השבוע יקבלו לפחות שלושה הומואים ישראלים תשובה חיובית ל-HIV. כך יהיה גם בשבוע הבא ובזה שיבוא אחריו. למרות שאף אחד אינו חסין מפני הדבקה וכל בן אדם המקיים יחסי מין ללא קונדום עלול להידבק ב-HIV, בישראל גברים הומואים נדבקים כיום יותר מכל קבוצה אחרת, ובעולם המערבי המגמה אינה שונה.

זה לא קל להסתכל לסטטיסטיקה בעיניים, אבל זו המציאות, והיא מחייבת אותנו לעשות בדק בית רציני. למעלה משלושה עשורים מאז התגלו המקרים הראשונים של HIV/ איידס, ונדמה כי בשנים האחרונות הארגונים ואנשי המקצוע העוסקים במניעת התפשטות הנגיף מחפשים אחר כיוון חדש. קונדום היה ונותר אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הדבקה ב-HIV ושימוש מתמיד בקונדום מבטיח חיים ללא HIV, אך כיום אנו יכולים כבר להודות בפה מלא: זה לא מספיק. במילים פשוטות יותר, בלי להיבדק תקופתית ל-HIV, אנחנו עושים רק חצי עבודה.

המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) עדכן את המלצתו המסורתית לגברים הומואים להיבדק ל-HIV אחת לשנה, וממליץ כיום במקרים מסוימים על בדיקה תקופתית מידי שלושה עד שישה חודשים. אנחנו בוועד למלחמה באיידס יישרנו קו עם המלצות ה-CDC וממליצים כיום לגברים הומואים הפעילים מינית להיבדק ל-HIV אחת לחצי שנה.

ככל שיותר הומואים ייבדקו - פחות הומואים יידבקו

אדיר ינקו
אדיר ינקו
לאלו שבדיקת HIV עבורם איננה רוטינה שגרתית, מדובר בהרבה מעבר לבדיקה. משהו במעמד הזה לוחץ על הכפתורים הכי רגישים שלנו ומאלץ אותנו להתעמת באופן ישיר עם תחושות מהן אנו תמיד מעדיפים לברוח: חרדה, אשמה, שיפוטיות, פחד, לחץ ואף הומופוביה מופנמת. זה בדיוק מה שמונע מהומואים רבים להיבדק ל-HIV. הגיע הזמן לשנות את הגישה הזו. בדיקת HIV עלולה להיות מאיימת, אך מפחיד הרבה יותר לא לדעת. בדיקת HIV תקופתית, ולא משנה מה תהיה תוצאתה, שומרת עלינו. היא שומרת עליי ועליך כיחידים, ולא פחות חשוב מכך - היא שומרת עלינו כקהילה. גילוי מוקדם של הדבקה ב-HIV מאפשר התחלה של טיפול תרופתי יעיל ומתקדם, וחזרה למסלול חיים רגיל.

גילוי מוקדם של הדבקה ב-HIV ממזער את הסיכוי לתחלואה ולסיבוכים רפואיים עתידיים, בהם גידולים ממאירים. גילוי מוקדם של הדבקה ב-HIV והתחלה של טיפול תרופתי מפחית באופן משמעותי את סיכויי העברת הנגיף מאלו הנושאים אותו לפרטנרים השליליים שלהם. כלומר, הקשר הוא ישיר: ככל שיותר הומואים ייבדקו - פחות הומואים יידבקו. בנוסף, גילוי מוקדם של הדבקה ב-HIV מאפשר תוחלת חיים כמעט זהה לאלו שאינם חיים עם הנגיף, כל עוד מתחילים טיפול בזמן, ומוקדם. במצב מתקדם זה הופך להיות מורכב יותר.

שימוש בקונדום לא מספיק

אנחנו חייבים להפסיק לעצום את העיניים ופשוט להגיד את זה: יש לא מעט גברים הומואים שמסיבות שונות, פשוט לא משתמשים בקונדום. בסקר שערכנו בקרב כמעט 1000 גברים הומואים ישראלים לפני מספר חודשים, מצאנו ש-48% מהם קיימו יחסי מין לא מוגנים לפחות פעם אחת או יותר בשנה האחרונה. על אף שהסיכוי להדבקה במין אנאלי גבוה פי 18 מאשר במין וגינאלי, חלק גדול מאיתנו עדיין בוחר שלא להשתמש בקונדום. אנחנו יכולים לספר לעצמנו שכולם משתמשים בקונדום, אך זה לא ימנע הדבקות נוספות. לכן אם אתם מקפידים על שימוש בקונדום, תוצאת הבדיקה תצא שלילית, אך אם אינכם משתמשים בקונדום בכל מגע מיני, לפחות דעו איפה אתם עומדים. דעו את הסטטוס שלכם. זו האחריות שלכם כלפי עצמכם וכלפי הפרטנרים שלכם.

מעגל האבטחה האולטימטיבי: גדר מזרקים עם איידס (וידאו WMV: dailymotion.com)
זה לא נעים, וזה מלחיץ - אבל זו הבריאות שלכם | וידאו WMV: dailymotion.com

למי מכם שפוחדים מחשיפת התוצאות, יציאה מהארון בפני רופא המשפחה, זמן המתנה ממושך לתוצאה או שאין ביכולתכם לממן את הבדיקה - לכל אלו יש פתרונות. בדיקה בקופת החולים היא בחינם ותוצאת הבדיקה שלכם נשארת רק אצלכם ואצל רופא המשפחה שלכם. הבחירה את מי לשתף או לא לשתף היא שלכם בלבד. במידה ואינכם מרגישים בנוח לספר לרופא המשפחה שלכם על נטייתכם המינית, חפשו רופא גיי פרינדלי דרך חברים או מסגרות אחרות לבדיקה, ובהן מרכז הבדיקות האנונימיות של הוועד למלחמה באיידס, שם נבדוק אתכם באווירה מקבלת ולא שיפוטית, וניתן לכם תוצאה תוך חצי שעה. אל תחפשו תירוצים: שמרו על עצמכם, על הפרטנרים שלכם, ולכו להיבדק.

...

לרגל חודש העלאת המודעות לבדיקות HIV יתקיים מבצע עידוד בדיקות בחול המועד פסח, ב-16-17.4.14, בין השעות 12:00-16:00, הכולל 50% הנחה על בדיקות מהירות בסניף הוועד למלחמה באיידס בתל אביב, רח' הנצי"ב 18.

בנוסף, בואו להיבדק למחלות מין ו-HIV בחינם (מהירות בתשלום) בכל יום רביעי בין השעות 19:00-21:30 במרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב. 


אדיר ינקו הוא ראש הסברה ומניעה לקהילה הגאה בוועד למלחמה באיידס