זה היה רגע האושר המושלם של עמרי ועופר. לפני חמישה חודשים, בבית חולים בארצות הברית, בא לסיומו תהליך מטלטל שלא רק ביטא את האהבה הגדולה של בני הזוג האחד לשני, אלא גם בחן אותה מדי יום. ובו ברגע החל מסע משותף חדש, מרגש אפילו יותר. הם אחזו בידיהם את שני ילדיהם, בת ובן, האחד מזרעו של עמרי והשנייה מזרעו של עופר, שנולדו שעה קלה לפני כן מאם פונדקאית. באותו הרגע, רק העיניים יכלו לרמוז על התחושות שהציפו את שניהם.

>> גילחת? מרטת? הנה משהו שאתה חייב לדעת

>> "שואלים אותי הרבה: מה יש לו בין הרגליים?"

דרכו של זוג הומוסקסואלי בישראל להורות היא ארוכה ומרגיזה. אבל המתבונן מהצד לא היה יכול לנחש שהמסע של עמרי ועופר יצא מנקודת זינוק קשה עוד יותר. לפני עשר שנים, עוד בטרם השניים הכירו, קיבל עמרי בשורה שנדמתה לו כגזר דין מוות: הוא נשא HIV, הווירוס שמוביל למחלת האיידס. אמנם חלפו כ-30 שנים מאז שהפאניקה הציבורית מהמחלה היתה בשיאה, אבל החרדה, החששות והדימוי של המחלה עדיין קיימים. עם זאת, עמרי ועופר למדו שהטיפולים התרופתיים הפכו את הנשאות למחלה כרונית שאפשר לקיים בנוכחותה שגרת חיים, שכוללת גם יחסי מין בלי סכנת הידבקות.

ועדיין, עבור נשאים רבים נתפסת הורות ביולוגית – כלומר מזרעו של הנשא – כיעד בלתי אפשרי. חלקם אינם יודעים שהדבר אפשרי רפואית, ואחרים מבינים שברגע שיביעו את רצונם להיות הורים וביתר שאת אחרי הולדת הילד, ייאלצו להתמודד עם סודות, הסתרות וסטיגמות. וכשכל כך הרבה זוגות גאים הופכים למשפחה עם ילדים, הוויתור של הנשאים כואב עוד יותר.

אבות גאים (צילום: ShutterStock)
לא רוצים שהורים יחששו לארח את ילדיהם. אילוסטרציה | צילום: ShutterStock
אלא שבדומה למהפכה בטיפול בווירוס, כך גם בתחום ההפריה פותחו טכנולוגיות חדשות שמאפשרות להוליד ילדים בלי סכנת הידבקות. מחקרים לימדו שלא כל תאי הזרע נושאים את המחלה ובאמצעות שטיפת זרע ובידוד הזרעים התקינים ניתן ליצור מנת זרע נקייה מהווירוס. מחקר שבחן 12 אלף הפריות גילה שבאף אחת מהן לא היתה הדבקה.

הצורך בהסברה רק מתגבר

פריצת הדרך המדעית עדיין אינה מספיקה כדי לפרוץ את מחסומי החששות החברתיים. מרפאות לפריון חוששות לעתים מלטפל במנות זרע נקיות. גם כשהן מודות שההליך בטוח, הן חוששות שאחד המעורבים יידבק בווירוס ממקור אחר, אך האש תופנה למרפאה. כבר בשלב זה יש צורך במעורבות מטעם הנשאים כדי למצוא מנגנונים שירגיעו את החששות ויאפשרו את ההפריה.

אחרי כן יש צורך לאתר אם פונדקאית שתבין שאין סכנה בנשיאת העובר. לעמרי ועופר נמצאה פונדקאית בטוחה בעצמה, מעודכנת ופתוחה והיחסים איתה היו חמים. אלא שפונדקאות היא תהליך מורכב ונשים רבות אינן ששות להוסיף לכך נדבך של חשש. ולבסוף נולדים ילדים שהדבר האחרון שהוריהם רוצים עבורם, הוא שמיומם הראשון הם יישאו על כתפיהם נטל שכלל אינו נוגע אליהם. בשל הסטיגמה, סביבתם של עמרי ועופר אינה יודעת על הנשאות ובוודאי שהם אינם רוצים שהורים יחששו לארח את ילדיהם בגלל שאחד האבות הוא נשא חיובי.

לעתים נראה שדווקא הניצחון הרפואי המרשים על האיידס הפחית את הפתיחות החברתית לחיים עם המחלה, והצורך בהסברה רק מתגבר. אך המאבק למען הנשאים והחולים מתקדם יד ביד עם הפיתוחים הרפואיים, והוא כובש בכל פעם יעד חדש שנחשב לפני כן לבלתי אפשרי. עם הידע, הרגישות והנחישות, אפשר לקוות שבתוך זמן לא רב נראה משפחות גאות וחיוביות מתקבלות בגאווה ובחיוביות – בהליך הפריון ובחברה כולה.

גיא טצה הוא מנכ"ל חברת "בייבי בלום" המסייעת בהליכי פונדקאות בעולם

>> "גם האנס שלי הוא גיבור ישראל"

>> יאחתי תרימי! הכירו את האחים הגייז של הסלבס