בימים אלה יוצא הוועד למלחמה באיידס בקמפיין ראשון מסוגו, העוסק במונח לא מוכר בישראל שעדיין לא זכה למילה בעברית: אנדיטֶקְטֶבֶל (undetectable) - מתחת לסף הגילוי. המילה, שהפכה להיות נפוצה ביותר בשיח על HIV/איידס בעולם, מתארת מצב בו רמת הנגיף בדמו של נשא HIV היא כה נמוכה, הודות לטיפול התרופתי, עד כי הבדיקה המתקדמת ביותר אינה מצליחה לזהות את נוכחותו בדם.

>> מי צריך קונדום כשיש PrEP?

>> "שואלים אותי אם חסרה לי אישה בזוגיות עם תום"

הדרך היחידה לדעת שהנגיף עדיין נמצא, בריכוז נמוך במיוחד, בגופו של הנשא (שיעור שיעלה אם יפסיק לקחת את התרופות) היא באמצעות בדיקת הנוגדנים, שמערכת החיסון של הנשא ממשיכה לייצר עקב הנוכחות (המינימלית) של נגיף ה-HIV בדמו. החדשות המרעישות, שהתבססו בשורה של מחקרים מדעיים בקרב נשאי HIV בשנים האחרונות (האחרון שבהם פורסם לפני ימים ספורים), הן שבמצב של אנדיטבקיטבילי, כלומר – כאשר אין כמעט נוכחות של הנגיף בדם (ובזרע או נוזלי הנרתיק) של הנשא או הנשאית – הסיכוי להדביק אדם אחר, אפילו ביחסי מין ללא קונדום, הוא קלוש: פחות מ- 0.01%.

זוהי בשורה, בראש ובראשונה, עבור זוגות בהם צד אחד לזוגיות הוא נשא HIV, ואילו הצד שני – אינו נשא הנגיף. כיום, למשל, בשווייץ יש הנחיה ברורה שאם זוג שכזה מעוניין להיכנס להריון, אין צורך בהפריה חוץ גופית; ניתן פשוט להיכנס להריון בדרך ה"רגילה", שהרי אין סיכוי ממשי להדבקת הפרטנר השלילי לנגיף. גם בישראל, יותר ויותר זוגות כאלה מתייעצים עם רופאים – עם או בלי קשר להריון – ובמקרים רבים, הרופאים תומכים בהחלטתם להוריד את הקונדום.

אך הבשורה היא דרמטית עוד יותר. לצערנו, הסטיגמה כלפי נשאי HIV עדיין חיה ובועטת. מסיבות של בורות ורתיעה מפני מי שנתפס כ"שונה", רבים מבני ובנות החברה עדיין מפחדים להימצא בסביבתם של נשאי HIV, חוששים מלחיצת יד, נשיקה או חיבוק, משימוש באותם כלי אוכל וכיוצא באלה. הפחדים, יש לומר באופן ברור, אינם מבוססים כלל וכלל. אין אפשרות להידבק כך ב-HIV. כעת בא המדע ומבהיר, שכאשר מדובר בנשא המטופל תרופתית, אין אפילו סיכוי ממשי להידבק כתוצאה מקיום יחסי מין ללא קונדום. אין אלא לקוות, שיהיה בממצא זה כדי להבהיר לכל אלה שעדיין לא השתחררו מהסטיגמה – שאין כל סיבה להתרחק מנשאי HIV.

יובל לבנת (צילום:  יחסי ציבור,  יח"צ)
לבנת. לכו להיבדק! | צילום: יחסי ציבור, יח"צ

64% מהאוכלוסיה בארץ לא נבדקה מעולם

אז איך נדבקים ב-HIV? ברוב המכריע של המקרים, לא כששוכבים עם נשא HIV שיודע על דבר נשאותו, ובוודאי שלא כששוכבים עם נשא HIV מטופל תרופתית. מקרי ההדבקה הרבים ביותר קורים כשמקיימים יחסי מין ללא קונדום עם אדם שפשוט אינו מודע לדבר נשאותו, ומדביק ללא כוונת זדון את הפרטנר שלו. המסר, על כן, הוא ברור: לכו להיבדק ל-HIV.

64% מהאוכלוסיה בארץ לא נבדקה מעולם. אם אתם זוג גברים או גבר ואישה, ונכנסתם למערכת יחסים מונוגמית, ושניכם נמצאתם שליליים ל-HIV, כמו גם למחלות אחרות המועברות במין – תוכלו להוריד קונדום בביטחה. אם במקרה יגלה אחד מבני הזוג שהוא נשא של הנגיף, אני מקווה שבן הזוג השני יתמוך בו וידבק בזוגיות. גם אז יוכלו בני הזוג לבחון את האפשרות הורדת הקונדום, לאחר שהפרטנר החיובי יתמיד בטיפול התרופתי, יהיה אנדיטקטבל, ובהתאם להמלצה רפואית. 

>> צפו: 100 שנים של תחתוני גברים ב-3 דקות

>> ההצעה המגונה של כוכב "אוז" למעריץ ההומו

>> 6 היציאות מהארון הכי לא צפויות שנראו על המסך