הסכם פשרה ראשון מסוגו אושר באחרונה על ידי בית משפט השלום בתל אביב. במסגרת ההסכם, מרפאת שיניים פרטית תפצה נשא HIV ב-36 אלף שקל לאחר שדחתה את הטיפול בו על רקע היותו נשא הנגיף.

על פי כתב התביעה, התובע ובן זוגו הגיעו למרפאת השיניים בשנת 2011, כדי לעבור טיפול שיננית. לאחר שמילא הצהרת בריאות בה ציין כי הוא נשא HIV, סירב צוות המרפאה לקבלו לטיפול במועד אליו הוזמן, והבהיר לתובע כי יוכל להתקבל לטיפול רק ביום אחר, ובסוף היום. הצוות הסביר את הסירוב בטענה כי יש לבצע תהליכי סטריליזציה מיוחדים לאחר הטיפול בו. בין השאר, טען התובע, נאמר לו כי יש לחטא אחריו את הכיסא, וכן לחטא את הכלים שישמשו לטיפול בו באקונומיקה "ובעוד כל מיני חומרים".

רק לאחר שמחה התובע בתוקף על אפלייתו, הוא התקבל לטיפול, וזאת בעיכוב של כשעה וחצי. הדברים "גרמו לתובע לחוש כמצורע, משל היה "סכנה מהלכת לציבור" והשפילו אותו", על פי כתב התביעה.

במסגרת הסכם הפשרה שקיבל תוקף של פסק דין, התחייבה המרפאה לשלם לתובע פיצוי בסך של 30 אלף שקל, וכן החזר הוצאות בגובה 6,000 שקל. כמו כן, נקבע בהסכם כי רופא השיניים מתנצל על עוגמת הנפש שנגרמה לתובע ועל דחיית הטיפול בו, וכי ידאג "לרענן את הנהלים במרפאת השיניים הפרטית שבניהולו, במטרה למנוע בעתיד פגיעה בכבודם ובפרטיותם של המטופלים במרפאה". עוד סוכם בין הצדדים כי זהותם תישאר חסויה. את המטופל ייצגה עו"ד ענת קדרון, ממשרד קדרון חדי-כהן.

איידס, HIV, דוקטור, רופא (צילום: dra_schwartz, GettyImages IL)
42% מרופאי השיניים דוחים את הטיפול בנשאי ה-HIV לסוף היום | צילום: dra_schwartz, GettyImages IL

נהלי משרד הבריאות מתייחסים באופן מפורש לטיפול בנשאי וחולי איידס: נוהל בריאות השן קובע כי "אין למנוע טיפול מנשאי מחלות כגון HIV, ואין להפלותם בשום צורה שהיא". כן מדגיש הנוהל, כי רוב הנשאים של המחלות הזיהומיות כלל לא יודעים על היותם נשאים של הנגיף, ועל כן יש "להעריך את אלו שעושים כך, ומשתפים את המטפל בנשאותם". גם חוזר ראש שירותי בריאות הציבור אשר המרפאה התחייבה לפעול על פיו, קובע במפורש כי "בכדי להגן על הצוות הרפואי... על צוות רפואי לנקוט תמיד באמצעי זהירות שגרתיים בכל פעולה רפואית, ללא כל קשר למידע על אודות הנשאות... אין סיבה לנתחו אחרון מבין רשימת המנותחים".

המקרה הנוכחי הוא רק אחד מיני רבים בהם נשאי HIV מופלים לרעה על ידי רופאי שיניים. סקר בסגנון "לקוח סמוי" שנערך על ידי הוועד למלחמה באיידס בקרב 633 רופאי שיניים לפני מספר שנים הראה כי כ- 42% מרופאי השיניים דוחים את הטיפול בנשאי ה-HIV לסוף היום, בניגוד לנהלי משרד הבריאות ולחוק זכויות החולה. בנוסף, פתח משרד הבריאות בשנה שעברה בהליך משמעתי נגד שישה רופאי שיניים, שעל פי עדויות שהצטברו בוועד למלחמה באיידס, סירבו לטפל בנשאי HIV או היפלו בטיפול שניתן להם, ביחס למטופלים אחרים. בנוסף, לאחר חיבוטים רבים הבהירה הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית בשנה שעברה כי כל רופא בישראל מחויב לטפל בכל חולה, לרבות בנשאי HIV.

שרת הבריאות, יעל גרמן, פירסמה באוקטובר שעבר גילוי דעת, שבו כתבה כי "סירוב להעניק טיפול או שירות רפואי לאדם, רק בשל היותו חולה או נשא של מחלה מדבקת, נוגד את כל העקרונות עליהם מבוססת מערכת הבריאות שלנו... הסירוב להעניק טיפול לנשאי H.I.V חמור כפליים, שכן הוא גם סירוב לטפל באדם במצוקה וגם מעשה המחזק סטיגמה חברתית חמורה, לא הוגנת ולא מוצדקת, וכל זאת ללא כל הצדקה רפואית".

מהוועד למלחמה באיידס נמסר בתגובה להסדר הפשרה: "מצער שדווקא רופאים שאמורים לדעת כיצד נדבקים ב-HIV וכיצד לא, מסייעים באופן ישיר לאפליה כלפי נשאי HIV תוך התנהלות לא מקצועית ולא מוסרית. אנחנו מחזקים את הרופאים שלא מפלים נשאי HIV, וקוראים לאנשים הנתקלים באפליה להרים קול ולפעול נגד מי שמפלה אותם. רופא, או כל בעל מקצוע אחר המפלה אדם צריך לדעת שיש מחיר לאפליה".

לכתבה המקורית באתר The Marker

כך מנסה ג'ילט לשכנע אתכם לגלח את שיער החזה

הפריפריה מממנת את 
הניתוחים הפרטיים של ת"א

עוד ב-mako גאווה: