לאחרונה פרסמה עורכת הדין לענייני משפחה, אירית רוזנבלום, כי החל מעתה יהיה ניתן לצרף ספח ילדים לתעודת זוגיות הקיימת. מחירה של תעודת הזוגיות כיום עומד על 1300 שקלים, ואלו מכם המחזיקים בה יוכלו לקבל את הספח ללא תשלום נוסף. תעודת הזוגיות יצאה לאור בשנת 2008 על ידי עו"ד רוזנבלום, מנכ"ל ארגון "משפחה חדשה", המספק שירותי ייעוץ וסיוע משפטיים בענייני נישואים אזרחיים. התעודה מאפשרת לבני הזוג לתת תוקף חוקי לזוגיותם או לפרידתם באופן עצמאי על ידי הצהרות בפני עורך דין, ללא התערבות של גורמים נוספים. על ספח הילדים שהתווסף לתעודה חל אותו עיקרון, שכן כל שנדרש מההורים הוא להצהיר על ילדיהם.

"זה בא מתוך צורך של הורים, בעיקר בגלל התהליך שהם צריכים לעבור כדי להוכיח את הורותם", מסבירה עו"ד רוזנבלום את חוויית התסכול שהובילה להנפקת ספח הילדים כחלק בלתי נפרד מתעודת הזוגיות, "אישורים של בית משפט, תזכירים של עובדים סוציאליים על מנת לבדוק את מסוגלותם ההורית, כל אלו גרמו לתחושה מאוד מעיקה אצל הורים. במסגרת המסע לבניית התא המשפחתי כיחידה אחת ומאוחדת, הוספנו את הספח שבו מופיעים הילדים כחלק מתצהירים של הוריהם".

עד היום למעלה מ-50 אלף זוגות (לא רק מהקהילה הגאה) נישאו באמצעות תעודת הזוגיות. בין הזוגות שהצהירו על אהבתן וקיבלו תעודה לפני כעשור היו אורלי (49) ומיכל (39). השתיים חיות בזוגיות כבר 18, מתגוררות כיום בגבעתיים ואימהות לשלושה ילדים, אותם הן מגדלות לצד האב. אורלי ילדה ראשונה את שני ילדיהן ואת הבת השלישית שלהן ילדה מיכל. בשבועיים האחרונים קיבלו השתיים את ספח הילדים הנלווה לתעודת הזוגיות. "מחמם את הלב לראות ספח בתעודת הזהות שמשקף את המציאות שאני חיה בה", משתפת אורלי, "לכל אחת מאתנו יש שלושה ילדים, אנחנו מגדלות את שלושתם מהיום שתכננו אותם, וסוף סוף אנחנו רואות את המציאות משתקפת על הספח, שהוא מאוד סמלי".

אורלי ומיכל (צילום: אורן גבאי גולן, צילום ביתי)
מיכל ואורלי. "זה אבסורד שבתעודת הזהות הנתונים לא קשורים למציאות" | צילום: אורן גבאי גולן, צילום ביתי
ספח הילדים בא להקל על הורים רבים מפני חוויית התסכול מול הרשויות, שיוצרת לא פעם ייאוש ובלבול בקרב הילדים. "זה עניין בינלאומי, מדינות נכנסות לתחתונים של בני אדם ומתעסקות בגזע, מין, לאום של בן הזוג האחר, וזו תופעה שלא הייתה קיימת בתקופות קדומות יותר", מספרת עו"ד רוזנבלום על מסכת הבירוקרטיה שאנשים, ביניהם להט"בים, נדרשים לעבור על מנת לזכות להכרה כזוג או כיחידה משפחתית במדינה בה הם חיים, "ב'משפחה חדשה' אנו נותנים ערך וכבוד למשפחות שלנו".

"כל כך מתסכל להתעסק בבירוקרטיה בזמן משבר"

עד היום, ילדיהם לזוגות להט"בים לא הופיעו בתעודות הזהות, שכן משרד הפנים התייחס אך ורק לילדיהם הביולוגים, ולא לאלו שנולדו מבן/בת הזוג. "זה אבסורד שבתעודת הזהות הנתונים לא קשורים למציאות", טוענת מיכל, "אני מופיעה כרווקה פלוס אחת". השתיים מספרות כי בקיץ האחרון מיכל נסעה לחו"ל עם עומרי, בנה הביולוגי של אורלי, ונעצרה בשדה התעופה בגלל ששמו לא הופיע בתעודת הזהות שלה. "עשו בירור מעמיק על איך אני מוציאה ילד בן 13 מהמדינה", משחזרת מיכל את התרחיש המביך, "שאלו אותי מה הקשר שלי אליו ועניתי שאני אימא שלו, עד שלבסוף שחררו אותנו".

