>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מדד הגאווה בישראל (צילום: עדי רם)
גאים בישראל 2013 | צילום: עדי רם
אם היינו משרטטים את מפת הגאווה של ערי ישראל אין ספק שת"א הייתה נמצאת במרכז. העיר הגאה באזור, ויש הטוענים אפילו בעולם מציעה לחברי הקהילה הגרים בה (וגם לאלה שלא) מגוון רחב ומכובד של פעילויות, אירועים ובילויים.

גם ירושלים בירתנו מתהדרת בחיי קהילה מגוונים ותוססים, בעיקר בזכות פעילותו של הארגון הלהט"בי בעיר- הבית הפתוח. אך מה קורה בשאר הערים בארץ? אילו פעילויות גאות מוצעות לתושביהן? האם, כמו שרבים טוענים, מספיקה עיר אחת גאה במדינה כה קטנה, או שצריך לפעול ליצירת אקלים גאה בכל מקום ולאפשר לכל אחד להגשים את אורח חייו, לא משנה באיזו עיר הוא חי?

מצעד הגאווה בתל אביב 2012 11 (צילום: שי בן נפתלי)
תל אביב לוקחת בקלות, אבל מה עם שאר הערים בארץ? | צילום: שי בן נפתלי

לקראת חודש הגאווה יצאנו לבדוק את חיי הקהילה בערים השונות בארץ ואת מידת האקלים הגיי פרנדלי שמשדרת כל עיר לתושביה, הגאים והסטרייטים בהתבסס על הפרמטרים הבאיםתרבות ובילוי, קהילה, מצב בני הנוער, חינוך, אירועי גאווה ותמיכת העירייה. אנחנו יכולים להבטיח לכם שיש הפתעות. נתחיל?

>> כנסו למדריך אירועי הגאווה הגדול 

קריית שמונה: מצפון תצא הגאווה?

מדד הגאווה בישראל - קריית שמונה (צילום: mako)
קריית שמונה | צילום: mako
קריית שמונה, העיר הצפונית ביותר במדינת ישראל, מונה 23.000 תושבים והיא הישוב המרכזי באזור הגליל. בעיר פועל החל משנת 2001 סניף ""גאים בגליל" - סניף אגודת ההומואים, הלסביות, הבי והטרנס בישראל בגליל העליון, והוא משרת את כל תושבי האזור.

תרבות ובילוי
סניף האגודה בקרית שמונה מארח מדי פעם אירועי תרבות ממרכז הארץ כמו תערוכות, הופעות והרצאות. כמו כן הסניף מארגן מדי פעם מסיבות ואירועים חברתיים לחברי הקהילה ומשפחותיהם ובשנה שעברה התקיים לראשונה פסטיבל הקולנוע הגאה בסינמטק ראש פינה.

חברי הסניף מעודדים תיירות באזור באמצעות אירועים ועל ידי פרסום ושיווק אתרי הנופש באזור בפני בני ובנות הקהילה. התיירנים האזוריים הבינו את הפוטנציאל הכלכלי של הקהילה, התאימו עצמם לצרכיה הייחודיים והביאו לעליית כמות המבקרים מידי שנה.

גם התא הגאה של מכללת תל חי "גאוות תל-חי", פועל על מנת להביא פעילויות שונות כגון הצגות ומסיבות מהמרכז  צפונה.

פעילות קהילתית
עיקר הפעילות הקהילתית מתקיימת בסניף האגודה - ערבים פתוחים, ארוחות שישי ועוד. כמו כן הסניף מפעיל מספר קבוצות לתמיכה בנוער, קבוצת סטודנטים, פעילות לדוברי ערבית ולדוברי רוסית, קבוצה לנשים בוגרות וקבוצה לגברים בוגרים וכן קבוצת תמיכה להורים (תהל"ה).

בסניף מוענקים שירותי תמיכה לקהילה ע"י עובדים סוציאליים, פועל קו היעוץ "יש עם מי לדבר - הקו הלבן" וכן מערך משפטנים המסייע לנפגעים על רקע נטייתם המינית.

בני נוער
ארגון הנוער הגאה – איגי, הוא ארגון הנוער של הקהילה המפעיל עשרות קבוצות נוער בכל רחבי הארץ.  לדברי מנכ"ל הארגון, אבנר דפני, לארגון יש קשר טוב עם מחלקת רווחה וחינוך בעיר ומתנדבי הארגון מעורבים ברוב הפעילות הקהילתית המתקיימת בעיר ובסניף האגודה.

איגי - ארגון הנוער הגאה (צילום: שני צדיקריו)
קבוצות איגי פעילות גם בקריית שומנה | צילום: שני צדיקריו

חינוך
ארגון חושן, מרכז החינוך לסובלנות של הקהילה הגאה בישראל, מקיים פעילויות חינוך בנושאי הקהילה בבתי ספר, ארגונים מקצועיים, עיריות ועוד. לדברי הארגון נכון להיום בבי הספר בקרית שמונה לא מתקיימת פעילות.

