם ככה משתכרות פחות מזוגות הטרוסקסואלים, ועל אחת כמה וכמה מזוג הומואים.

מירב מיכאלי - מקום 4 (צילום: מתן חכימי, מאקו)
הצעת חוק חשובה שתשנה את חייהן של נשים רבות. ח"כ מירב מיכאלי | צילום: מתן חכימי, מאקו
דוגמא נוספת המאירה את חוסר השוויון מקבלת ביטוי גם בזכאות לדמי אבטלה: במקרה שבו אם לא ביולוגית מפוטרת בתקופה של תהליך אימוץ, היא לא תוכל ליהנות מהארכת תקופת הזכאות לדמי אבטלה, כפי שנהוג במקרה של הורה לילד, סכום לא מבוטל שיסתכם בשתי משכורות. להקלות הללו, שמהם נהנים הורים הטרוסקסואלים, מתווספים גם ימי מחלה עבור ילד, ימי חופשה, גני ילדים ושורה של תנאים שמפלים באופן בוטה בין המשפחות.

לצד כל אלה, נפרשת בפני זוגות לסביות האפשרות שהאם הביולוגית תצהיר על עצמה כעל אם חד- הורית ותהנה מהזכויות המגיעות לה בהתאם מביטוח לאומי. אלא שהכרזה כזו היא למעשה מעילה בביטוח לאומי ונושאת עימה מטען א-מוסרי, כמו גם פחד שמא יתגלה לביטוח לאומי כי האם חיה בזוגיות, אז ייתכן כי יידרש מהשתיים החזר כספי רטרואקטיבי.

המציאות הזו מכריחה משפחות לסביות רבות לבחור בין ויתור על נקודות הזכות של אם-חד הורית ושל משפחה, ובין החיים בצל השקר לרשויות המדינה. וכשטובת הילד עומדת על כף המאזניים, ההחלטה נהפכת לקשה יותר.

המישור הרגשי

בכל מקום בו הורה מקבל שירות עבור ילדו כמו בקופת חולים למשל, הורה למשפחה הטרוסקסואלית מגיע בטבעיות עם ת.ז. במשפחות חד מיניות, אם שאינה ביולוגית צריכה להצטייד בנוסף ביפויי כוח נוטריוני המסגיר את העובדה שהיא אינה האם הביולוגית של הילד או הילדה. במשפחות השואפות לשוויון בין שתי האמהות לילדן, מצב זה מייצר חוסר איזון, הוא משמר א-סימטריה, משפיע על הקשר עם המשפחה המורחבת, עלול לייצר מתח בין האימהות ולעיתים אף עלול להשפיע על הקשר של הילד עם אמו הלא ביולוגית.

ילד עם זוג לסביות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הגיע הזמן לשנות את המצב הבלתי נסבל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

דמיינו משפחה הטרוסקסואלית שבה נולד ילד באמצעות תרומת זרע או תרומת ביצית, ובאופן שוטף אחד ההורים (תלוי אם נתרמו הזרע או הביצית) היה נדרש לחשוף זאת בקול רם מול המוסדות. הייתם נדהמים לגלות כמה ילדים להורים לא ביולוגים נמצאים סביבכם. האם זה באמת רלוונטי? האם אותם הורים לא ביולוגים המגדלים את ילדיהם באהבה צרופה היו מתמודדים בשוויון נפש עם הכפייה החוזרת ונשנית בחשיפת זהותם מול המוסדות?

סביר להניח שלא. במשרדי מס הכנסה, על מנת לקבל נקודות זכות, אם ביולוגית אמורה להכריז בפרהסיה מול שורה של פקידים היושבים במרחב Open Space, שהתינוק שלה הוא מתרומת זרע. מדובר בחדירה למרחב הפרטי המייצרת תחושה משפילה ומביכה. וזו רק תמונה חלקית, שהרי ישנם מקומות ומוסדות נוספים אשר נוקטים גם בשיטת הבירור "מי האם הביולוגית", כאשר אין לכך בהכרח תרומה או משמעות מיוחדת. כאמור, מצב זהה לחלוטין, של תינוק מתרומת זרע/ביצית במשפחה הטרוסקסואלית, מזכה את ההורה הלא- ביולוגי בזכות רשמית וחוקית של הורה לכל דבר ועניין, במשפחה חד מינית, נרמסות הזכויות ברגל גסה.

גם כאן טובת הילד עומדת מנגד, ורישום אוטומטי של אימהות לא ביולוגיות מביא לאיזון משפחתי ולכך שהאחריות המשפטית כלפי התינוק חלה על שתי האימהות בכל דבר ועניין: האם הביולוגית לא נותרת לבדה במערכה במקרה של פרידה, כפי שקורה היום, והיא אינה תלויה ברצונה הטוב של פרודתה.

לסיכום, צמתים בעיתיים נוספים עומדים בפני זוגות לסביות, ובאמצעות כלים וחקיקה נכונים, ניתן לעצב מדיניות שתאזן את מצבן של משפחות רבות בישראל. אין שום סיבה לחסוך זכויות מאמהות לסביות ומילדיהם, וכפי ששואפת הצעת החוק של חברת הכנסת מרב מיכאלי, יש לבנות מסלול חדש ושונה עבורן ולסדר את מעמדה של אם לא ביולוגית ע"י תהליך אימוץ הסמוך ללידת הילד המשותף. 

אנה טליסמן, עובדת סוציאלית של המרכז הגאה בת"א