>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אמא ובן (צילום: lisafx, Istock)
אוהבת אותו, אבל עדיין מרגישה שהוא שונה | צילום: lisafx, Istock
מירי שואלת: אני אמא לדן (27) מהקהילה ולעוד 3 ילדים צעירים ממנו. כבר 5 שנים אנחנו במשפחה המצומצמת והמורחבת יודעים "עליו". אנחנו מקבלים אותו, אוהבים אותו ונראה היה לי שכבר עברנו את תהליך הקבלה במלואו.

בארוחות ובמפגשים משפחתיים אני מרגישה כאילו אני "נסוגה" בתהליך הקבלה שלו, במעין תחושת מועקה ודאגה מרובה לעתידו.  אני מרגישה עם שאולי מסביבי לא כל כך מקבלים אותו, לא מתעניינים לשלומו ולמעשיו, כשעם יתר הילדים כולם מדברים בחופשיות. האם  ארגיש אי פעם קבלה מלאה וסופית ?

ניצה ואיריס עונות: שלום, התחושות עליהן את מספרת עולות במפגשים משפחתיים בארוחות משפחתיות ע"י הורים רבים המספרים על מעין נסיגה בתהליך הקבלה של ילדם "השונה", תהיות ודאגות לגבי העתיד שלו והסתכלות מחודשת לגביו ולגבי המשפחתיות שלהם.

בפנייתך אלינו ניתן לחוש בכאבך ובדאגתך כאימא, כמו גם בנימה של ביקורתיות ואכזבה עצמית מכך ששוב, את כמו וחוזרת לראשית תהליך הקבלה שלו.

בדרך כלל להורים כמונו, שאוהבים כמובן את כל ילדיהם, ישנה  רגישות אחרת ודאגה יתרה לילדנו  האחר. אנחנו, כהורים, דואגים שלא יתנכלו לו במסגרות החברתיות השונות, שיצליח להתפתח מבחינה מקצועית ואישית, שיצליח לפתח זוגיות מתאימה לו ולהקים משפחה. בהרבה מצבים, אנחנו  ההורים ממשיכים לדאוג, ואילו הילדים מתקדמים בהצלחה בדרכם האישית והמקצועית תוך שהם אולי לא מודעים אפילו לחרדות שלנו.

יתכן מאד, כי בני המשפחה המורחבת שלך מרגישים את הקושי והעצבות שלך ומתוך רגישות אלייך לא מדברים על הנושא. לכן ובמידה ויתאים לך, נכון יהיה שבמפגשים משפחתיים כשיעלה נושא הילדים בכללותו, את תשתפי ותספרי על בנך הבכור ועל ילדייך האחרים ותיצרי אווירה נינוחה ופתוחה סביב הנושא.

לשאלתך לגבי קבלה מלאה וסופית – תהליך הקבלה הוא בדרך כלל תהליך מתמשך המקבל פנים אחרות בהתאם לגיל והתפתחות ילדנו. ככל שנרכוש יותר ידע בנושא, נצליח לדבר בפתיחות עם ילדנו, משפחתנו המצומצמת והמורחבת ועם החברים מסביבנו, נוכל להתמודד ביתר קלות עם הנושא, לחיות חיים אישיים ומשפחתיים מאושרים בפתיחות וללא סודות, ונבין שכמו בכל נושא, כשלא עושים סיפור אין סיפור.

אנו ממליצות לך להצטרף לאחת מקבוצות התמיכה של תהל"ה אשר פרוסות ברחבי הארץ. במפגשים  שלנו תהיי חלק מקבוצת השווים, תוכלי לשמוע ולהכיר הורים אחרים שעוברים את אותן התלבטויות וחווים את אותן תחושות. בקבוצה שכזו תוכלי להתלבט בקול, להתייעץ ולהתחזק. מחכות לך.

לאה שואלת: בתנו הבכורה בת ה- 38 היא לסבית ולה שני ילדים מקסימים בני 6 ו – 4 הממלאים את ליבנו באושר גדול. הילדים הם שלה ושל האקסית, ממנה נפרדה לפני מספר חודשים.

מאז שנפרדה, הבת שלנו מחליפה בנות זוג בקצב בלתי מתקבל על הדעת ואנחנו מודאגים מאורח החיים הזה. יש שמועות שההתנהגות הזו מאפיינת הומואים ולסביות.