ארגון חושן מנסה ליצור אקלים ידידותי גם בבתי הספר שלא מזמינים את פעילות הארגון ושולח ליועצות חומרי קריאה, ספרות גאה לספריית בית הספר ואפילו דגלון גאווה שישימו על השולחן, הכל במטרה ליצור אוירה של קבלה ולסמן לתלמידים שיש להם למי לפנות.

אירועי גאווה
בקריית שמונה לא מתקיים מצעד גאווה, אך בכל חודש יוני עורכים מפעילי הסניף אירועים רבים המכוונים גם אל תושבי האזור וגם אל תושבי המרכז הבאים להשתתף בפעילויות.

בשנת 2004, כחלק מאירועי הגאווה נחנך "יער הגאווה" של הקהילה אשר ביקור בו הפך לאירוע מסורתי של הקהילה בארץ.

מדד הגאווה: 6

למרות (ואולי בזכות) גודלה ומיקומה של העיר, תושבי קריית שמונה נהנים משירותים קהילתיים רבים ויכולים למצוא בעירם מענה לצרכיהם הקהילתיים, הניתנים רובם ככולם ע"י סניף האגודה.

חיפה: אין בית לקהילה

מדד הגאווה בישראל - חיפה (צילום: mako)
חיפה | צילום: mako
בירת הצפון והעיר השלישית בגודלה בישראל עם 270.000 תושבים. "הפורום החיפאי", הארגון הגאה פעל בעיר מעל לעשור. לפני כשנה המבנה בו שכן ופעל, שהוענק לו על ידי תיכון ליאו בק בעיר, נמכר. עם מכירת המבנה התקשה הפורום לנהל את פעולותיו ולבסוף הודיע על סגירתו.

תרבות ובילוי
תרבות הבילוי בחיפה היא מאד מתקדמת וגם הקהילה הגאה זוכה ליהנות מכך. שני הליינים המובילים בתחום הם ליין ה- g@p וליין ה-overkitch. ליין הגייז gap הצפוני המתארח במועדון הבולדוג אחראי להפקות הגדולות ביותר בעיר. הליין מביא לעיר את כל המסיבות השוות ואת כל השמות החמים. רק בשבוע שעבר העניק הליין לחברי הקהילה חוויה יוצאת דופן כשאירח את כוכב הפורנו יונתן אגסי. ליין הoverkitch מתארח בפאב הסינקופה ואחת לחודש מקיים מסיבה עם די.ג'יי גיא לנץ. כמו כן פועלים בעיר מספר פאבים לגייז וגיי-פרינדלי, כאשר מפורסם במיוחד הוא רחוב מסדה שבשכונת הדר, שנחשב פרנדלי במיוחד. בעבר פעלה בעיר גם סאונה לגייז. כיום קיימת סאונה בקרית אתא.

פעילות קהילתית
מאז סגירתו של הפורום, הקהילה החיפאית היא קהילה ללא בית. הארגונים החברתיים פועלים בעיר בקושי רב בשל המחסור בקורת גג קבועה. אך דווקא סגירתו של הפורום גייסה את הקהילה והיא הפכה לנחושה ופעילה יותר מבעבר. בחודשים האחרונים פועלת בעיר קבוצה בה נציגים משלל הארגונים המובילה מהלך מול העירייה להקצאת מבנה קבוע לפעילות הקהילה ולמען הקצאת תקציבים ראויים לגופי הקהילה הפועלים בעיר. בשבועות הקרובים נציגי הקבוצה אף צפויים לקיים פגישה עם ראש העיר בנושא.

מעבר להתארגנות זו, קיימות בעיר עוד מגוון קבוצות: קבוצת כדורסל נשים; מפגשים קבועים של ארגון TQ שפועל במסגרת הטכניון; תא גאה שהוקם לאחרונה באוניברסיטת חיפה; קבוצה של ארגון תהיל"ה - ארגון עבור הורים ללהט"ב; הארגונים אסוואת ואל קאוס המספקים מענה רגשי וחברתי ללהטב"ק ערבים ופלסטיניים; ארגון חברותא המקיים מפגשים עבור הומואים דתיים.

מצעד הגאווה בחיפה (צילום: אודי רז)
חיפה | צילום: אודי רז

בני נוער

בעיר פועלים שני ארגונים הנותנים מענה לנוער: ארגון הנוער הגאה, איג"י, מפעיל שתי קבוצות בעיר – צעירה ובוגרת, אשר נחשבות כיום לחזקות מאי פעם. בנוסף, מפעיל ארגון איג"י גם קבוצת נוער בקריות, וקבוצה נוספת, משותפת ללהט"ב ולסטרייטים-סיסיג'נדרים במסגרת פרוייקט ניר בבית הספר הריאלי בחיפה.

הפיצ' – מועדון הנוער של חיפה, מספק מרחב פתוח ובטוח לבני ובנות הנוער של הקהילה (ולמתלבטים/ות). הפעילות במועדון דומה לפעילות בבר-נוער התל אביבי והיא מתקיימת בכל מוצאי שבת. הפרוייקט הוקם בחיפה לפני כ-7 שנים והוא אחת הפעילויות הגאות היציבות והותיקות ביותר שקיימות בעיר.

