>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אמא ובן מבוגרים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
איך אני גורם לאמא לקבל אותי? (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
יציאה מהארון הנה הליך לא קל בכלל, המלווה בחששות רבים ופחד מהעתיד, לא רק לצעירים. בכל גיל מצפים ילדים לתמיכה וקבלת נטייתם המינית על ידי הוריהם. כפי שעולה מסיפורו של א'.

א' שואל: "שלום, אני בחור הומו בן 38. יצאתי מהארון לפני שנתיים אחרי נישואים של 8 שנים מהם יש לי 2 בנות. מזה שנתיים אני בזוגיות (אמיתית סוף סוף) עם בחור מדהים שמסב לי אושר רב. הבעיה שלי היא ביחסים עם ההורים שלי ובעיקר אמא שלי שלא מוכנה לקבל אותי במצבי החדש ומשפיעה על אבא שלי. בנותיי, האחים והמשפחה המורחבת יודעים עליי ולא "עושים מזה סיפור". אני לא מוכן לוותר על הקשר עם ההורים שלי אך יחד עם זאת אני מותש. מה  לדעתכן אני יכול לעשות בכדי שיבינו ויקבלו אותי?

ניצה ואיריס עונות:
"שלום לך, מפנייתך אלינו עולה שכנראה, לראשונה, אתה חי סוף סוף עם "האמת שלך" – ובגלוי. התחתנת והקמת משפחה אך  בשלב מסויים הרגשת שאתה כבר לא מסוגל להמשיך להרגיש ולחיות  בהסתר עם תחושות משיכה לגברים. בחרת לצאת מהארון ואתה חי בזוגיות חדשה.

לעומתך, ההורים שכנראה לא ידעו על תחושותיך והתלבטויותיך, מתמודדים עם הגילוי רק לאחרונה, ונכנסו לארון שלא מבחירה. הם חווים קושי רב אשר משפיע על היחסים ביניכם וסביר להניח שמשפיע על היחסים במשפחה כולה.

כש"ילד" יוצא  מהארון לאחר שעבר תהליך עם עצמו, הוא מחליט מתי לשתף את מי ועד כמה לשתף. בדרך כלל, הקושי הגדול ביותר שניצב בפניו הוא שיתוף ההורים בסוד והפחד מתגובתם ומקבלתם אותו לאחר הגילוי.

לאחר הגילוי, מצופה מההורים שיתמודדו עם הידיעה והשינוי בחייו ובחייהם, יעברו תהליך, יתגברו במהרה וימשיכו לתת אהבה ותמיכה כהורים. למעשה, ההורים עוברים תהליך זהה לזה שעבר ילדם הכולל בן היתר ניפוץ חלומות, אכזבה, רגשות אשמה, בושה מפני המשפחה, החברים והסובבים ("מה יגידו..."), דאגה לעתיד ילדם – איך ישתלב מעתה בחברה, האם ימצא זוגיות מתאימה, האם  יהיו ילדים – נכדים? ההורים עוברים תהליך שדורש זמן.

ניצה סקאל (צילום: תומר ושחר צלמים)
ניצה סקאל | צילום: תומר ושחר צלמים
במשפחתכם הקושי רב היות ויצאת מהארון לאחר שנישאת והקמת משפחה. להורים ולמשפחה שלך לא היתה כנראה הכנה מוקדמת ונראה שהם מבולבלים ומודאגים. אנחנו מתרשמות שלאמא קשה יותר, היא מסרבת לקבל את "השינוי" עליו הצהרת ואולי מקווה שמדובר במשבר זמני שיחלוף.

כדאי אולי שתיפגש איתה באופן אישי ותסביר לה שאתה מאושר, שהמצב  בלתי הפיך מבחינתך, אך יחד עם זאת חשוב לך מאד הקשר ביניכם ושאתה מוכן לעזור לה לעבור את התהליך. רצוי שתשתף  אותה במה שעובר עליך, על בן הזוג שלך ועל המשפחתיות ביניכם כולל הבנות ותחשוף אותה  לנושא הלהט"בי באינטרנט או בספרות הכתובה. תוכל להמליץ לה או אפילו להגיש לה את הספר "אמא יש לי משהו לספר לך" שכתבו  דבורה לוז ושרה אבני ולהמליץ בפניה לקחת חלק במפגשי אחת מקבוצות התמיכה שלנו בתהל"ה (תמיכה של הורים להטב"ים) שפזורות ברחבי הארץ.