ניצה סקאל (צילום: תומר ושחר צלמים)
ניצה סקל | צילום: תומר ושחר צלמים

מדי פעם אנחנו מנסים לרמוז לה שעליה לשנות את ההתנהלות שלה, אבל ללא הצלחה. חשוב לנו לציין שהיא אמא נהדרת ואנחנו מקבלים אותה. מה אתן ממליצות לנו לעשות?

ניצה ואיריס עונות: שלום, אחד מהחששות הנפוצים בקרב הורים לילדים הומואים ולסביות הוא שהילד או הילדה לא יקימו משפחה ולא יהיו להם ילדים. למרבה השמחה, במקרה שלכם, בתכם היא אימא ואתם זכיתם לנכדים מקסימים ואהובים.

לתחושתך, קצב החלפת בנות הזוג של בתכם הינו "בלתי מתקבל על הדעת", ולא נוח לכם עם העניין. לא ברור לנו מהי תדירות החלפת בנות הזוג שלה ומהו קצב שמתקבל או לא מתקבל על הדעת, אבל סביר להניח שהיא עושה את מה שנכון לה.

זוגיות (כל זוגיות) ומערכות יחסים אינטימיות הם עולם מורכב ודינמי, אשר הפרשנות לגביהן הינה סובייקטיבית מאוד ותלויה בתפיסות עולם, בחינוך ולעיתים אפילו בקיבעונות של המתבונן בהם.

שתי נשים (צילום: istockphoto)
"מאז הפרדה, הבת לא מפסיקה לצאת עם נשים ולבלות" | צילום: istockphoto

להתנהלותה זו יכולות להיות סיבות רבות. יתכן ודווקא בגלל תחושת האחריות כלפי ילדיה היא אינה מוכנה להתפשר וממשיכה לחפש את "האחת", מאידך יתכן שהיום היא מחפשת קשרים פחות מחייבים. בכל מקרה, אנו ממליצות לסמוך עליה ולכבד את בחירותיה על אחת כמה וכמה כשברור שהיא אמא נהדרת, שלא תעשה דבר שיפגע בילדיה.

דאגתכם כהורים ברורה ומובנת ואנו מניחות שהייתם דואגים גם אם ילד אחר שלכם היה נוהג באותו אופן. כדאי רק לזכור, שמדובר באישה בוגרת, שתנהל את חייה האינטימיים כראות עיניה ואם ברצונכם לתת עצה או להביע את דעתכם, כדאי לעשות זאת בשיחה נעימה ולא ברמזים או בהטחת ביקורת.

לעיתים שיחות שכאלו, אותן היינו מקיימים עם ילדינו באופן הכי טבעי, קשות לנו כשמדובר בילדנו ההומו או בילדתנו הלסבית. אולי המבוכה שלנו גדולה יותר, אולי יש  חוסר נוחות ואפילו חשש מלגעת בנושא. כך או כך, עלינו לנסות להתגבר על כל אלו ולהתנהל מול ילדינו אלו ממש כפי שאנו מתנהלים מול ילדינו האחרים.

לגבי "השמועות" על ההתנהגות האופיינית לקהילה ההומו לסבית, חשוב לנו לציין שהקהילה הינה מגוונת ורבת פנים ממש כמו הקהילה ההטרוסקסואלית. לדעתנו, לא ניתן לאפיין אותה בהתנהגות כזו או אחרת.

אחת הדרכים להכיר את הקהילה מקרוב ולקבל כלים להתמודד עם הנושא כהורים, הנה באמצעות הצטרפות לאחת מקבוצות התמיכה שלנו. פרטים נוספים  ניתן למצוא באתר הבית של תהל"ה.

>> הבן יצא מהארון. מה עושים?

>> שאלות נוספות, שלחו לכתובת המייל pride@mako.co.il

איריס שש-כוכבי, בעלת "תשומת לב"- הקשבה ותיעוד סיפורי חיים, וניצה סקאל הן מנחות בעמותת תהל"ה: תמיכה להורים של ילדים הומואים לסביות בי וטרנס , טלפון 098855822 תהל"ה

>> לטורים הקודמים של ניצה ואיריס