בשנה שעברה הקימו יחד שני הארגונים דוכנים בעיר הנוער שהתקיימה בחיפה וכך יצרו יחד נראות נוספת לקהילה בחיפה בקרב הדור הצעיר. מסורת זו, של הקמת דוכנים בעיר הנוער, החלה לפני מספר שנים על ידי פיצ', והיא צפויה להמשיך גם השנה בשיתוף פעולה בין שני הארגונים.

חינוך 

ארגון חושן מקיים פעילויות חינוך בחמישה בתי ספר בעיר. בנוסף, הנחה חושן בשנים האחרונות תכניות לימודים מיוחדות בשני תיכונים (ליאו בק והריאלי), שבהן דנו התלמידים במשך סמסטר במגוון נושאים הנוגעים לחיי להט"ב.

חושן מקדיש משאבים להרחבת הפעילות בצפון הארץ, וישמח להיכנס לבתי ספר נוספים - ניתן ליצור קשר במוקד הארצי.

תמיכת העיריה

עוד לפני סגירת הפורום, פנו אנשי הפורום לעירייה לקבלת מבנה קבע שישרת אותם ואת הקהילה. העיריה סרבה וטענה כי בשלב זה אין נכס עירוני מתאים למטרת העמותה.

לדברי חברי הפורום, בשנת הפעילות האחרונה של הפורום הוענק להם על ידי העירייה תקציב שנתי של 3000 ש"ח בלבד, סכום זעום לכל הדעות, בעיקר כשמדובר בעיר כל כך גדולה.

השנה, שנת בחירות ברשויות המקומיות, התקציבים שמעבירה עיריית חיפה לעמותות ולארגוני הקהילה הגאה הפועלים בעיר הם זניחים, והיא אינה מסייעת במימון פעילויות תרבותיות, חברתיות וקהילתיות. יתר-על-כן, העירייה טרם הקצתה מבנה נגיש ופתוח, שיהווה בית עבור ארגוני הקהילה הגאה בעיר

אירועי גאווה
מצעד הגאווה מתקיים בעיר כבר שש שנים. בשנה האחרונה התקיים המצעד תחת הסיסמא "קהילה בלי בית" וכוון כאמצעי לחץ אל מול העירייה. גם השנה יצעד המצעד בחיפה בתאריך 21.6 תחת המסר "רוצה להיות גאה בחיפה".

מדד הגאווה: 5

חיפה היא המרכז של הצפון וככזו אמורה לספק שירותים קהילתיים לתושביה ולתושבי האזור. למרות ההשקעה העצומה של הארגונים החברתיים בעיר, המחסור במקום קבע שמאחד את כולם מורגש והעיר השלישית בגודלה בישראל מתקשה להעניק לתושביה חברי הקהילה את כל השירותים בצורה מסודרת.

חדרה: ארובות בצבעי הקשת

מדד הגאווה בישראל - חדרה (צילום: mako)
חדרה | צילום: mako
העיר חדרה מונה כ-83.000 תושבים ומפורסמת בארובות הענק של תחנת הכוח - אורות רבין. אך כמה אור מספקת העיר לחברי הקהילה?

תרבות ובילוי
לדברי אביחי, פעיל קהילה בעיר, בחדרה אין מקומות בילוי לקהילה. "כשגייז מחדרה רוצים לצאת לבלות הם לוקחים את האוטו של אמא, שורפים דלק ונוסעים לחפש חניה בתל אביב."

פעילות קהילתית
בשנת 2002 נפתח בעיר מרכז פעילות של אגודת הלהט"ב, אך הוא נסגר כעבור זמן קצר בעקבות דרישה מצד חוגים שונים בעיר.

עשר שנים אחרי, הוקם "התא הגאה חדרה", התא הוקם שני צעירים תשובי העיר, אביאל ומיכל, והוא אחראי על כל הפעילות הגאה בעיר, החל מאירועי התרמה ומודעות ועד להפקת מצעד הגאווה והסובלנות בעיר בעזרתם של ארגוני הקהילה השונים.

בני נוער
ממש בימים אלו מוקמת קבוצת "איגי חדרה", יוזמה שקמה בתחילת השנה ותראה אור כבר בטווח הזמן הקרוב מאוד. הקבוצה פועלת לא קשר עם העירייה.

חינוך
מתוך 25 בתי ספר על יסודיים בעיר, ארגון חושן קיים השנה פעילויות בשני בתי ספר בעיר בלבד. ארגון חושן מצר מאד על ההענות הנמוכה בערים השונות. מנהל השיווק של הארגון מסביר כי "משרד החינוך מחייב את בתי הספר לעסוק בנושא ואתר שפ"י (שרות פסיכולוגי יעוצי) מעניק ליועצות חומר על מנת להעביר את הנושא בבתי הספר. שפ"י טוענים כי הם מעבירים את הפעילות בכל בתי הספר אליהם אנו לא מגיעים, אך אין לחושן אפשרות או סמכות לבדוק האם הפעילות אכן מתבצעת."

