משרד הבריאות הודיע הבוקר (שני) כי יתחיל לחסן אלפי פלסטינים שמרכז חייהם בישראל, בהם פלסטינים להט"בים ומי שנמצאים בישראל מכוח איחוד משפחות. כל אלו יוכלו מעתה להתחסן במתחם שהוקם עבור חסרי מעמד בשכונת נווה שאנן בתל-אביב. עוד נמסר כי בהמשך יוקם מתחם נוסף באזור באר שבע. 

הודעת משרד הבריאות מגיעה בעקבות לחץ שהפעילה בשבועות האחרונים עמותת רופאים לזכויות אדם, זאת על רקע ההחלטה הקודמת מחודש פברואר, שלא לכלול פלסטינים שמרכז חייהם בישראל להתחסן במתחמי החיסון הייעודיים שהקצה משרד הבריאות ברחבי הארץ. לפני כשבועיים התקיימה הפגנה בתל אביב כנגד "אפליה גזענית בחיסונים". 

שריף (30), שגר בירושלים כבר שלוש שנים עם בן זוגו, שמח מאוד מההחלטה. "לפני כמה ימים בן הזוג שלי קיבל תשובה חיובית לקורונה ונכנסתי ללחץ וחרדה", סיפר הבוקר ל-mako. "אני שמח מאוד שאוכל להתחסן. זה מרגיע אותי אחרי תקופה ארוכה שהייתי בלחץ נפשי. פחדתי להיות חולה, כי ידעתי שאין מקום שיוכל לטפל בי. אני מאושר ומודה לכל מי שניסה לעזור לנו לקבל את החיסון". 

חיסון (צילום: Yuri Dondish, Shutterstock)
צילום: Yuri Dondish, Shutterstock

גם מוחמד (28), שגר בתל אביב קרוב לשנתיים, התרגש לשמוע שבקרוב יוכל להתחסן. "אני שמח מאוד שזו ההחלטה שהתקבלה, אבל הייתי שמח אם זה היה קורה בהתחלה ובלי שיעבדו על זה כל כך הרבה. היה טוב אם היו נותנים לנו בהתחלה. אני מקווה שהקורונה תיגמר במהרה ונחזור לשגרה". 

מנהלת המחלקה לחסרי מעמד והמרפאה הפתוחה בעמותת רופאים לזכויות אדם, ד"ר זואי גוטצייט, ברכה על הודעת המשרד. "מדובר במהלך מתבקש הן מבחינת בריאות הציבור והן מבחינת האחריות המוסרית של ישראל", אמרה. "עם זאת, חבל כי ההחלטה התקבלה רק בעקבות לחץ ציבורי ואחרי בזבוז זמן יקר ועוגמת נפש רבה. במשך כל הזמן הזה הועמדה בסיכון בריאותם של הפלסטינים אשר מרכז חייהם בישראל, כמו גם בריאותו של הציבור הרחב. חייבים להפיק לקחים ולהפנים כי מתן מענה בריאותי שוויוני חייב להיעשות מראש ובזמן אמת - מבלי לחכות ללחץ ציבורי, אלא כחלק מהמחויבות הרפואית והאתית של המדינה כלפי כל מי שנמצא תחת אחריותה".

ריטה פטרנקו, מנכ"לית עמותת "הבית השונה", הפועלת לקידום הקהילה הלהט"בית הערבית בישראל, הוסיפה: "טוב שמשרד הבריאות התקפל והבין שאי אפשר לא לחסן בני אדם שחיים בישראל. לצערי, אפילו כדי לשמור על בריאות הציבור ולחסן פלסטינים, אנחנו צריכים להשקיע זמן רב ומשאבים של ארגונים שונים. זאת דוגמה אחת שמוכיחה שאנחנו נלחמים כבר שנים עבור הפלסטינים הלהט"בים". 

ריטה פטרנקו (צילום: באדיבות המצולמת)
ריטה פטרנקו | צילום: באדיבות המצולמת

הלהט"בים הפלסטינים שוהים בישראל מכוח היתר שהייה לצרכי רווחה, אישורים שמנפיק להם המנהל האזרחי, אשר כפוף למתאם פעולות הממשלה בשטחים. גישתם לשירותי בריאות גרועה יותר מזו של אנשים אחרים חסרי מעמד בישראל והם אף מודרים מחלק מהשירותים הרפואיים לזרים. בנוסף, בשונה מפלסטינים החיים בגדה המערבית, פלסטינים להט"בים בישראל אינם יכולים להיכנס לשם בעתיד, למקרה שחיסונים יסופקו בהמשך לאוכלוסיה הפלסטינית.