נראה לנו, שבמצב הנתון בו אתה מגובש עם עצמך ושלם עם החלטותיך, חשוב מאוד שיעשה מאמץ של כולכם שהילדות לא תושפענה מהקושי ביחסים בינך לבן ההורים שלך. אנו מקוות שעם הזמן ובעזרתך, הוריך יבינו שאתה מאושר בחייך ויחזרו לחבק אותך ואת משפחתך".

"מצפה מבתי ובעלה לקבל את נכדי ההומו"

הסבתא האוהבת שואלת: "שלום לכן, שמי שרה ואני סבתא ל-9 נכדים, אחד מהם הוא הומו והוא בן 24. הוריו לא מספרים עליו לאף אחד במשפחה המורחבת, ומבחינתם זהו סוד שמור. איך אני מסבירה לבתי ולבעלה שעליהם לקבל את בנם באופן מלא וללא תנאים? שהעדפותיו המיניות של אדם הן עניינו הפרטי ולא אומרות עליו כלום? אני לא מבינה איך אפשר להעדיף את ה "מה יגידו" על פני טובת הילד שלך. אני מבינה שקשה להם, אבל אני מצפה שאחרי 3 שנים הם יתגברו על הקושי ויכנסו לפרופורציות. שיבינו שאין להם במה להתבייש ועליהם להיות גאים בבן המקסים והמיוחד שלהם".

ניצה ואיריס עונות:

"שלום סבתא שרה, איזה מזל יש לנכד שלך שזכה בסבתא כמוך. כמה מרענן לשמוע דעות כדעותייך ועדיין, לצערנו, מעט מידי אנשים חושבים כמוך. בתך ובעלה מתקשים כנראה להתמודד עם הידיעה שבנם הומוסקסואל ולכן, שומרים את העניין בסוד מפני המשפחה המורחבת והסביבה הקרובה.

במרבית מההתייחסויות שלנו, אנחנו מדגישות את התהליך אותו בדרך כלל עוברים הורים לאחר שהם מתוודעים לנטייתו של ילדם. הבושה והרצון להסתיר  את הידיעה, הינם חלק מהתחושות שמלוות את התהליך ולא בהכרח מצביעות על כך שה "מה יגידו" חשוב להורים יותר מאשר ילדם.

איריס שש- כוכבי הורים לילדים גאים (צילום: תומר ושחר צלמים)
איריס שש-כוכבי | צילום: תומר ושחר צלמים
אמנם נדרש זמן על מנת להתמודד עם העניין, אבל זמן אינו המרכיב היחיד. דרושה גם תקשורת פתוחה של שני הצדדים, שמאפשרת דיבור על רגשות, תחושות ופחדים, ציפיות הדדיות וגם העברת אינפורמציה על העולם הלהטב"י .

ישנם בתים בהם התקשורת הפתוחה הינה חלק מההתנהלות המשפחתית וישנם כאלה בהם צריך לעשות זאת באופן יזום. איננו יודעות מה אופי התקשורת בביתה של בתך, אבל נדמה לנו שאין מנוס משיחה פתוחה שלהם עם בנם.

כהכנה לשיחה זו ובמידה ומערכת היחסים ביניכם מאפשרת זאת, אנו ממליצות לך לקיים שיחה עם בתך ובעלה (או רק איתה), שיחה שתאפשר להם לדבר על הקשיים והמצוקות שלהם ואולי תוכלו להחליט ביחד על הצעדים הבאים.

במקביל, אולי תקיימי שיחה גם עם נכדך. שיחות עם סבתא אוהבת כמוך, עשויות לחזק אותו ולהוות עבורו תמיכה משמעותית. אנו שבות וממליצות על הצטרפות לאחת מקבוצות התמיכה של עמותת תהל"ה, שם ניתן להתרשם ולהתחזק מניסיונם של אחרים ולקבל כלים להתמודדות עם נושאים שונים בהווה ובעתיד|.

איריס שש-כוכבי, בעלת "תשומת לב"- הקשבה ותיעוד סיפורי חיים, וניצה סקאל הן מנחות בעמותת תהל"ה: תמיכה להורים של ילדים הומואים לסביות בי וטרנס , טלפון 098855822 תהל"ה

>> הילד יצא מהארון. מה עושים?

>> שאלות נוספות, שלחו לכתובת המייל pride@mako.co.il

>> לטורים הקודמים של ניצה ואיריס

>> חוששת לשלוח את הילדה לברנוער