מצעד הגאווה בחדרה (צילום: דני זאק)
צועדים בגאווה בחדרה בשנה שעברה. גם גל אוחובסקי, יליד העיר, הצטרף | צילום: דני זאק

תמיכת העירייה
בחדרה העירייה כמעט ואינה תומכת בפעילות הקהילה הגאה ויש שאף יגידו שהיא מערימה קשיים. בין אלה שדרשו לסגור את סניף האגודה שנפתח בעיר בשנת 2002, היה חיים אביטן, סגן ראש העירייה באותה תקופה שהצטרף לקריאה "להוקיע את התועבה מהעיר". כיום מכהן אביטן כראש העיר, ניתן רק לנחש כי בניגוד אליו, התמיכה בקהילה לא התקדמה.

"בשנה שעברה כשפנינו לעירייה בבקשת סיוע להפקת מצעד הגאווה הראשון בעיר, נתקלנו בסירוב ואף תגובות בוטות וחריפות מצד גורמים דתיים רשמיים בעיר" מספר אביאל. "השנה עשינו מספר נסיונות ליצור קשר עם העירייה וטרם קיבלנו התייחסות. בימים אלו אנו מנסים שוב ליצור קשר עם גורמים רשמיים בעירייה ומקווים לקבל תמיכה כלשהי. אין לנו ספק שהעירייה יכולה להעצים את האירוע ולהפוך אותו למשמעותי הרבה יותר, אך אנחנו לא בונים על זה."

מצעד גאווה
אחרי המצעד הראשון בעיר שהתקיים שנה שעברה, גם השנה יתקיים מצעד בעיר בתאריך 28.6. תוכלו לקבל את כל המידע על המצעד ושאר פעילויות הגאווה בעיר באתר המיוחד שהוקם  וכן בקבוצת הפייסבוק.

"אנו מקיימים את מצעד הגאווה והסובלנות בחדרה כי אנחנו רואים סיבה אמיתית לצעוד. זו לא חכמה לצעוד רק איפה שרוצים אותך. השנה הולך להיות בחדרה מצעד גדול ומשמעותי שמיועד לכולם - גייז, סטרייטים, צעירים ומשפחות. חרטנו על דגלנו את המילה "סובלנות", ואנחנו מקווים מאוד לראות כמה שיותר משתתפים במצעד השנה, שהולך להיות חגיגת אהבה, שוויון וסולידריות."

מדד הגאווה: 3

הפעילות הקהילתית בחדרה עדיין בחיתוליה. אם נסתמך על העירייה, הארובות המסמלות את העיר לא יצבעו בצבעי הגאווה בעתיד הקרוב, אך הרוח הצעירה שנושבת בעיר מעודדת ומוכיחה כי צעירי העיר מוכנים להילחם למען פעילות קהילתית גאה בעיר הולדתם.

הרצליה: בזכות העירייה

מדד הגאווה בישראל - הרצליה (צילום: mako)
הרצליה | צילום: mako
בעיר החוף התיירותית גרים כ-90.000 תושבים. העיר הקרויה על שמו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל, מוכיחה לתושביה הגאים כי "אם תרצו אין זו אגדה".

תרבות ובילוי
הרצליה היא עיר של פאבים ומסעדות עם כמה אזורי בילוי לקולינריה מפותחים במיוחד. רובם ככולם גיי פרינדלי. סינמטק הרצליה מקיים הקרנות של סרטים גאים באירועים מיוחדים.

במלאת 30 לרצח בבר-נוער קיים סינמטק הרצליה הקרנה מיוחדת של שני סרטים הומולסבים ובמאי שנה שעברה הקדיש סינמטק הרצליה שני ערבים להקרנת סרטים גאים, שבאחד מהם הוקרן בהקרנת טרום בכורה הסרט "סיפורו של יוסי" – סרט ההמשך לסרט "יוסי וג'אגר" שהיווה פריצת דרך לקולנוע הלהט"בי בארץ.

פעילות קהילתית
בעיר מתקיימת פעילות של הארגונים הקהילתיים, כגון איגי ותה"לה. קבוצת "הרצליה גאה" הוקמה לפני מספר חודשים על מנת לקדם את כוחה של הקהילה בעיר ולהוביל לשינוי בכל הקשור לזכויותיהם של חברי הקהילה.

בני נוער
קבוצה צעירה של ארגון איגי פועלת בעיר וראש עיריית הרצליה לשעבר, יעל גרמן, קיבלה את פרס "יקירת איגי". בשנה שעברה הזמינה גרמן את ארגון איגי לקיים את חגיגות העשור לארגון בעירה ואף נכחה בחגיגה. במועדון הנוער של הרצליה, "הכוכב השמיני" מתקיים ליין גייז לבני נוער.

יעל גרמן (צילום: ורדי כהנא)
תרמה רבות לקידום הקהילה בעיר. ראשת עירית הרצליה לשעבר ושרת הבריאות יעל גרמן | צילום: ורדי כהנא

חינוך
ארגון חושן פועל בשישה בתי ספר על יסודיים בעיר, כאשר 50% מהפעילות ממומנת על ידי העירייה. חן פלד, מנהל השיווק של הארגון מספר, כי עיריית הרצליה פונה בעצמה לבתי הספר ומציעה להם לקיים את הפעילות של הארגון.

