בעקבות המקרה בו בית חולים סירב להעניק לנער טיפול מונע במקרה של חשש להידבקות ב- HIV, אלא אם ייצא מהארון בפני הוריו, בדקנו מהן הזכויות הרפואיות של קטינים.

באותו מקרה, שפורסם ב-mako גאווה, הנער בן ה-16 הגיע למיון לאחר ששכב עם מבוגר ללא קונדום, וחשש שמא נדבק. הוא ניגש לבית החולים אך אלו סירבו להעניק לו את "גלולות היום שאחרי" (PEP- POST EXPOSURE PROPHYLAXIS), רק בהתערבות הארגונים הגאים – הוועד למלחמה באיידס וארגון הנוער הגאה – ולאחר שעות ארוכות של התעקשות, זכה הנער לטיפול רפואי.

עו"ד ד"ר יובל לבנת, משפטן ומנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, עונה לשאלות שמעסיקות קטינים במקרים דומים:

ש: אני מתחת לגיל 18 וקיימתי יחסי מין לא מוגנים עם גבר. האם אני רשאי לקבל טיפול מונע (PEP)?

ת: ככלל, טיפולים רפואיים שניתנים לקטינים מצריכים את אישור הוריהם. עם זאת, המחוקק החריג טיפולים מסוימים, נוכח הבנה שקטינים יחששו לדבר עליהם עם הוריהם, ונוכח הנזק שיגרם אם קטינים יימנעו בשל כך מלקבלם. כך לגבי הפלה שמבצעת נערה (שאינה מצריכה אישור הוריה), וכך לגבי בדיקת HIV של קטין (שעל פי חוק לגילוי נגיפי איידס בקטינים, מאפשר לקטין מגיל 14 להיבדק ל- HIV ללא ידיעת והסכמת הוריו, וזאת אם הרופא שוכנע כי "בהתחשב בגיל הקטין, בבגרותו הנפשית וביכולתו לגבש רצון עצמי", טובתו מחייבת בדיקה ללא אישור הוריו). אין התייחסות ישירה לנושא ה- PEP בחוק הישראלי, אך הרציונל שעומד מאחורי אפשרות בדיקה ל- HIV מגיל 14 חל גם על הטיפול המונע. ידוע לנו שלאחרונה אושר טיפול לקטין בבית החולים איכילוב על בסיס רציונל זה. בכל אופן, ההחלטה על מתן הטיפול המונע – הן ביחס לקטינים והן ביחס לבגירים – היא בידי הרופא/ה בחדר המיון, בהתייעצות עם רופא/ת איידס.

טיפול מונע להידבקות ב-HIV/איידס (צילום: עידו כהן)
הכדורים שניתנים כטיפול מונע | צילום: עידו כהן

ש: היכן אפשר לקבל טיפול מונע ל-HIV ותוך כמה זמן ניתן לקבל את הטיפול הזה?

ת: ניתן לקבל את הטיפול המונע בכל חדר מיון, עד 72 שעות מזמן החשיפה. ככל שהטיפול ניתן בשלב מוקדם יותר – כך היעילות שלו עולה.

ש: אם אני בגיל 15, מותר לי לעשות בדיקת HIV ללא אישור הורים? האם התשובה לא תועבר להוריי?

ת: כאמור, קטין מעל גיל 14 יכול לבצע את הבדיקה ללא אישור הוריו, והתשובה תינתן לו בלבד. רק במקרים חריגים, בעקבות פניה של פקיד סעד לבית משפט לנוער, יכול בית המשפט להורות על מסירת התשובה להורי הקטין, וגם זאת רק בנסיבות החריגות של מי שהוכרז כ"קטין נזקק", ורק ככל שהתשובה העידה על היות הקטין נשא HIV  (תשובה חיובית).

ש: מאיזה גיל אפשר לעשות בדיקת HIV אנונימית? מאיזה גיל אפשר לעשות בדיקה מהירה?

ת: על פי נהלי משרד הבריאות קטין מגיל 16 רשאי להיבדק בדיקה אנונימית, אך רק בגיר (מגיל 18 ומעלה) רשאי להיבדק בדיקה מהירה (בה ניתנת תשובה תוך כחצי שעה).

ש: אם התגליתי כחיובי ל-HIV ואני מתחת לגיל 18, האם אני מחויב לספר להורים?

ת: לא. כאמור, רק בית-משפט לנוער יכול לחייב מסירת תשובה חיובית להורים, בנסיבות חריגות. עם זאת, שיתוף ההורים, או מבוגר אחראי אחר, עשוי להיות הדבר הנכון לעשות לצורך הקלת ההתמודדות עם הידיעה.

ד"ר יובל לבנת מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס
ד"ר יובל לבנת

ש: אם גיליתי שאני חיובי, האם אמשיך לחיות?

ת: כיום, HIV/איידס היא מחלה כרונית, ולא סופנית. בעזרת טיפול תרופתי יום-יומי ניתן בהחלט להאריך ימים ולחיות חיים טובים ומספקים. ניתן גם לשרת שירות צבאי בצה"ל כמתנדב/ת.

ש: האם חבר שלי או המדריך שלי באיגי רשאים ללוות אותי לפגישה עם הרופא בחדר המיון בנוגע לבדיקת ה- PEP?

ת: כן. חוק זכויות החולה קובע כי "מטופל זכאי לכך שאדם המלווה אותו, לפי בחירתו, יהיה נוכח בעת קבלת טיפול רפואי, ובלבד שהמלווה לא יתערב במתן הטיפול הרפואי".

ש: סיפרתי לרופא המשפחה שלי שאני הומו - מותר לו לספר על כך להורים שלי?

ת: חד משמעית לא. הרופא מחויב על שמירת פרטיותך.

ש: רופא המשפחה שלי הפנה אותי לבדיקת HIV, האם הוריי יידעו על כך?

ת: גם בנושא זה, הרופא מחויב על שמירת פרטיותך, וזאת גם ביחס להוריך. 

 

* ניתן להיבדק ל-HIV באופן אנונימי ובחינם בימי ראשון בין השעות 19:00 – 21:30  בפלורנטין 43 (קומה ראשונה), תל אביב, או בימי רביעי בין השעות 19:00 – 21:30  במרכז הגאה בגן מאיר, טשרניחובסקי 22, תל אביב. בדיקות מהירות לבני 18 ומעלה בתשלום, תוצאה תוך שלושים דקות

*  אם אתם נערים להט"בים ומחפשים אוזן קשבת זה הזמן להכיר את ארגון הנוער הגאה ואת "דיגי", קו התמיכה בהודעות וואטסאפ