>> לקבוצה של mako   גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

ח"כ גלאון (צילום: חדשות 2)
"המחויבות של מרצ לקהילה היא ארוכת שנים". זהבה גלאון | צילום: חדשות 2

לקראת פתיחת אירועי הגאווה, הנהגת מרצ ופעילי הקהילה הגאה מרחבי הארץ יחגגו באירוע מיוחד וראשון מסוגו: 20 שנות פעילות למען הקהילה הגאה באירוע שיתקיים במועדון הסטוראג' בת"א.

בעוד יחסן של רב המפלגות ביחס לקהילה הגאה לוט בערפל, מדגישה מר"צ את תמיכתה בקהילה הגאה במצע הרשמי של המפלגה, בו כתוב: "המחויבות של מרצ לקהילת הלהט"ב היא איתנה ורבת שנים. מרצ נלחמת להכרה בהומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים, כפרטים, כתאים משפחתיים וכקהילות, בהיותם אזרחים ואזרחיות שווי זכויות ומעמד. מרצ מכירה בכך שנטייה מינית, על מגוון צורותיה וביטוייה, היא חלק בלתי נפרד מזהותם של כל איש ואישה. אפליה בגין נטייה מינית או בגין זהות מגדר בלתי נורמטיבית או ביטוייה, מהווה פגיעה יסודית בזכות האדם לפרטיות ולחירות אישית. מרצ מכירה בזכותו של כל אדם לקבוע בעצמו את היותו גבר או אישה ואת דרך הביטוי של זהות זו, ללא קשר למינו הביולוגי".

תמכה בקהילה מאז ראשיתה

מאז הקמתה, לפני 20 שנה, מרצ הייתה חוד החנית של המאבק לשוויון של הקהילה הגאה. מייסדת מרצ, שולמית אלוני, החלה כבר ב-1978 במאבק לביטול החוק שקבע כי הומוסקסואליות היא עבירה פלילית. אחרי שנים של מאבק, אלוני יחד עם ח"כ וירשובסקי ז"ל, הצליחו להסיר את הכתם מספר החוקים.

שולמית אלוני בשנת 2009
תמכה בקהילה הגאה גם כשזה לא היה באופנה. שולמית אלוני | צילום:

את מחוייבותה לזכויות הקהילה הגאה, מרצ המשיכה לבטא בהתייצבות בחזית המאבקים הפרלמנטריים והציבוריים לשוויון ולמיגור כל צורה של אפליה על רקע נטייה מינית וזהות מגדרית. מרצ הייתה זו שהביאה לבחירת הנציגים הגאים הראשונים לכנסת ולמועצות עירייה (מיכל עדן, ח"כ לשעבר עוזי אבן, וכיום ח"כ ניצן הורוביץ), ורשמה שורת הישגים בתחומי החקיקה, המשפט, והפעילות הציבורית, וכן טיפלה בהצלחה באינספור מקרים פרטניים מול הרשויות השונות.

המאבק למען זכויות הקהילה הגאה משתלב בתפיסת העולם הכוללת של מרצ למען דמוקרטיה וזכויות אדם בישראל. בכנסת הזו מובילים חברי הכנסת של מרצ שורה של הצעות חוק חלוציות, ביניהן: חופש בחירה בנישואים שיאפשר גם לזוגות מאותו מין להינשא בישראל, עיגון בחקיקה של מעמד הידועים בציבור מאותו מין,  הכללת בני זוג מאותו מין בסמכותו של בית המשפט למשפחה, חופשת לידה לבני זוג מאותו מין, איסור אפליית תלמידים על רקע נטייה מינית וזהות מיגדר, הכללת נטייה מינית וזהות מיגדר בין העילות המאפשרות העמדה לדין על הסתה לגזענות והשוואת מעמד נפגעי פשעי שנאה למעמד נפגעי פעולות איבה מבחינת תמלוגים ותשלומים.

מרצ היא מאז ומתמיד הבית הפוליטי של הקהילה

"המחויבות של מרצ לקהילה היא ארוכת שנים, ולא רק בהצהרות, אלא גם הלכה למעשה", מוסיפה גלאון. "בשונה מיתר המפלגות שטוענות שהן תומכות בקהילה, מרצ תמיד שם, מובילה בחקיקה, במאבקים הציבוריים, וגם ברגעים שבהם הקהילה היא מטרה לחצי הרעל של גורמים שמרנים והומופובים. אנחנו מציינים 20 שנים להקמת מרצ, ואין יותר מתאים מחודש הגאווה לציין בו את המחויבות והחיבור הטבעי של מרצ להומואים, ללסביות, לבי ולטרנס".

ניצן הורוביץ (צילום: עודד קרני)
"בזכות מרץ קמים תאים גאים במפלגות נוספות", ניצן הורוביץ | צילום: עודד קרני

ח"כ ניצן הורוביץ מוסיף: "אנשי מרצ סללו את הדרך בזירה הציבורית ובזכותם קמים עכשיו תאים גאים במפלגות נוספות. זו תופעה חיובית, אך המבחן איננו בדיבורים על הקהילה הגאה אלא במעשים וכאן בולט הכישלון והחידלון".

הורוביץ מתייחס להצבעה על הצעת החוק של מרצ לחופש בחירה בנישואים בשבוע שעבר, ומוסיף: "הפיקציה הנקראת 'קדימה' התגלתה במלוא עליבותה. גם שאר חברי הכנסת החילונים בקואליציה, שוב בגדו בציבור הבוחרים שלהם והתרפסו בפני המפלגות החרדיות, ואילו רוב הח"כים של מפלגת העבודה נעדרו מההצבעה. גם הצהרות התמיכה של שרים בממשלה, כגון השר יעלון, בנישואים של בני זוג מאותו המין, התבררו כחלולות וצבועות. התברר שוב כי לא ניתן לקדם חקיקה לשוויון זכויות בישראל במפלגות שכרתו ברית עם מפלגות חרדיות חשוכות. זהו המצב בליכוד ובקדימה. עכשיו, יותר מאי פעם, ברור לציבור החופשי בישראל מי פועל למענו ולמען חברה חופשית. מרצ היא מאז ומתמיד הבית הפוליטי של הקהילה, וברגע האמת רק היא ניצבת לצדה של הקהילה הגאה."

יו"ר הפורום הגאה במרצ, דרור מזרחי: "לא באותות ולא במופתים - המחויבות של מרצ לקהילה הגאה היא אמתית, כנה, ונמשכת כבר כמה עשורים. המון מפלגות מחזרות אחרי הקהילה, אבל זה לא קורה בגימיקים, אלא בעשייה. החוקים הרבים שקידמו חברי-הכנסת של מרצ בתחום זכויות האזרח בכלל, והקהילה הגאה בפרט, הם חותמת הברזל לקשר הטבעי בין מרצ ללהט"ב".

האירוע יתקיים במועדון הסטוראג' בת"א (דיזינגוף 98, תל אביב) ביום רביעי, 30 במאי. אליו יגיעו חברי כנסת מהמפלגה ומפורום גאות כמו גם פעילים בולטים בקהילה. די.ג'יי דלית 'וטצ'סטר תתקלט וקבוצת התיאטרון ההומו-לסבי תהל תציג. בסוף האירוע תתקיים במקום מסיבה של הליין דרעק.