>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

חיילים מחזיקים ידיים (צילום: פייסבוק צה"ל)
מחנכים לסובלנות ולשוויון | צילום: פייסבוק צה"ל
במוסף 24 שעות של ידיעות אחרונות מה-13 ביוני התפרסם בעמוד הדעות טור של חגי סגל, בו הוא יוצא נגד פרסום תמונה של שני חיילים אוחזי ידיים במסגרת שבוע הגאווה. טורו של סגל משופע בעמדות הומופוביות שאין להם מקום בחברה מתוקנת.

חוש"ן – מרכז החינוך של קהילת הלהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים) בישראל, מגיב על דברים אלה בחריפות.

"התמונה מחנכת לערכי שוויון"

סגל כותב בסרקזם: "במקום להנחיל לחיילים רוח לחימה יקדיש מעכשיו צה"ל את רוב מאמציו החינוכיים להנחלת ערכי האהבה החד-מינית". בכך הוא רומז כי החינוך לסובלנות כלפי להט"בים וביסוס ערכים פלורליסטיים בצבא  בא על חשבון רוח הלחימה.

למעשה, התמונה בה נראים חיילים אוחזים זה בידו של זה אינה מחנכת ל"ערכי האהבה החד מינית" כפי שטוען סגל. היא מחנכת לתנאי שירות שוויוניים לכולם והיא משקפת גישה סובלנית ופלורליסטית שאומרת שכל חייל וחיילת צריכים להרגיש בנוח עם מי שהם ומה שהם.

לא מדובר, אם-כן, כפי שטוען סגל כאחרון ההומופובים, במעשה שנועד "לשרת רעיונות אופנתיים", אלא בניסיון להתקדם אל עבר אידיאל ראוי שבו להט"בים אינם סובלים מאפליה ומיחס מזלזל רק בשל נטייתם המינית השונה. קצת קשה להבין את החכמה שבלקרוא לרעיונות של סובלנות ופלורליזם, העומדים בבסיס האידיאולוגיה ההומניסטית המערבית עשרות בשנים, "רעיונות אופנתיים" או "גחמות תרבות המערב". 

סביר להניח שסגל, כאזרח מדינה דמוקרטית, נהנה בדיוק מאותם "רעיונות אופנתיים" בחייו האישיים. רק שלדידו, ברגע שערכים אלה מיושמים גם בנוגע לשונות על רקע נטייה מינית או מגדרית, הם הופכים ל"גחמות" ול"חנופה בוטה לטעמם של מעצבי דעת הקהל". זוהי דמגוגיה מהסוג הגרוע ביותר.

מניפולציה לא הוגנת

ההשוואה המקוממת מכל שעושה סגל נוגעת לדבריו בדבר היעדר הסובלנות בצה"ל ל"השקפות מיניות". "לפני פחות משנה", מספר לנו סגל, "סולקו מקורס קצינים צוערים חובשי כיפה שהתקשו להאזין לשירת נשים. צה"ל הקריב אותם על מזבח הפוליטקלי קורקט, וזה בדיוק מה שהוא עושה עכשיו עם תמונת שני הגאים במדים". השוואה זו מופרכת לחלוטין: הצוערים הדתיים זכו לסנקציה בה זכו בשל "השקפות מיניות" ולפיהן שירת נשים היא תועבה.

זוהי השקפה המבטאת חוסר נכונות ליישר קו עם ערכים בסיסיים של שוויון בין המינים ותומכת בהדרת נשים מהמרחב הציבורי. מה בין כך ובין קבלת להט"בים בצבא? איך בדיוק קבלת להט"בים בצה"ל כרוכה בהדרת אחרים ? נראה שסגל נוטה לזלזל בהגיון הבריא של הקוראים, אך אלה, סביר להניח, יתקשו להבין מה עניין שמיטה להר סיני ומדוע סובלנות כלפי יחסים חד מיניים בצה"ל שקולה לקבלת השקפות של חוסר סובלנות כלפי נשים.

בניגוד לסגל, אנחנו בחוש"ן סבורים כי בחינוך לסובלנות כלפי להט"בים יש תרומה רבה לייעודו של צה"ל, בהיותו צבא העם. יש בו בכדי לגרום לאלפי להטב"ים המשרתים בצה"ל להרגיש שצה"ל הוא בית המספק להם סביבה תומכת בדיוק כפי שהוא בית עבור כל חייל אחר. זוהי מטרה נעלה בפני עצמה, שעולה בקנה אחד עם הערכים של צה"ל ושל החברה הישראלית בכללה אשר אותה צה"ל משרת. 

הפרפראזה שמביא סגל על דבריו של בן-גוריון ("תדע כל אם עבריה שהבן שלה מתגייס לא רק כדי להילחם באויב, אלא גם כדי לשרת רעיונות אופנתיים") מביישת את דבריו המקוריים של בן-גוריון. רצוי להזכיר לסגל כי הדברים המקוריים היו: "אם המפקדים יעודדו האמון, את האהבה, את הדבקות בחיילים שלהם, שתדע כל אם עבריה שהפקידה גורל חיי בניה לידי המפקדים הראויים לכך". 

האהבה, האמון והדבקות - עליהם דיבר בן גוריון ברוב חכמתו, אינם צריכים להיות מוגבלים לנטייה מינית מסוימת. ארגון חוש"ן מתחייב להמשיך ולפעול יחד עם צה"ל למען תדע כל אם עבריה שבנה או בתה, סטרייטים, הומואים, ביסקסואלים או טרנסג'נדרים, נהנים מיחס שווה, מקבל והוגן, ברוח דבריו של בן גוריון.

על אודות חוש"ן (חינוך ושינוי)

חוש"ן הוא מלכ"ר שמטרתו שינוי הסטריאוטיפים כלפי להט"בים, והכשרה של אנשי מקצוע בנושאים הקשורים לקהילה הגאה בישראל. בחוש"ן חברים כ-250 מתנדבים, ומדי שנה עורך הארגון מאות פעילויות חינוכיות בנושא נטייה מינית, זהות מגדר וקהילת הלהט"ב. לחוש"ן שיתוף פעולה הדוק עם השירות הפסיכולוגי הייעוצי ועם האגף לחינוך על-יסודי במשרד החינוך. 

>> לצה"ל לא אכפת מהקהילה הגאה