בתחילת השנה עסק פרויקט הסיום של תלמידי מגמת אמנות בתיכון "היובל" בגאווה. במסגרת הפרויקט עוצבו כרזות המייצגות גאווה והוצגו ע"י העירייה באחד מרחובות העיר. הכרזות השוחתו אך שוחזרו והוצבו מחדש במהירות.

תמיכת העיריה
גרמן נחשבת לידידתה של הקהילה ובמשך כל שנות פעילותה פעלה רבות למען הקהילה. באתר האינטרנט של עירית הרצליה קיים עמוד המוקדש לקהילה הגאה והוא מרכז קישורים לכל אתרי המידע והסיוע לקהילה מכל רחבי הארץ.

אירוע גאווה
בקיץ שעבר היה אמור להיערך אירוע הגאווה הראשון בעיר. חברי הקהילה החלו בתכנון האירוע בשיתוף עם העירייה, אולם בסוף הוא נדחה. השנה מתקיימים נסיונות לקיים ארוע גאווה בעיר, באמצעות תקציב שאישרה ראש העיר היוצאת גרמן.

מדד הגאווה: 9

עם ראש עיר ידידותית, אוכלוסיה ליברלית ודור צעיר אכפתי, הרצליה מעניקה אקלים ידידותי ונוח לחברי הקהילה. נותר רק לקוות כי ראש העיר החדש ימשיך במסורת ויאפשר לצעירים שהחלו להתארגן בעיר להגשים את החזון שלהם ולהעצים את חיי הקהילה בעיר.

פתח תקווה: לא שוכחים את הנוער

מדד הגאווה בישראל - פתח-תקווה (צילום: mako)
פתח-תקווה | צילום: mako
הדבר הכי טוב בפתח תקווה הוא הכביש לתל אביב. זו הייתה הבדיחה הקבועה על העיר שכולם אוהבים לצחוק עליה. ואכן, במשך שנים רבות הכביש המוביל לתל אביב היה הדבר הכי טוב בעיר, במיוחד עבור הקהילה הגאה. אך האם משהו השתנה?

תרבות ובילוי
בשנים האחרונות הוקמו מרכזי תרבות ובילוי בעיר, אך באף אחד מהם לא הוקם מקום בילוי המיועד לקהילה הגאה.

פעילות קהילתית
מלבד פעילות הקבוצות החברתיות של הקהילה, לא מתקיימת פעילות לקהילה בעיר. מועדון נוער ההולך ומוקם בעיר ישנה כנראה את התמונה.

בני נוער
ארגון איגי פועל עם שתי קבוצות בעיר – צעירה ובוגרת. לדברי מנכ"ל איגי, קיים קשר טוב מאד עם מחלקת הנוער בעירייה.

החדשה הטובה ביותר עבור הקהילה בעיר ועבור בני הנוער בפרט, היא הקמתו של מועדון נוער חדש בעיר, הנמצאת בשלבים סופיים. המועדון הוא יוזמה של תושב העיר המקבל סיוע מארגון שישה צבעים ואיגי.

חינוך
ארגון חושן פועל בשלושה תיכונים בעיר. "המטרה שלנו היא ליצור אקלים נוח לבני הנוער בבתי הספר. זה לא משנה כמה העיר קרובה לת"א, עבור הנער שגר עכשיו אצל ההורים ת"א היא יעד בלתי מושג, ואנו רוצים לגרום לו להרגיש בטוח במקום בו הוא גר ולומד."

תמיכת העיריה
תמיכת העיריה באה לידי ביטוי בעיקר בקשר עם ארגון הנוער הפועל בעיר. כמו כן העיריה תומכת ביוזמה להקמת מועדון הנוער בעיר. איתי שונשיין, סגן ראש העיר ומחזיק תיק הנוער והצעירים, ציין בעבר בנושא כי ״כחלק מקידום מיזמים ופרוייקטים לבני נוער יש חשיבות רבה בסיוע לבני הנוער הגאים, כך שכמו בכל עיר נאורה ומתקדמת, הם יוכלו לפעול בחופשיות ולקיים מסגרות חברתיות וערכיות אשר יחזקו ויעצימו אותם".

אירועי גאווה
בשנה שעברה התקיים מצעד הגאווה הראשון בעיר פ"ת. המצעד הוגדר כמצעד אלטרנטיבי. עיריית פ"ת לא עזרה במימון המצעד אך גם לא הערימה קשיים מיוחדים. למרות האוכלוסיה הדתית הגדולה בעיר, המצעד עבר בשקט יחסי. גם השנה יתקיים ארוע גאווה בעיר בתאריך 19.7. המארגנים מבטיחים לעדכן בפרטים בעמוד הרשמי של האירוע.

מדד הגאווה: 4

עיר השינה המתעוררת עדיין לא מספקת לתושביה חברי הקהילה את האקלים המתאים, אך ניתן לראות כי העירייה משתפת פעולה עם יוזמות של תושבים ומדגישה את מחויבותה לקהילה כמו לכל הקבוצות החברתיות בעיר.

