פונדקאות של הומואים (צילום: עומר שליו)
"חלק המתינו במסדרון, כי לא היו מספיק כיסאות". הנוכחים באירוע אתמול | צילום: עומר שליו

למעלה ממאה ושלושים איש הציפו אמש (שלישי) את המרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב, מרביתם גברים. הם הגיעו כדי להגיד "גם לנו מגיע להיות הורים". ולא במאה אלף דולר ובנסיעות מסביב לעולם, בהיעדר תמיכה מהמשפחה ובלקיחת חופשות בלתי נגמרות מהעבודה. הם הגיעו כדי להגיד שהגיע הזמן לשינוי.

"אל תוותרו! ילדים זה מהות החיים"

"היה צורך להביא כסאות מחדרים סמוכים וחלק מהאנשים האזינו מהמסדרון", אמרו מארגני האירוע. ובאמת, נראה כי רבים לוקחים את המאבק הבא של הקהילה הגאה ברצינות. בין הנוכחים בכנס החשוב, הגיעו זוגות עם ילדים שנולדו בפונדקאות בחו"ל, פעילים רבים, ראשי הקהילה ותומכים.

יניב ויצמן פתח את הכנס בהדגישו שהמטרה העומדת היום בפני מארגני הכנס והמאבק היא להעביר רוח גבית חיובית לוועדת מור-יוסף שאמורה למסור בקרוב את מסקנותיה והמלצות. "יושבים כאן אנשים שרוצים לצאת לדרך של שינוי".

משה לניאדו וגל פלג סיפרו מה הניע אותם ליצור את הסרטון שפתח את המאבק ומקדם את העצומה. "זוהי הפעם הראשונה שאנחנו שותפים למאבק קהילתי ואנחנו מתרגשים מאוד", אמר גל. "אנחנו מבקשים להודות לכל אלפי האנשים שחתמו על העצומה ומבקשים מכולם שימשיכו ויעבירו את העצומה הלאה והלאה כדי שעוד אלפים יחתמו עליה".

"יש חלון הזדמנויות לשנות את החלטת הוועדה"

הומואים שמבקשים להביא ילדים באמצעות פונדקאות כיום, נאלצים לנדוד הרחק לארה"ב, קנדה והודו, ללא תמיכת החברים והמשפחה, לעתים קרובות, בעלויות אדירות שעשויות להאמיר עד לכדי 150,000 דולר. חייבת להיות דרך אחרת פחות קשה בפני הומואים שרוצים להיות הורים.

דורון ממט מתמוז, חברה מובילה לנושא הפונדקאות בחו"ל, אמר כי "יש דרכים להגדיל את כמות הפונדקאיות בארץ. אבל חייבים לשנות את החוק".

פונדקאות של הומואים (צילום: עומר שליו)
"גם לנו מגיע להיות הורים". למעלה מ- 130 פעילים וחברי הקהילה הציפו את המרכז הגאה | צילום: עומר שליו

ממט הוסיף, כי יש עוד כמה מאבקים עתידיים. "חוק הביציות הישראלי הוא גם הומופובי. ניתן לתרום רק לאישה, לא לגבר. כמו כן, יש להסדיר את מעמדו של בן הזוג השני - עד היום אומץ רק ילד אחד מכל ילדי הפונדקאות הגאה. גם נושא אזרוח התינוקות שנולדים בהודו ובארה"ב חייב להיות יותר קצר ויותר פשוט". כיום נאלצים הומואים שכבר הביאו ילדים באמצעות אם פונדקאית בחו"ל לחכות שבועות עד לקבלת האישור ממשרד הפנים, בהליך מסורבל ומתיש.

עדות חיה בעניין הקושי שבהליך הפונדקאות בחו"ל סיפק יואב ארד, שהוא ובן זוגו, איתי פנקס עברו את התהליך בשנה שעברה, והגישו בג"ץ בנושא. "כשהיינו במומביי הבנו כמה היה עדיף שהלידה של הבנות שלנו תהיה בתל-אביב קרוב לסביבה תומכת וסביבה דוברת עברית. לא היה לנו קשר לאורך כל התקופה עם הפונדקאית וזה מצב קשה. גם נסו לחפש סופר פארם בחצות הלילה בהודו".

