ארוחה משפחתית (צילום: istockphoto)
נמאס להגיע לבד לארוחת החג (אילוסטרציה) | צילום: istockphoto

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

תקופת החגים מביאה עמה זמן איכות עם המשפחה והחברים, רגעים של שמחה ואחדות. אך יש מי ששבועות אלה מציפים אצלם דווקא את החוסר ואי הקבלה. בעוד בני המשפחה נפגשים לארוחת חג, הם נאלצים להישאר לבדם, מחוץ לחגיגות.

אריק שואל: איריס וניצה, שוב מגיע החג המשפחתי – ראש השנה, ושוב אני בבעיה. אני בן 35 בזוגיות קבועה כבר 9 שנים. להורים שלי עדיין קשה. לטענתם, הם אוהבים אותי ומקבלים אותי ואת הדרך בה בחרתי, מקבלים את בן זוגי ואפילו אנחנו מגיעים לארוחות שישי שכוללות את שאר בני המשפחה.

אך לצערי, אני לא יכול להגיע עם בן זוגי לארוחות ואירועים עם המשפחה המורחבת. הפעם אמרתי להם שללא בן זוגי – לא אגיע. לעומת זאת, במשפחה של בן זוגי הקבלה מלאה עם המשפחה המצומצמת וגם המורחבת.

הוריי עצובים וכועסים על החלטתי לא להגיע ללא בן זוגי. האם אני צודק? כבר עברו מעל 10 שנים שהם יודעים על נטייתי המינית. אודה להתייחסותכם הדחופה, אריק.

ניצה ואיריס עונות: אריק היקר, השבוע נחגוג את ראש השנה, ובתקופת החגים המשפחתיים, אנחנו בדרך כלל חוגגים עם המשפחה המורחבת ועם חברים ובפורום מורחב. כאשר יש מחלוקות עם אחד מבני המשפחה או כשמישהו מהמשפחה או בן- בת זוגו לא מקובלים, נוצרת אי נוחות משפחתית. דרכי ההתמודדות שונים: יש המנסים לפתור את המחלוקת בכדי שאפשר יהיה לחגוג ביחד ויש את המשפחות שבוחרות לא להתמודד ולא להיפגש לחג.               

במצבך, החגים המשפחתיים במשפחתך גורמים לך לכאב ולסבל. קשה לך בעיקר מפני שמצד המשפחה של בן זוגך הקבלה שלכם מלאה ( וטוב שכך!) ואתם נהנים מפתיחות ומשפחתיות שמדגישים את החוסר מצד משפחתך.       
                                                                        

ניצה סקאל (צילום: תומר ושחר צלמים)
ניצה סקאל | צילום: תומר ושחר צלמים
נשמע שהוריך, שיודעים שנים רבות שאתה ב"קטע של גברים", עדיין לא הצליחו להפנים זאת. הם אכן אוהבים אותך בדרכם, אך נראה שקשה להם לקבל את העובדה שזו לא בחירה אלא שזה מי שאתה, קשה להם להשתחרר מהבושה וממה שיגידו במשפחה המורחבת, החברים והשכנים והם עדיין בסוג של "ארון".

אמנם עברו כבר 9 שנים, אך נראה שהם מקווים שאולי תשנה את בחירתך ותחיה בהמשך עם אשה. הם מארחים אותך ואת בן זוגך לארוחות שבת עם אחותך ומשפחתה, אך הם לא מסוגלים להתמודד עם הסובבים אותם - למרות שסביר להניח שכולם או רובם יודעים עליך ועל בן זוגך.

מניסיוננו ומשיחות רבות עם ילדים בכל הגילאים אנו יודעות שכאשר ילד מרגיש שונות ומשיכה לבני מינו הוא עובר תהליך. יש כאלו שמרגישים "אחרת" ומקבלים את עצמם במיידית, אחרים עוברים תהליך קצר ויש כאלו שמתחבטים ומתלבטים לאורך שנים תוך שהם מנסים לחיות "חיים רגילים" ובין היתר לנהל מערכות יחסים עם בני המין השני - עד שכבר לא יכולים לשאת עוד את הסוד והשקר.

הזמן עושה את שלו, אך חשוב מה עושים איתו

אנו יודעות גם על אחרים שלא מסוגלים להתמודד עם המשיכה לבני מינם ומחליטים לחיות כסטרייטים, לשמור את סודם ולנהל חיי משפחה "שגרתיים". כך או כך, ההחלטה היא שלהם.                                                      

איריס שש- כוכבי הורים לילדים גאים (צילום: תומר ושחר צלמים)
איריס שש-כוכבי | צילום: תומר ושחר צלמים
הוריך עברו תהליך חלקי של קבלה. נשמע כי מתוך אהבה גדולה אליהם ומתוך כבוד ורצון שלא להקשות עליהם, עד היום זרמת איתם, קיבלת את הקושי שלהם ולכן גם הגעת לאירועים של המשפחה המורחבת לבד וללא בן זוגך. בעקבות ההתחשבות שלך, הם לא נדרשו להתקדם בתהליך שלהם.                   

נוהגות אנו לציין כי הזמן עושה את שלו בתהליך הקבלה, אך יחד עם זאת לא פחות חשוב מה עושים עם הזמן, איך מתמודדים ואיך מתקדמים בתהליך. לטעמנו, עכשיו משהחלטת כי כבר לא מתאים לך להגיע לחגים ולאירועים משפחתיים ללא המשפחה הפרטית שלך – בן זוגך, הם יבינו כי הם צריכים לשנות  את הגישה שלהם במידה וחשוב להם לחגוג אתכם את החג.

רצוי גם כי תדבר איתם על הנושא בהרחבה, תבדוק מה קשה להם ותספק להם מיידע שיוכל לעזור להם. תוכל גם להמליץ להם להתקשר אלינו לקו החם של תהל"ה להפגש עם אחד מהמתנדבים שלנו  לשיחה הורית אישית או אף להצטרף לאחת מקבוצות התמיכה הפזורות ברחבי הארץ.      

חשוב שיבינו ממך כי המצב מבחינתך הינו בלתי הפיך, שטוב לך בזוגיות שלך, שאלו הם חייך ושאתה מצפה מהם שיקבלו אותך ויהיו מסוגלים במשך הזמן להיות מאושרים באושרך. מאחלות לך  ולכולנו חג של התחלות חדשות.

איריס שש-כוכבי, בעלת "תשומת לב"- הקשבה ותיעוד סיפורי חיים, וניצה סקאל הן מנחות בעמותת תהל"ה: תמיכה להורים של ילדים הומואים לסביות בי וטרנס , טלפון 098855822 תהל"ה

>> הילד יצא מהארון. מה עושים?

>> שאלות נוספות, שלחו לכתובת המייל pride@mako.co.il

>> לטורים הקודמים של ניצה ואיריס

>> שמחים שהבת הלסבית תגיע לאירוע בלי בת הזוג

>> לילד בן 17 יש בן זוג בן 40. מה עושים?

>> חוששת לשלוח את הילדה לברנוער