ראשון לציון: קרובה לתל אביב - רחוקה מהגאווה

ראשון לציון מדד הגאווה (צילום: עדי רם)
ראשל"צ | צילום: עדי רם
ראשון לציון, העיר הרביעית בגודל אוכלוסייתה מעניקה שירותים קהילתיים ללמעלה מ-230.000 תושבים. אך יחד עם זאת, עיר האורות של ישראל, עם אולמות הקולנוע המפוארים ופארקי השעשועים הענקיים, לא מאירה פנים כל כך לקהילה הגאה.

תרבות ובילוי
למרות ההתפתחות האדירה שעוברת על העיר, לא נפתחו מקומות בילוי לקהילה בעיר בשנים האחרונות. בשבוע שעבר נפתח מועדון ה"בטרפליי" על ידי עמי שרייבמן, והוא פונה לקהילה בכל איזור השפלה.

פעילות קהילתית
לפני שנה הוקמה בעיר קבוצה הומולסבית רשמית ראשונה, שמטרתה הראשונית היא להקים מעין מרכז קהילתי בעיר שישמש בית לקהילה בראשון לציון.

בני נוער
בראשון לציון קיימת קבוצת נוער של איגי. הארגון נמצא בקשר צמוד עם מחלקת הנוער של העירייה. כמו כן תומך ארגון הנוער במצעדי הגאווה המתקיימים בעיר.

חינוך
ארגון חושן פועל בשנים האחרונות בשישה בתי ספר על יסודיים בעיר.

תמיכת העירייה
ראשי הקהילה בעיר טוענים כי העירייה מתעלמת מהם ומנסה להשתיק אותם. כל מצעדי הגאווה שצעדו עד היום בעיר הופקו ללא תמיכה של העיריה. כמו כן התבטאויות קשות מצד גורמים שונים במועצת העיר ממשיכים להשמע נגד הקהילה.

אירועי גאווה
בשנה שעברה צעד מצעד הגאווה בראשון לציון בפעם השלישית, וגם השנה מסתמן אירוע גאווה שיערך ככל הנראה בסוף חודש יולי, עדיין לא ידוע באיזו מתכונת.

מדד הגאווה: 2

למרות קרבתה לת"א, ראשון רחוקה מאד מת"א ביחס לקהילה הגאה. נראה כי האוכלוסיה בעיר הנחשבת למודרנית ומתקדמת אינה מתנגדת לפעילות הקהילתית, אך מצד שני אינה תורמת ומעלימה עין מהקהילה ומצרכיה.

אשדוד: בזכות הצעירים

מדד הגאווה בישראל - אשדוד (צילום: mako)
אשדוד | צילום: mako
העיר החמישית בגודל אוכלוסייתה בישראל עם מעל 210.000 תושבים.

תרבות ובילוי
חברי הקהילה תושבי העיר מציינים כי בעיר אין מקומות בילוי או מקומות מפגש לקהילה. "אשדוד היא עיר בה אתה נולד וגדל עד שאתה מגיע לגיל שאתה יכול לעבור לת"א", ובכל זאת בזכות הצעירים בעיר ומתנדבים מקומיים (בהם דני זאק, כתב ערוץ הגאווה ואשדודי גאה), השינוי נראה באופק.

פעילות קהילתית
בעיר מתקיימת פעילות קהילתית בקבוצות של ארגוני הקהילה, אך מלבד זה אין פעילות קהילתית מסודרת. קבוצה אקטיביסטית של חניכי איגי שלקחה על עצמה לפעול למען הקהילה בעיר מבטיחה לנסות ולשנות את המצב.

בני נוער
באשדוד קיימת קבוצה צעירה חזקה מאד של איגי. כאמור, החניכים של איגי הם אלו שיוזמים ומארגנים השנה את מצעד הגאווה הראשון באשדוד.

לוגו מצעד הגאווה באשדוד
ממצעד גאווה ראשון בעיר בזכות הצעירים
חינוך
על פי הנתונים של ארגון חושן, לא מתקיימת פעילות של הארגון באשדוד. לפי הארגון, בד"כ סירוב העיריות לקיים פעילות מגיע עם אחת מהסיבות: הסיבה הראשונה היא חוסר תקציב. "אם זו אכן סיבה ולא תירוץ, אנחנו תמיד מצליחים לגשר על הפער ולקיים פעילות" נמסר מהארגון. "לא היה מקרה אחד שבית ספר בארץ לא קיבל את הפעילות שלנו בגלל מחסור בתקציב".

הסיבה השניה היא לו"ז – הפעילות החינוכית כבר סגורה מראש. במקרים אלו דואגים בארגון לשריין פעילות לשנה הבאה מראש.

