>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

שנה לרצח בברנוער (צילום: RTR)
עצרת ראשונה מאז פוענח הרצח | צילום: RTR
ארבע שנים אחרי הרצח הנורא וחודשיים אחרי הפענוח, תתקיים במוצאי שבת עצרת הזיכרון השנתית לציון פיגוע הירי בברנוער. העצרת, שאמורה הייתה להתקיים השנה בפינת הרחובות רוטשילד ונחמני בתל אביב, סמוך לבית האגודה למען הלהט"ב, בו התרחש הפיגוע, תתקיים בכל זאת בגן מאיר - בעקבות בקשתה של המשטרה, הצופה לכמות גדולה מאוד של משתתפים.

במקביל, בבית האגודה ברחוב נחמני תתקיים פעילות מיוחדת של הברנוער, בו יוכלו נערות ונערים שאינם רוצים להיחשף לכלי התקשורת, להתייחד עם זכרם של הקורבנות ולשתף את חבריהם בתחושותיהם.

"תחושות מאוד מעורבות ולא פשוטות"

אחד האנשים שכבר ארבע שנים מקדישים מזמנם וממרצם למען פעילות הברנוער הוא שרון רם, המשמש כיום מנהל הברנוער – בהתנדבות מלאה. רם החל להתנדב בברנוער בעקבות הפיגוע, ומאז הפך לחלק בלתי נפרד ממנו.

"כמו בכל שנה, כשמתקרב ה-1 באוגוסט, התחושות מאוד מאוד מורכבות, גם בעבור הצוות וגם בעבור החניכים", אומר רם ל-mako גאווה. "בכל שנה, כשמגיע התאריך, אני באופן אישי מתמודד עם תחושות מאוד מעורבות ולא פשוטות. הברנוער הוא מקום נפלא, שמעניק למאות בני נוער בארץ, כל השנה בכל שבוע, אוזן קשבת. לפעמים הוא גם המקום הסימפטי היחידי שאליו הם מגיעים במהלך השבוע".

רם מוסיף: "התחושה שבמקום הזה התבצע פשע שנאה מתועב, שבו נרצחו ונפצעו חפים מפשע היא תחושה קשה ומזעזעת. כפי שאמרתי, הברנוער הוא מקום נפלא, וכדרך החיים, כך גם הברנוער מעולם לא הפסיק ולעולם לא יפסיק להיות שם בשביל הנוער הלהט"בי בארץ".

לדבריו של רם, בשבועות האחרונים מגיעים אל הברנוער בין 80 ל-100 בני נוער מדי שבוע. "בני הנוער מגיעים לברנוער באופן קבוע, וחדשים מצטרפים בכל שבוע", הוא אומר. "זה דבר שבעיניי הוא חיובי ומדהים, ומראה שבכל תקופה שלא תהיה, הברנוער יהיה שם בשביל הנוער הלהט"בי".

"נשארה רק המועקה": הצגה מיוחדת של תיאטרון תהל

בנוסף לאירועי הזיכרון המסורתיים, תעלה ההצגה "נשארה רק המועקה" של תיאטרון תהל במרכז הגאה בגן מאיר. ההצגה תעלה ביום רביעי (31.7), חמישי ושישי והכניסה אליה חופשית אך מותנית בהרשמה מראש.

התחקיר להצגה התבצע בעיקר ע"י המחזאית ליהיא ברזל מלמד, כשבחלק מהמפגשים נכחו גם שחקנים. במסגרת התחקיר נפגשנו עם ניצולים, מדריכים, מדריכים לשעבר, משפחתו שלו ניר כץ, ביקרו בברנוער עצמו ושוחחו עם אנשים מהקהילה.

ניר כץ וליז טרובישי ז"ל (צילום: חדשות 2)
ניר כץ וליז טרובישי ז"ל. נרצחו בברנוער | צילום: חדשות 2
"בהתחלה עבדנו על הצגה שבמרכז שלה עמדו יחסי הגומלין של קהילת הלהט"ב עם יתר החברה במציאות של רצח שאינו מתפענח. בחנו באופן ביקורתי כיצד הכאב על הרצח שנותר כתעלומה מקרין על הצורך של הקהילה להתקבל על ידי החברה הסובבת אותה ובחנו את תרבות הזכרון הממוסדת שאומצה בחום על ידי בני הקהילה", מספרי שחקני תיאטרון תהל. "בתהליך הזה יצרנו מחזה שהמוקד שלו היה עצם אי הפיענוח של פשע השנאה ובחנו את ההשלכות החברתיות והביטויים התרבותיים שנבעו מהסיטואציה הזו".

אחרי פענוח הרצח, עצרו חברי הקבוצה את תהליך הכתיבה, ומרבית הטקסט באופן טבעי איבד מהרלוונטיות שלו ולכן הושלך לפח. "בדקנו בחדר החזרות מה הפיענוח שינה ביחס שלנו כיוצרים לשאלות שעלו בתהליך הראשוני, בטרם הפיענוח וגילינו כי מרבית השאלות והכאבים נותרו כשהיו ובעצם אפילו התחדדו. הצגה תנסה לעורר שאלות בדבר האחריות החברתית והאישית של כל אחד מהצופים בהפקת לקחים ובשינוי אורחות חיים כדי למנוע את הרצח הבא".

עצרת הזיכרון לציון ארבע שנים לפיגוע הירי בברנוער תתקיים במוצאי שבת, 3 באוגוסט, בשעה 19:00. לפרטים נוספים ניתן להיכנס אל דף האירוע בפייסבוק

ההצגה תעלה במרכז הגאה בתאריכים הבאים:

31/7 19:00, 21:00

1/8 11:00

2/8 19:00, 21:00

יש להירשם מראש במייל: a_viola2212@yahoo.com,  thl.theater@gmail.com

או בטלפון 03-5252896

>> "הרצח בברנוער הוא עדיין פיגוע ירי הומופובי"