יש לכם רעיון מצוין לקידום הקהילה הגאה בישראל, אבל אין לכם מושג איך להוציא אותו לפועל? זה הזמן להפוך את החלום למציאות, כי עיריית תל אביב והמרכז הגאה יעניקו עשרות אלפי שקלים וליווי מקצועי ואסטרטגי ליזמים חברתיים חדשים שמטרתם לשפר את איכות החיים של להט"בים, בדגש על אוכלוסייה מוחלשת. 

בשל משבר הקורונה והסגר הנוסף, שלא ידוע מתי יסתיים, מאות אלפי בעלי עסקים ועצמאים בישראל הפכו מובטלים, וחלקם אף נאלצו לסגור את בית העסק, בין אם לפרק זמן קצר ואם לצמיתות. התקופה האחרונה חידדה את הצורך בפתרונות יצירתיים למצוקות העצמאים ולמצוקות הקהילה הגאה בפרט. 

הקהילה הגאה בישראל מתפתחת בקצב מהיר, אך צרכיה המתרבים לא מצליחים לקבל ביטוי מספק במגוון היוזמות הקיימות בשטח. עם זאת, יוזמות רבות צברו תאוצה במהלך העשור האחרון, ביניהן גם "הורה בקפה" של תהל"ה, "תכנית ניר" של איגי, מרכז הדיווח של האגודה למען הלהט"ב ומרכז התעסוקה לטרנס במרכז הגאה. אולם כעת מורגש צורך בעליית מדרגה נוספת בהתפתחות החדשנית והחברתית של הקהילה מול מחסור במענים לאוכלוסיות מוחלשות. לכן, במסגרת הבחירה במיזמים, תינתן עדיפות לאוכלוסיות הסובלות מתת ייצוג, כמו הקהילה הטרנסג'נדרית, נשים והגיל השלישי. 

משלבים ידיים (צילום: nito, Shutterstock)
צילום: nito, Shutterstock

"אין לי ספק שבתל אביב יפו יש מוחות מבריקים ומיוחדים, עם חלומות ורעיונות חברתיים חדשניים", אומר פנקס ארד, חבר מועצת עיריית תל אביב יפו ומחזיק תיק הקהילה, שיזם את התוכנית במטרה לשלב במעגלי העשייה והיוזמה פעילות ופעילים חדשים ויצירתיים, "התוכנית תוכל לתת להם בדיוק את הדחיפה הנוספת שהכי נחוצה לפעמים - הפידבק, המימון, והליווי המקצועי".

התוכנית לעידוד יזמות חברתית להט"ב תפעל באופן שנתי על מנת לאפשר לחמש יוזמות חברתיות חדשניות לצאת לפועל בעזרת סיוע עירוני. כל מיזם יפעל לפי תוכנית שנתית מותאמת שתאפשר פיתוח של הרעיון הראשוני, הרחבתו לכדי פרויקט בר קיימא, והוצאתו לפועל. בעירייה ובמרכז הגאה מחפשים יוזמות עם השפעה חברתית שיסייעו בהתמודדות עם קשיים בתחומים שונים כמו - אלימות, הדרה, אפליה, תעסוקה, דיור ועוד.

"ההיסטוריה הוכיחה שבכל מה שקשור לקהילה הגאה, הקהילה היא זאת שחייבת לקום, להוביל ולפלס בכוחות עצמה את הדרך לשוויון", אומר אוראל נויבירט, מ"מ מנהל המרכז הגאה, ומביע תקווה לראות כמה שיותר רעיונות שישפרו את חיי הלהט"ב בישראל, "דווקא השנה, יותר מבכל שנה בעבר, מורגש ביתר שאת הצורך בקהילה גאה, חזקה, מאוחדת וסולידרית".

בטרם הבחירה הסופית במיזמים יתקיים אירוע יזמות (מפגש חשיפה) במרכז הגאה שיכלול הצגה של היוזמות השונות ויאפשר חיבור בין יוזמות שונות ויזמים מהקהילה. חברי הוועדה יהיו איתי פנקס ארד, הילה פאר, יו"ר האגודה למען הלהט"ב, איילה כץ ואלון ליבנה,נציגות מטעם הקהילה ומשפחות חברי הקהילה, חאדר אבו סייף, מתאם תקשורת המגזר הערבי, גילי בסון, רכזת פרויקט לולה לנשים טרנסיות במרכז הגאה, רונית פרבר, מנהלת מינהל קהילה תרבות וספורט בעירייה, רעות נגר, מנהלת אסטרטגיה לקהילה הגאה וליאור שוט, נציג הנהלת המרכז העירוני הגאה.

איתי פנקס ארד (צילום: ינאי יחיאל)
איתי פנקס ארד | צילום: ינאי יחיאל

חמשת המיזמים הנבחרים ייחשפו בסוף דצמבר 2020 ויזכו בשלב הראשון במחצית מהסכום המושקע. הטקס יחבר את רוח המיזמים החברתיים עם זיכרון הברנוער, מתוך הוקרת ההתנדבות והנתינה של הנרצחים ניר כץ, ליז טרובישי וחן לנגר ז"ל כן הפצועים בפשע השנאה ומשפחותיהם. פעילות הברנוער בעצמה החלה כפעילות חדשנית המיועדת לצרכים של בני ובנות נוער גאים, כמקום מפגש בטוח ומכיל.

לפיכך, התוכנית שמה לעצמה למטרה לשקף את הרוח היזמית והחברתית שלו, בפיתוח מענים חדשים לצרכים הקהילתיים, לצד זיכרון פשע השנאה. לאחר עבודה מאומצת של היזמים והמנטורים במשך כמה חודשים, המיזמים יוצגו שנית בפני ועדת הבחירה וייבחן המשך פעולה מתאים לכל אחד מהפרויקטים, בהתאם להתקדמותו והצרכים הייחודיים שיעלו. במעמד זה, תינתן המחצית השנייה של הסכום המושקע בכל מיזם. ב-1 באוגוסט 2021 ייערך טקס לציון יום השנה לרצח בברנוער, שבו תוצג התקדמות המיזמים וכן יוכרז קול קורא למחזור שני של התוכנית. 

ניתן להגיש הצעות עד 1 בנובמבר 2020. להגשת הרעיון לחצו כאן