הסיבה השלישית היא הצורך - אצלנו אין הומואים, או לחילופין יש אצלנו הומואים אבל האקלים בבתי הספר הוא חיובי. עם הטענות האלה קשה להתמודד, למרות שברור לארגון שהן אינן נכונות. ניתן רק לקוות שהפעילות הקהילתית המתעוררת בערים תראה לראשי הערים שגם בעיר שלהם קיימים להט"בים וכי עליהם לפעול עבור קהילה זו כפי שהם פועלים עבור כל קהילה אחרת בעיר.

תמיכת העיריה

מחלקת התמיכות בעירייה מנהלת את הקשר עם ארגון הנוער הגאה.

אירועי גאווה
ב-21.6 יתקיים באשדוד מצעד הגאווה והסבלנות - אירוע הגאווה הראשון בעיר. האירוע הוא יוזמה של חניכי איגי שהחליטו להרים את הכפפה ולהראות לכולם שיש באשדוד קהילה גדולה.

מדד הגאווה: 5

כמו חדרה ופ"ת, גם אשדוד מתקדמת בדרך הנכונה, בזכות צעירי העיר שעושים עבורה את הצעד הראשון.

באר שבע: בירת הנגב העליזה?

מדד הגאווה בישראל - באר שבע (צילום: mako)
באר שבע | צילום: mako
בירת הנגב, עם אוכלוסיה של 205.000 תושבים ועוד אלפי סטודנטים הפוקדים את העיר, מהווה מרכז קהילתי לתושבי האזור כולו.

מקומות מפגש ובילוי
בבאר שבע קיים ליין ה"מונרו" אשר מתקיים בהצלחה רבה אחת לשבועיים בשנתיים האחרונות. זהו ליין משותף לכל הקהילה ובו הופעות דראג ותקליטנים מובילים והוא מושך אליו בליינים ובלייניות מכל הארץ.

פעילות קהילתית

בבאר שבע פועל סניף של האגודה הפעיל בכל יום מימות השבוע, רוב הפעילות בעיר מתקיימת בשיתוף הסניף. בין הפעילויות הקבועות ניתן למצוא קבוצת סטודנטים, קבוצת נשים, מקהלה ומועדון הסרט הורוד. בנוסף לפעילויות אלו, אחת לחודש מתקיימת השבתב"ש המסורתית בה מקבלים את השבת עם ארוחה חגיגית ובילוי משותף.

הסניף מקיים גם פעילויות במשך השנה כגון ציון חגי ומועדי ישראל, טיולים, הקמת דוכני הסברה באירועים שונים. בנוסף לפעילויות בסניף, מתקיימת פעילות של קבוצת ההורים (תהל"ה) וכן קבוצת לסביות דתיות (בת קול).

בני נוער
ארגון נוער גאה מקיים בבאר שבע שתי קבוצות פעילות – צעירה ובוגרת. כמו כן, מתקיים בעיר הברנוער –  שכמו מקבילו התל אביבי, נפתח בכוונה ליצור מקום אלטרנטיבי שבו הצעירים יהיו חופשיים להפגש, להאזין למוסיקה, לשחק, לצפות בסרטים, לדבר ולהכיר אחד את השני, כשצוות המדריכים נמצא במקום כדי להיות אוזן קשבת.

אין תמונה
קמפיין גאווה בבאר שבע. "צובעים את הדרום בגאווה"

חינוך
ארגון חושן קיים בשנה האחרונה פעילות בבית ספר אחד בעיר. באוניברסיטת בן גוריון פועלת קבוצת הסטודנטים של סניף אגודה (סגו"ל). כמו כן מתקיימת באוניברסיטה קבוצת הקריאה הקווירית. מאז ומעולם פעילות הקהילה קיבלה רוח גבית מהנהלת האוניברסיטה ומאגודת הסטודנטים.

תמיכת העירייה
לדברי זיו קנר, פעיל מרכזי בסניף האגודה בעיר, העירייה תומכת בקהילה ברמה העקרונית ומתקצבת פעילויות שונות בסניף. כמו כן, העירייה מממנת חלק מאירוע הגאווה.

"העירייה מתקצבת את פעילות הסניף במסגרת ועדת התמיכות, אולם תמיכה זו מזערית ואינה מספקת", אומר קנר, "רוביק דנילוביץ' הוא ראש עיר מצוין אשר פיתח ודחף את העיר למימוש הפוטנציאל שלה. עם זאת, אני מצפה ממנו להגדיל משמעותית את תמיכתו בסניף הקהילה לטובת תושבי העיר כיאה לעיר מתקדמת ופלורליסטית כבאר שבע".

אירועי גאווה
בבאר שבע נערכים ארועי גאווה כבר שלוש שנים ברציפות והם הולכים וגדלים משנה לשנה. בשנה שעברה התקיים ארוע מרשים במיוחד עם כ-1500 משתתפים וגם השנה יתקיים בתאריך ה 27.6 הפנינג גאווה צבעוני ומרשים במרכז הצעירים שבעיר העתיקה. הארוע יכלול הופעות של אמנים מובילים ומפורסמים והופעות דראג בשיתוף יוצרים מקומיים וגופים עירוניים כגון להקת המחול קמע, תיאטרון באר שבע ובית הספר למשחק.

