>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם? 

יעל גרמן (צילום: ורדי כהנא)
פועלים ביחד עם פעילים מהקהילה. השרה יעל גרמן | צילום: ורדי כהנא

שרת הבריאות יעל גרמן (יש עתיד) ממשיכה בתמיכתה הבלתי מתפשרת בקהילה הגאה. אחרי שהביעה נכונות לשנות את חוק הפונדקאות כך שיחול גם על הומואים ויצאה נגד ההתבטאות ההומופובית של ראש עיריית בית שמש, שלחה השבוע מכתב הזדהות ותמיכה לקהילה הטרנסג'נדרית בישראל.

את המכתב שלחה השרה גרמן לרגל יום הזיכרון לטרנסג'דנרים שצוין ברחבי העולם וגם בישראל ב-20 בנובמבר. 

מאבק לביעור הסטיגמות כלפי הקהילה הטרנסג'נדרית

"כל חברה נגועה בדעות קדומות ולצערי כך גם החברה שלנו", כתבה גרמן. "בשנים האחרונות נראה כי המאבק לשוויון של החברה הלהט"בית  נחל התקדמות חלקית. עם זאת, כשמדברים על הקהילה הלהט"בית יש נושא שעדיין נגוע בדעות קדומות עמוקות והוא הקהילה הטרנסג'נדרית.

"צריך להבין באופן חד משמעי כי אדם אינו טוב, יותר חכם, יותר מוצלח, יותר ערכי או יותר תורם לחברה מאדם אחר בעל זהות מגדרית שונה. כשהחברה תבין זאת ותהיה מסוגלת לקבל את השונה, נצעד צעד קדימה במאבק של כולנו.

"למערכת הבריאות יש חובה במילוי חובה זו ואנו פועלים ביחד עם פעילים ופעילות מהקהילה ובשיתוף עם אנשי מקצוע על מנת לבחון את הבעיות אותן חווים בני ובנות הקהילה הטרנסג'נדרית ולמצוא פתרונות.

"המאבק משותף שלנו הוא לפעול לביעור הסטיגמות החברתיות והאפליה כלפי הקהילה הטרנסג'נדרית. לצערי נמנע ממני להשתתף באירוע, אך חשוב לי להבהיר כי אנו עומדים יחד, כתף אל כתף, במאבק להביא לשינוי ושיפור במצבה של הקהילה".

"יש נכונות ורצון לשינוי"

"הגענו אל השרה דרך זהורית שורק בתא הגאה של מפלגת יש עתיד", מסר אלישע אלכסנדר, רכז פעילות טרנסית במרכז הגאה. "עושה רושם שבמשרד הבריאות ממש בעניין של לעבוד בשיתוף. יש כאן נכונות ורצון באמת לעשות שינוי, ואני אופטימי".

שורק מוסיפה: "אתמול התקיים ערב זכרון לציון קורבנות השנאה הטרנסופובית. אנשים, המתמודדים עם נטיה מינית שונה חווים שנאה וחוסר קבלה, ובתוכנו הקהילה הטרנסית חווה את העניין ביתר שאת. התא הגאה של יש עתיד שם לו למטרה למגר את תופעות השליליות המופנות כלפי הקהילה הגאה. בימים אלה אנו פועלים ללא לאות לקידום חוקים במגוון נושאים הקשורים לקהילה הגאה".

בין היתר, מציינת שורק את הצעת החוק של ח"כ עדי קול לשיוויון לקבלת נקודות זיכוי במס על ילדים לבני זוג בני אותו המין שיש להם ילדים ואת הצעת חוק לברית הזוגיות המאפשרת הכרה של המדינה לבני זוג שבחרו למסד את יחסיהם לרבות בני זוג להט"בים. "אנו מעורבים בתהליך המבורך של שינוי הנוהל לניתוחי מין - עליו אמונה שרת הבריאות. אתמול בערב, כאשר הוקראה האיגרת של שרת הבריאות יעל גרמן, נוכחנו שוב לדעת כי השרה היא ידידת אמת של הקהילה הפועלת יום יום לקידום שיוויון מלא לחברי הקהילה".

238 טרנסג'נדרים נרצחו מסביב לעולם

ביום שני הקרוב ייפגשו אלכסנדר ונורה גרינברג, פעילה ותיקה בקהילה הטרנסג'נדרית, עם שרת הבריאות במסגרת הוועדה לשינוי מין שתתקיים בתל השומר. "כיום ברור לכולם שיש בעיה בוועדה. אנו מקווים שהנהלים ישתנו ולא נצטרך לעבור שבעה מדורי גיהינום בדרך", אומר אלכסנדר.

כיום אנשים טרנסג'נדרים נאלצים לבצע ניתוח לשינוי מין במדינות מסביב לעולם, בהן תאילנד וסרביה. לדברי אלכסנדר, מדינת ישראל יכולה לנצל את הידע והרפואה המתקדמת בישראל ולא לשלוח טרנסג'נדרים לשלם על ההליך בחו"ל. "מעבר לכך, ישראל יכולה להיות מקום אליו יגיעו אנשים טרנסג'נדרים על מנת לבצע ניתוחים".

דוח חדש שפורסם באחרונה מציין כי במהלך השנה החולפת נרצחו בעולם 238 אנשים טרנסג'נדרים. כאשר את הרשימה המפוקפקת המוצגת בדו"ח מובילות ברזיל ומקסיקו עם המספר הגבוה ביותר של מקרי רצח מדווחים של טרנסג'נדרים בשנה האחרונה.

הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל ציינה את יום הזיכרון באירועים שונים. בין היתר, התקיים במרכז הגאה אירוע מיוחד תחת הכותרת "יום הזיכרון ואבני הדרך הטרנס-קוקס". את האירוע השנה הפיק צוות ההפקה המורכב מנשים ונערות מהקהילה הקוקסינלית, כאשר הערב יעסוק בהעצמה ויצירת קהילתיות, ויתמקד בנושאים של זנות, אלימות וסמים בקרב הקהילה במטרה להביא את הנושאים החשובים הללו בדרך מכובדת, נגישה ואמיתית.