ספח הילדים בתעודת הזוגיות בה למנוע תרחישים כאלו ואחרים מול הרשויות השונות. "עד היום, אם מיכל רצתה לקחת את אחד הילדים לרופא, לכאורה היא לא יכלה לקבל עליו החלטות רפואיות, כי היא לא נחשבת אימא שלו", מוסיפה אורלי, "כל כך מתסכל להתעסק בבירוקרטיה בזמן משבר. אני חושבת ומקווה מאוד שהספח יפתור את המקומות המתסכלים האלה".

"חשוב שאנשים יבינו שההתנהלות מול משרד הפנים במדינת ישראל זה לא שם המשחק", מצהירה רוזנבלום, "מדובר ברשות סטטיסטית שרשומת נתונים. ברגע שאנחנו מסדירים בדרכים משפטיות את זוגיותם של אנשים כדי שייהנו מזכויות שוות של נשואים, זה תם ונשלם. אנחנו לא רוצים להתנהל מול משרד הפנים, שכן ברגע שאנחנו מתעסקים בלקבל ממנו רישיון, אנחנו חוזרים לנקודה שממנה אנחנו מבקשת לצאת. רישיון ואישור הם שליטה".

"הרופאים אמרו שאין להם יכולת טכנית לתת עוד צמיד"

בשנת 2014 נתן בית המשפט לענייני משפחה מעמד מוביל, חוקי ומשפטי לתעודת הזוגיות של "משפחה חדשה". כיום פסק הדין מכובד על ידי מוסדות המדינה ומאפשר לזוגות המחזיקים בו ליהנות מזכויות פיננסיות, בריאותיות, כלכליות (ביטוח לאומי, מס הכנסה), עירוניות (חניה עירונית, רישום בגנים) ועוד. ראוי לציין כי מדובר בצעד משמעותי עבור הקהילה, שכן לפני כעשור הקשיים מול המוסדות השונים היו מורכבים יותר.

עו"ד אירית רוזנבלום (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
עו"ד רוזנבלום. "כל הרעיון הוא להחזיר לנו את הכוח, לתת תוקף לעצמנו" | צילום: יחסי ציבור, יח"צ
"בשתי הלידות נתקלנו בבעיות מול בית החולים בשלב הצהרת ההורות", משחזרת אורלי את לידת ביתה שהתרחשה טרם הנפקת תעודת הזוגיות, "זה התחיל סביב העניין של לתת צמיד לשלושתנו כדי שיהיה אפשר להיכנס לתינוקייה. הייתי אחרי ניתוח קיסרי, לא יכולתי לזוז, ולמיכל לא נתנו להוציא את התינוק".

"הרופאים בבית החולים אמרו לי שגם אם הם רוצים, אין להם יכולת טכנית לתת עוד צמיד", מוסיפה מיכל, "בסוף הם קיבלו אישור מיוחד להוציא צמיד בכתב יד עם עדים והוכחות, זה היה סיפור". במצבים אבסורדים שכאלו, בכוחה של תעודת הזוגיות לחסוך מההורים הטריים את העיסוק המיותר בבירוקרטיות. מתגובה בית החולים שיבא בתל השומר ניכר כי התנהלות בית החולים שונתה בעקבות מקרים דומים. "על פי נהלי בית החולים במקרה בו יש לתינוק שלושה הורים מוענקים להם שלושה צמידים, ומתאפשרת כניסה של שלושתם לתינוקייה", כך נמסר בתגובה.

"כל הרעיון של 'משפחה חדשה' הוא להחזיר לנו את הכוח, לתת תוקף לעצמנו", מסכמת רוזנבלום, "זה תהליך של התאזרחות בחיי המשפחה שלנו וחזרתם להיות חיים פרטיים. במדינת ישראל כל עוד המבנה הקואליציוני שלה הוא דתי כפי שקורה, כנראה לא יזכו פה להכרה על פי חוק, ואני אומרת שאף אחד לא צריך את ההכרה הזו. אנחנו צריכים להשתחרר מהתלות במחוקק והמוסדות ולעבור למצב בו אנחנו מדווחים ולא מקבלים רישיון. ברגע שאנחנו נותנים את ראשינו ומסכימים לכך שיתנו לנו רישיון, פירוש הדבר הוא שהסכמנו לרשימה של הגבלות. צריך להפוך את הקהילה על פיה, כדי שהחברה תבחר את צורתה ואת הזכויות שלה ולא תיתן סמכות למוסדות".

>> "הומואים חושבים שאנחנו בארון"

>> הכירו את לוק האדסון, חלוץ בפורנו קווירי

>> "הוא אמר 'בקטנה', וחדר אליי בלי קונדום"

>> "אם יש ניצוץ, זה לא משנה אם שוכבים על ההתחלה"