מדד הגאווה: 6

בעיר הדרומית מתקיימת קהילה תוססת הנהנית ממרכז קהילתי פעיל ומדור צעיר של בני נוער וסטודנטים שממשיך לפעול למען הקהילה ולקדם את ענייניה.

אילת: בזכות אירועי הגאווה

מדד הגאווה בישראל - אילת (צילום: mako)
אילת | צילום: mako
העיר הדרומית ביותר בישראל, עם קצת יותר מ-45.000 תושבים. פסטיבל "אילת בגאווה" מתקיים בכל חודש מאי בעיר כבר 12 שנים. בתי המלון מתמלאים בתיירים גאים מהארץ והעולם, בתי העסק הופכים לגיי פרינדלי והפנינג ומצעד ססגוניים הופכים את העיר לגאה במיוחד. אך מה מציעה העיר הדרומית לתושבים הגאים מחוץ לימי הפסטיבל?

מקומות בילוי
פרידום – הליין המיתולוגי של העיר אילת הפועל במועדון הפלטיניום החדש ומארח מסיבות גייז תוססות בכל יום שישי. השלט מאיר העיניים (והחדש) מאיר את מרכז התיירות בצבעי הגאווה.

בשל אופייה התיירותי של העיר, אילת נחשבת לעיר גיי פריינדלי ולכן רוב מקומות הבילוי מקשטים את ההזמנות שלהם בצבעי הקשת. גייז אפשר למצוא ברוב מקומות הבילוי של אילת, בכל ימות השבוע.

פעילות קהילתית
באילת לא פועל באופן סדיר או בכלל סניף של אגודת ההומואים והלסביות. לעתים נערכות בעיר פעילויות, הקרנות סרטים וכדומה.

מצעד הגאווה באילת 2013 (צילום: עמרי קליינבורט )
חוגגים גאווה באילת. 12 שנה של אירועים בחודש מאי | צילום: עמרי קליינבורט

בני נוער
ארגון איגי פועל השנה להגיע לקצה הדרומי ביותר של ישראל, ומבטיח להקים קבוצת נוער חדשה בעיר אילת, שתעניק פעילות לבני הנוער הגאים בעיר

חינוך
אין פעילות של ארגון חושן באילת.

תמיכת העירייה
עיריית אילת תומכת במצעד ובהפנינג בצורה חלקית בלבד. עם זאת בעירייה מודעים לכוח הכלכלי שיש לאירועי הגאווה, ולכמות התיירים שתיירות גאה יכולה להביא לעיר, כך שבניגוד לערים אחרות, בהן השקעה של העירייה באירועים גאים היא השקעה חברתית למען התושבים, השקעה באירועים גאים באילת תשתלם בסופו של דבר כלכלית לעירייה.

מדד הגאווה: 8

אילת היא עיר תיירות מאד פעילה ולכן האקלים השורר באילת לא משפיע רק על התושבים אלא גם על התיירים מהקהילה. ייתכן שהנהירה של תיירים גאים לעיר במשך כל השנה ובעיקר בתקופת פסטיבל הגאווה, גורמת לנותני השירותים בעיר להכיר טוב יותר את הקהילה ויוצרת יחסים מהם נהנים אחר כך התושבים שנשארים בעיר כשהפסטיבל מסתיים וכולם חוזרים למרכז.

לסיכום:

אחוז גדול מחברי הקהילה המתגוררים בת"א הגיעו אליה מהערים הנזכרות בכתבה כדי ליהנות מאווירה ליברלית המאפשרת להם לקיים את אורח חייהם בצורה פתוחה.

מצעד הגאווה בתל אביב 2012 11 (צילום: שי בן נפתלי)
ותמיד יש את תל אביב | צילום: שי בן נפתלי

תחושת הניכור וחוסר הקבלה שהושארה מאחור היא כעת נחלתם של הדור החדש הגדל בערים וארגוני הקהילה השונים עושים מאמצים להגיע לכל מקום. אך מסתבר שהדור הצעיר יודע גם לדאוג לעצמו - רוב מוחלט של פעילויות הגאווה וחיי הקהילה בערים שנבדקו הם פרי יוזמתם של בני נוער וצעירים המתגוררים בעיר ולא מוכנים לוותר על העיר שלהם ולעבור ממנה.

אין ספק שמדובר במגמה חיובית שמתקדמת בצעדי ענק. לנו רק נותר לחזק אותם ולתמוך בהם, כל אחד בדרכו, על מנת שהאקלים הליברלי והידידותי כלפי הקהילה יהיה נחלתם של כל הערים והישובים בישראל.

חג גאווה שמח, ישראל.

בעיר פועלים שני ארגונים הנותנים מענה לנוער.
ארגון הנוער הגאה, איג"י, מפעיל שתי קבוצות בעיר – צעירה ובוגרת, אשר נחשבות כיום לחזקות מאי פעם. בנוסף, מפעיל ארגון איג"י גם קבוצת נוער בקריות, וקבוצה נוספת, משותפת ללהט"ב ולסטרייטים-סיסיג'נדרים במסגרת פרוייקט ניר בבית הספר הריאלי בחיפה.