ארד פנה גם להומואים צעירים או כאלה שאינם מתכננים להפוך להורים בקרוב. "גם אם אתם עוד לא החלטתם אם להיכנס לפונדקאות, יתכן ותרצו ללדת ילד בהמשך חייכם וחשוב שתפעלו עכשיו למען שינוי. חייבים להוסיף עוד פונדקאיות למעגל הנשים המותר להם, על פי חוק בישראל, להיכנס להריון וחייבים לאפשר לזוגות הומואים ובודדים לעבור את התהליך בארץ. לדוגמא, אחות לא יכולה על פי החוק בארץ להיות פונדקאית לאחיה, היא באה מאהבה. חייבים לייצר שינוי חיובי."

אירית רוזנבלום מארגון "משפחה חדשה", שנחכה באירוע אמרה כי זהו חלון הזדמנויות היסטורי. "אנחנו מנסים ליצור שינוי בחוק הפונדקאות משנת 2002, ועכשיו הזמן לפנות ולשנות את ההחלטות של הוועדה הדרקונית שסגרה את דלתותיה לפני הומואים כמו גם סטרייטים שאינם עומדים בקריטריונים". רוזנבלום הציעה לנוכחים לצאת בעתיד הקרוב במהלך של שליחת טפסי בקשה לוועדה בכמויות אדירות. ברור שיגיעו תשובות שליליות. אולם, עם בקשות אלו נוכל ללכת לבית המשפט ולבקש צדק.

אין תמונה
"יש חלון הזדמנויות", אירית רוזנבלום מארגון משפחה חדשה

"צריך שידעו שיש אנשים שהנושא חשוב ונוגע להם. אין שיוויון, אין  חופש ואיש ליברליות. לאף אחד אין אפוטרופסות על נושא הפונדקאות. ישנם רצף של חוקים שבהם נאמר איש ואישה ובפועל בית המשפט פירש אותם גם כ 'איש ואיש' ו 'אישה ואישה'", אמרה רוזנבלום להתלהבות הנוכחים. "חוק הפונדקאות הוא חוק שכזה שצריך לשנותו, וזה ייעשה רק על ידי לחץ. כולנו שווים לפני החוק וקדימה – יוצאים למאבק", הוסיפה.

בשיא האירוע, נעמדה טל אסף, אחותו של המאפר עומר אסף שהגיעה עמו לכנס, והצהירה מלאת דמעות והתרגשות: "אני סטרייטית, אמא לשני ילדים. אל תוותרו! חשוב מאד שלכל אחד ואחד יהיה ילד. ילדים זה מהות החיים". בסוף המפגש נגשו אליה בחורים רבים וביקשו לחבקה ולהודות לה על תמיכתה במאבק.

ההפגנה בשבת תידחה למועד מאוחר יותר

בשלב הזה ביקש יובל זלק, פעיל חברתי שיזם וקרא להפגנה בכיכר רבין ביום שבת הקרוב והודיע כי ההפגנה תדחה לתאריך אחר בהמשך המאבק. "חייבים אחידות קהילתית, ובגלל שנשמעו בשבוע האחרון קולות שהפגנה אינה שלב רצוי, החלטתי לדחות אותה".
יניב הוסיף, כי הקהילה תצא לשטח ואף תפגין לאחר שיתקבלו תוצאות הוועדה.

יובל אגרט, מנהל המרכז הגאה, הזמין את הנוכחים להצטרף למכון להורות גאה שנפתח במרכז. "אל תרפו במאבק ואך תוותרו על ילדים", אמר וסיפר מניסיונו האישי על חוויותיו כאבא לילדה בת 12 היום.

בסוף האירוע חתמו למעלה ממאה איש על טפסים של רצון לעזור, לתרום ולהתנדב לעזרה במאבק. 

>> מלחמה ברשת: הומואים רוצים להיות הורים

>> המאבק להורות הגאה עולה מדרגה

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?