תקופת הקורונה הציפה אצל רבים ורבות תחושות לחץ וחרדה על רקע חוסר הודאות הכלכלית והבריאותית, היציאה מהשגרה והריחוק מהקרובים אלינו. תקופה זו, שפוגעת ביכולת לקיים חיי קהילה חברתיים ומאלצת להט"בים רבים להישאר במרחב שיכול להיות פוגעני ולא בטוח עבורם, משפיעה במיוחד על חברי וחברות הקהילה הגאה, שגם בימים רגילים נמצאים בסיכון מוגבר לחרדה ודיכאון. 

מחקר חדש שערכה האגודה למען הלהט"ב, בנוגע למצוקת הקהילה הגאה בישראל בתקופת הקורונה, מציג תמונת מצב קשה מבחינה נפשית, תעסוקתית וחברתית. 54 אחוזים מתוך 620 משתתפי המחקר, חברי וחברות הקהילה הגאה, דיווחו כי הם סובלים מבדידות, זאת לעומת 21 אחוזים באוכלוסיה הכללית, לפי סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. 42 אחוזים דיווחו על דיכאון שהתפתח בעקבות מגפת הקורונה, זאת לעומת 19 אחוזים באוכלוסייה הכללית. בנוסף, נמצא כי להט"ב בירושלים סובלים הכי הרבה מחרדות ודיכאון (61%) וכי להט"ב מאזור הדרום סובלים יותר מבדידות (71%). 

עוד עולה מהמחקר כי נוער להט"בי מתחת לגיל 18 היא הקבוצה שנפגעה הכי הרבה מבדידות (52 אחוזים), וזאת מכיוון שמגבלות הקורונה מונעות מהם חיי חברה, תוך הימצאות במרחב שאינו מכיל או בטוח דיו. 27 אחוזים מהלהט"בים הצעירים שחזרו לגור עם המשפחה, בני 18-25, דיווחו על להט"בופוביה מצד המשפחה. נוסף על כך, אנשים על הקשת הטרנסית מכל הגילאים דיווחו על קשיים נפשיים בגלל חוסר רצף טיפולי, תחושת סיכון לצאת לעבודה וקשיים נפשיים בעקבות שהות ממושכת עם המשפחה. 

דיכאון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"מבקשים מכל מי שצריך עזרה לפנות אלינו כדי שנוכל לסייע" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

רוב העונים על הסקר דיווחו כי הם מתקשים בשמירת הקשרים החברתיים וביצירה או קיום של קשרים זוגיים. בנוסף, 16 אחוזים דיווחו על שימוש מוגבר בסמים, אלכוהול וסיגריות בזמן המגפה. גם מצבם התעסוקתי של הקהילה הטרנסג'נדרית חמור יותר ביחס לכלל האוכלוסייה הגאה: 38 אחוזים מהטרנסיות ו-30 אחוזים מהטרנסנים יצאו לחל"ת, לעומת 24 אחוזים בקרב כל הקהילה. 

הנתונים המדאיגים האלו הובילו את האגודה למען הלהט"ב לצאת בפרויקט תמיכה וסיוע נרחב לבני ובנות הקהילה הגאה בפריסה ארצית, בו יינתן טיפול רגשי קצר וממוקד להתמודדות עם הקשיים במחיר סמלי בלבד. הטיפול יוענק בקליניקה הלהט"בית ובקליניקה למשפחה הגאה ע"ש אמיר פרישר גוטמן, במטרה להוות אוזן קשבת, להבין את הקשיים, להקל על ההתנהלות היום-יומית, לשפר את איכות החיים ולסייע לחזור לתפקוד מיטבי.

"הקהילה הגאה מתמודדת יום יום עם מצוקות הנובעות מאפליה וההשלכות החברתיות שלה, חוסר במרחב בטוח ולהט"בופוביה", אמר אוהד חזקי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב. "תקופת הקורונה החמירה את הקשיים והשאירה את חברי וחברות הקהילה מאחור. אנחנו מבקשים מכל מי שצריך עזרה לפנות אלינו כדי שנוכל לסייע". 

לפרטים נוספים והרשמה

קו הקשב “יש עם מי לדבר” של האגודה למען הלהט”ב – פועל בימים א’-ה’ ומוצ״ש בשעות 19:30-22:30, בטלפון: 03-6205591 או באפליקציית וואטסאפ (whatsapp) במספר: 058-6205591